17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  10 ani în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori

  Data de 18 februarie marchează în fiecare an Ziua Internațională a Bateriilor. Cu această ocazie, ECOTIC BAT dorește să reamintească publicului larg ce trebuie să facă cu bateriile consumate.

  Bateriile fac parte din viața noastră de zi cu zi, deoarece folosim din ce în ce mai multe echipamente portabile care necesită acest tip de sursă de e­nergie. Din păcate, milioane de baterii portabile a­jung anual la groapa de gunoi, cetățenilor fiindu-le mai u­șor să le arunce împreună cu gunoiul menajer. Dar o­dată a­junse la groapa de gunoi, bateriile eliberează în sol și ulte­rior în pânza freatică substanțe nocive, inclusiv metale grele, punând în pericol sănătatea noastră, a tuturor.
  Prin predarea lor la punctele de colectare dedicate, a­ceste deșeuri ajung la reciclare, iar din 100 kilograme de baterii se pot recupera până la 65 kilograme materii prime reutilizabile.
  Odată colectate separat, bateriile uzate trec întâi printr-un proces de sortare în funcție de compoziție (zinc-carbon, litiu-ion, plumb-acid, alcaline, tip pastilă etc.) și apoi sunt supuse unor procese de mărunțire, separare și reprocesare. La final sunt extrase metalele: zinc, fier, oțel, zinc, mangan, nichel, cupru, plumb, cadmiu, cobalt și argint.
  Magazinele care comercializează baterii și acumulatori dețin recipiente de colectare în vederea reciclării acestor deșeuri conform legii. Cetățenii sunt invitați să caute pe www.ecotic.ro/puncte-de-colectare cel mai apropiat din cele 8.667 de puncte de colectare din rețeaua ECOTIC BAT.
  ECOTIC BAT împlinește în acest an 10 ani de activitate în managementul deșeurilor de baterii și acumulatori. În această perioadă ECOTIC BAT a colectat și reciclat în numele celor peste 360 de producători afiliați 3.600 tone deșeuri de baterii și acumulatori portabili.
  Conștientizarea publicului este una dintre direcțiile prioritare ale organizației ECOTIC BAT, dovadă stând campaniile și proiectele educative desfășurate până în prezent. Proiecte precum „Și cei mici fac fapte mari“, adresat grădinițelor, sau „Școala Ecoterrienilor“, destinat școlilor, îi învață pe cei mai tineri cetățeni cum să colecteze separat deșeurile electrice și de baterii în timp ce află cum pot contribui ei înșiși la protecția mediului înconjurător. Peste 400 de grădinițe și peste 600 de școli au participat în acești ani la cele două proiecte educative.
  Pentru a marca Ziua Internațională a Bateriilor, pe 20 fe­bruarie a.c. ECOTIC va organiza în parteneriat cu DN1 Value Center ateliere educative pe tema colectării se­parate a deșeurilor și o campanie de colectare de jucării electrice. Părinții sunt invitați împreună cu cei mici să aducă jucăriile electrice uzate pentru a fi reciclate și pe cele încă funcționale pentru a fi donate.• ECOTICBAT

  Newsletter Ecologic