Pentru organizaţia ECOTIC 2019 a fost un an important: de la atingerea ţintei de colectare şi implementarea unui număr record de campanii locale, până la deschiderea de noi centre de colectare în sprijinul persoanelor fizice şi juridice.
În 2019 ECOTIC a stabilit un record în gestionarea deşeurilor electrice şi electronice din România, atingând obiectivul de colectare DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) de 28.316 tone. Acest lucru a fost realizat datorită unei activităţi operaţionale bine structurate şi prin deschiderea a două noi centre de colectare: ECOTIC Transilvania şi ECOTIC Moldova. De asemenea, reţeaua naţională de puncte de colectare DEEE şi DBA (deşeuri de baterii şi acumulatori) deschise publicului a ajuns la 8.100 de centre, oferind astfel soluţii de colectare mai aproape de cetăţeni.
Noutăţile în ceea ce priveşte activitatea operaţională au constat în licenţierea pe categoria 3 Lămpi, realizarea verificării operaţiunilor de tratare şi a ponderii fracţiilor rezultate în contextul trecerii de la 10 la 6 categorii, implementarea de proiecte pilot şi dezvoltarea de servicii de preluare a DEEE-urilor de la domiciliu în oraşele Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Braşov şi în judeţul Ilfov, precum şi dezvoltarea sistemului logistic de preluare de la magazine cu 25 de puncte de consolidare.
Producătorii afiliaţi organizaţiei ECOTIC au participat la 14 seminarii în care au aflat despre modificările legislative şi procedurile de raportare, precum şi despre o varietate de campanii adresate angajaţilor, menite a creşte conştientizarea acestora în ceea ce priveşte colectarea separată de DEEE şi DBA. Serviciile oferite au fost evaluate cu un grad de satisfacţie de 93,29%.
Şi în anul 2019 campaniile locale au făcut parte din eforturile ECOTIC de sensibilizare a publicului cu privire la colectarea separată de DEEE şi DBA, contribuind decisiv la succesul colectării. Sub marca Oraşe Curate, respectiv Comune Curate au fost organizate 53 de campanii care au ajuns în peste 25 de oraşe din toată ţara, contribuind la informarea a peste 300.000 de persoane. Totodată, Caravana ECOTIC a vizitat patru judeţe în cadrul campaniei Staţia de Reciclare, ducând mesajul colectării corecte a DEEE-urilor la peste 20.000 de persoane.
O realizare importantă a fost lansarea studiului „Cuantificarea DEEE generate în România 2019“, care oferă o analiză a pieţei DEEE în România, a stocului de deşeuri electrice şi electronice din gospodăriile româneşti şi a potenţialului de colectare al acestui tip de deşeuri.
Proiectele anuale dedicate celor mici dezvoltate de ECOTIC au continuat şi în 2019. „Şcoala Ecoterrienilor“ şi „Şi cei mici fac fapte mari“ au continuat să-i înveţe pe copiii din grădiniţe şi şcoli despre protecţia mediului şi importanţa colectării separate.
Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, aflată la cea de-a XI-a ediţie, a continuat să premieze companiile, ONG-urile, instituţiile de învăţământ şi instituţiile publice pentru implementarea proiectelor axate pe protecţia mediului.
Asociaţia a sărbătorit Ziua internaţională a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în perioada 14-18 octombrie 2019 organizând vizite ale Caravanei ECOTIC la mai multe şcoli din judeţul Ilfov, două campanii de conştientizare destinate producătorilor ECOTIC, precum şi campanii de colectare organizate în parteneriat cu GreenWEEE în judeţul Cluj şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului în Satu Mare. În concluzie, 2019 a fost un an plin de campanii, proiecte şi eforturi pentru a aduce soluţiile de colectare mai aproape de cetăţeni.● www.ecotic.ro