22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  250 de instalatori s-au înscris în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

  Sursa foto: Agerpres

  Peste 250 de companii specializate în instalarea de panouri fotovoltaice s-au înscris până în acest moment în noua sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice“, care va demara pentru persoanele fizice pe data de 19 mai a.c., cu etapa de înscriere în platforma informatică, a declarat pe 9 mai a.c.într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, potrivit Agerpres.

  „Cetăţenii au un program care înseamnă foarte puţine documente, digitalizat complet. Nu se trimit trimit hârtii, nu se trimit dosare la Bucureşti. Totul se încarcă online într-o platformă administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu. Această simplificare şi digitalizare reduce birocraţia, fără doar şi poate. Ne aflăm, deja, în perioada de implementare a programului, pentru că pe 2 mai a început înscrierea companiilor care vor instala panourile fotovoltaice. Acele companii care în prealabil trebuie să obţină certificatele de la ANRE. În momentul de faţă sunt peste 250 de companii înscrise în program şi mai sunt câteva sute care aşteaptă de la ANRE emiterea documentelor. Interesul din partea companiilor este unul uriaş. Acest lucru este un lucru bun, pozitiv, pentru că cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte, oferte care după aceea se transformă în contracte semnate cu beneficiarii. Interesul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor cât mai multe opţiuni posibile şi să aleagă cea mai bună variantă din punct de vedere financiar şi tehnic“, a spus Tánczos.

  Conform oficialului, pe data de 19 mai, „Casa Verde Fotovoltaice“ începe pentru prima euro-regiune, Bucureşti-Ilfov. „Avem un buget fără precedent, un buget de două miliarde de lei pentru acest program, un buget care ne permite în primă fază alocarea a cel puţin 75.000 de de finanţări pentru 75.000 de gospodării. După care, anul acesta, pentru prima dată asigurăm finanţare pentru asociaţiile, ONG-urile, fundaţiile care prestează servicii sociale. De asemenea, parohiile vor putea aplica pe câte un sistem fotovoltaic. Până acum, nici parohiile nu erau incluse în nicio formă de finanţare. Am decis să deschidem aplicaţia pentru euro-regiuni pentru a reduce presiunea pe sistemul informatic. Am alocat trei zile lucrătoare pentru fiecare euro-regiune. În zilele nelucrătoare platforma va fi închisă. Dacă în prima zi nu se termină fondurile, urmează încărcarea cererilor documentelor în platformă în următoarea zi lucrătoare. Am aşezat regiunile de dezvoltare în ordine alfabetică. Vom începe cu Bucureşti-Ilfov, iar bugetul este alocat pe fiecare euro-regiune proporţional cu numărul de case unifamiliale intabulate în euro-regiunea respectivă, din totalul de 3 milioane astfel de imobile intabulate în România“, a menţionat demnitarul.

  Ministrul Mediului a precizat, totodată, că nu va mai fi nevoie de liste preliminare întocmite de către instalatori, cum se întâmpla în anii anteriori. „O altă modificare faţă de anii trecuţi: nu este nevoie de liste preliminare din partea instalatorilor. Din ce am auzit, în continuare există companii care fac liste. Există în continuare potenţiali beneficiari care se înscriu la companii pe anumite liste. Nu este nevoie de asemenea liste pentru a participa în program. Aplicaţia, în momentul în care se deschide, se deschide pentru toţi cetăţenii, potenţiali beneficiari. După ce se încarcă documentele şi se primeşte confirmarea din partea sistemului că da, aplicaţia a fost încărcată şi este finanţabilă, are posibilitatea să aleagă instalatorul. Într-adevăr, în anii trecuţi, instalatorii făceau listele, le încărcau în sistem, stabileau ordinea pe listă în funcţie de criteriile personale, nu ştiu pe ce criterii. Am eliminat această posibilitate, a fost o soluţia incorectă pentru cetăţeni. Fiecare potenţial beneficiar are posibilitate să încarce cele patru documente în platforma electronică imediat în momentul deschiderii aplicaţiei. După care, în cazul în care aplicaţia a trecut de acest filtru şi este printre cele finanţabile, poate să aleagă între 5, 10, 20 de oferte ce vin din partea companiilor care în judeţul respectiv, în oraşul, în satul respectiv, instalează astfel de sisteme fotovoltaice“, a mai adăugat Barna Tánczos.• ecologic

  Newsletter Ecologic