Creșterea masivă a utilizării electronicelor de larg consum, durata lor de viață în continuă scădere și apariția constantă a unor modele mai performante duc la creșterea cantităților de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) generate. Conform raportului „A New Circular Vision for Electronics Time for a Global Reboot“, producția globală de deșeuri electronice va atinge 120 milioane tone pe an până în 2050 dacă tendințele actuale se mențin.
Deșeurile electrice și electronice de mici dimensiuni reprezintă până la 8% din deșeurile municipale, dar adesea sunt aruncate la gunoi. Creșterea rapidă a acestui segment de deșeuri este cu atât mai îngrijorătoare cu cât debarasarea lor incorectă duce la poluarea mediului cu substanțe toxice precum cadmiul, mercurul și plumbul. Aproximativ 70% din metalele grele, mercurul și cadmiul din gropile de gunoi de pe teritoriul Statelor Unite provin din echipamente electrice și electronice, iar 40% din plumb provine de la electronice de larg consum care nu au fost colectate separat.
Colectarea DEEE-urilor mici
Din cauza dimensiunilor reduse, deșeurile electrice și electronice mici ajung adesea în gunoiul menajer poluând ireversibil mediul și făcând imposibilă extragerea și reciclarea materialelor valoroase pe care le conțin, cum ar fi oțelul, cuprul, aluminiul, plumbul sau metalele rare.
Colectarea DEEE-urilor este scăzută în principal din cauze de ordin comportamental: neînțelegerea sau dezinteresul cu privire la beneficiile reciclării, absența unui reflex al colectării separate, lipsa infrastructurii de colectare și un grad redus de informare și sensibilizare.
Obiceiurile românilor privind colectarea DEEE-urilor mici
Conform studiului intitulat „Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni“3 realizat de ECOTIC, la nivel național 10,5% din echipamentele mici analizate sunt păstrate în gospodăriile oamenilor chiar dacă sunt nefolosite sau stricate. Deși o treime din aceste aparate sunt nefuncționale, doar 8% din români se gândesc la o viitoare debarasare. Din totalul gospodăriilor interogate la nivel național 67% nu s-au debarasat de deșeuri electrice și electronice în ultimele 12 luni.
În ceea ce privește obiceiurile de predare spre reciclare a echipamentelor electrice doar 8,4% din gospodării le-au predat corect, în timp ce 4.550 tone de astfel de deșeuri au fost aruncate împreună cu gunoiul menajer, date colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Aceste practici incorecte sunt cauzate de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare. Doar 29% din cetățeni au cunoștință despre un punct de colectare a deșeurilor electrice.
Un aspect important de menționat este și extinderea duratei de viață a echipamentelor electrice prin donare sau revânzare. În medie 50% din echipamentele mici au fost date spre refolosire rudelor sau prietenilor ori revândute.
Oportunitatea reciclării DEEE-urilor
În 2016 valoarea estimată a materialelor recuperabile din deșeurile electronice globale era de 64,6 miliarde USD. Din păcate, doar 20% au fost reciclate corespunzător. Problema materialelor recuperabile este la fel de importantă ca aceea a poluării mediului cu DEEE-urile debarasate neconform. Pe măsură ce crește numărul cumpărătorilor de echipamente electronice, producătorii se confruntă cu o penurie de materii prime. Prin reciclarea deșeurilor electrice și electronice această penurie poate fi combătută.
Principalele materii prime existente în deșeurile electrice și electronice sunt: metale neferoase (cupru, aluminiu, aur, argint, platină, paladiu etc.) în proporție de 13%, plastic 21%, fier și oțel 50% și altele 16%4.
Peste 3 milioane tone de plastic sunt folosite în dispozitivele electronice de ultimă generație. Reciclarea materialelor plastice este importantă nu numai pentru protecția mediului, ci și pentru economisirea energiei necesare pentru extracția, rafinarea și polimerizarea materiei prime. Astfel, reciclarea plasticului din DEEE-uri duce la economii substanțiale de CO2, de până la 90% în comparație cu producția de plastic virgin5. Astăzi sunt disponibile sisteme circulare în care materialele plastice din DEEE-uri sunt transformate în materiale plastice noi, care apoi sunt reutilizate în produse electronice de înaltă tehnologie.
Una dintre principalele probleme ale reciclării DEEE-urilor generate în Europa este că multe dintre acestea încă nu intră pe canalele oficiale de colectare, ci sunt introduse în procese de tratare sub standarde sau sunt exportate (ilegal) în afara Uniunii.
Din cantitatea de materiale plastice din DEEE-uri care intră în fluxul de deșeuri mai puțin de un sfert ajunge în instalații specializate, capabile să le recicleze prin sisteme circulare precise.
O provocare în ceea ce privește reciclarea DEEE-urilor este complexitatea metalelor conținute, care duce la costuri mari de extracție a metalelor rare sau prețioase, aflate de cele mai multe ori în procentaj mic comparativ cu alte metale. Metalele rare au fost evidențiate ca fiind importante pentru bunăstarea viitoare a regiunilor care nu au în prezent o capacitate de producție semnificativă (cum sunt spre exemplu UE, SUA și Japonia), aceste materiale fiind esențiale în realizarea unei game largi de echipamente tehnologice consacrate și emergente.
Recuperarea cantităților mici de metale prețioase sau rare este prin urmare dificilă și relativ costisitoare, motive pentru care tinde să primească mai puțină atenție în comparație cu extragerea metalelor existente în volum mai mare.
Colectarea separată a deșeurilor electrice prezintă beneficii importante din mai multe puncte de vedere: pentru protecția mediului, pentru reciclarea materiilor prime și pentru utilizarea mai eficientă a resurselor.
Diana Trifu,
responsabil pentru comunicare
și campanii, ECOTIC
Note:
1 PACE, World Economic Forum. A New Circular Vision for Electronics Time for a Glo- bal Reboot – In support of the United Nations E-waste Coalition. January 2019 (https://www3.weforum.org/docs/WEF_A_New_Circular_Vision_for_Electronics.pdf).
2 Electrical and Electronic waste (E-Waste) Dismantling and Recycling Manual (https://www.researchgate.net/publication/359438415_Electrical_and_Electronic_waste_EWaste_Dismantling_and_Recycling_Manual).
3 GBD Research, ECOTIC. Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni (https://www.ecotic.ro/wp-content/uploads/2022/10/Studiu-webmin.pdf).
4 Platon, V., Frone, S., Constantinescu, A., & Jurist, S. (2020). Economic Instruments for WEEE Recycling in Romania. In I. Panagoreţ & G. Gorghiu (vol. ed.), Lumen Proceedings: Vol. 14. International Conference Innovative Business Management & Global Entrepreneurship (IBMAGE 2020) (pp. 509-523). Iasi, Romania, LUMEN Publishing Hou-se (https://doi.org/10.18662/lumproc/ibmage2020/37).
5 By Chris Slijkhuis | BSEF. The challenges towards a circular economy for WEEE plastics (https://www.euractiv.com/section/energy-environment/opinion/the-challenges-towards-a-circular-economy-for-weee-plastics/).