Polițiștii de la DIICOT au făcut pe 20 iunie a.c. 37 de percheziții domiciliare în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul colectării sau reciclării deșeurilor de ambalaje, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 30 milioane euro.
În reţea a fost implicată una sau mai multe OIREP-uri (Organizații care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorilor) care conform comunicatului DIICOT „ar fi acţionat fără vinovăţie“. Este pentru prima dată când în cercetările preliminare din dosarele deschise pe tema infracţiunilor din domeniul ambalajelor apare această formulare. Firma de salubritate care a îngropat deşeurile se numeşte BCA VIO SERVICE SRL, are sediul în Turnu Severin şi se ocupă cu colectarea, tratarea, eliminarea deşeurilor, recuperarea materialelor reciclabile şi a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 48.440.672 RON şi un profit de 6.351.433 RON.
Comunicatul DIICOT
„Acţiunea declanşată de DIICOT a fost realizată în parteneriat cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Din cercetări a rezultat că în anul 2021, doi dintre bănuiți ar fi inițiat, în județul Mehedinți, un grup infracțional organizat, la care ulterior ar fi aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate), în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea OIREP pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Cercetările au relevat că ar fi fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje ( sticlă, plastic, cartoane etc.), înscrisurile astfel produse fiind prezentate OIREP-ului de membrii grupului infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje.
În acest mod, persoanele în cauză i-ar fi determinat, cu intenție, pe reprezentanții organizației să inducă în eroare, fără vinovăție, Administrația Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 – 2023 fiind de aproximativ 151 milioane lei. În același timp, reprezentanții OIREP, acționând fără vinovăție, s-ar fi sustras de la plata taxei pe valoare adăugată și și-ar fi diminuat impozitul pe profit.
Membrii grupului ar fi acționat în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens, ca paravan, una dintre societățile comerciale controlate ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.
De asemenea, activitatea infracțională ar fi constat și în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice și sortării deșeurilor colectate. În fapt, la punctele de lucru ale societății comerciale controlate ar fi fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu ar fi fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității.
Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate, cei în cauză ar fi apelat la alte persoane juridice printre care firma de salubritate BCA VIO SRL, care, în baza unei înțelegeri prealabile, le-ar fi îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate în județul Mehedinți patru astfel de suprafețe pe care ar fi fost îngropate și împrăștiate importante cantități de deșeuri.
BCA VIO SERVICE SRL, are sediul în Turnu Severin şi se ocupă cu colectarea, tratarea, eliminarea deşeurilor, recuperarea materialelor reciclabile şi a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 48.440.672 RON şi un profit de 6.351.433 RON.
Ajunşi la faţa locului, comisarii GNM au constatat că materialele dezgropate cu ajutorul unui excavator erau în principal deşeuri municipale (sticle, plastic, fier, folii de plastic, carton etc) ce păreau că au trecut printr-o posibilă tratare mecanică.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate sume de bani (peste 21.000 euro și 36.000 lei), un kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unități de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă.
De asemenea, a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la mai multe imobile și trei autoturisme de lux (cu o valoare totală aproximată la 300.000 euro) care au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Procurorii DIICOT au dispus reținerea a 11 persoane bănuit şi au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre persoanele reținute, față de una, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj dispunând măsura controlului judiciar.“
Comunicatul GNM
„La solicitarea procurorilor DIICOT, 10 comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au participat la o acţiune de control în judeţul Mehedinţi, acolo unde procurorii aveau suspiciuni că pe 5 amplasamente au avut loc îngropări ilegale de deşeuri.
În consecinţă, Garda Naţională de Mediu a venit pregătită, realizând în prealabil un contract cu un laborator specializat şi acreditat care să certifice dacă materialul dezgropat în cadrul acţiunii intră în categoria deșeuri. Odată ajunşi la faţa locului, comisarii GNM au constatat că materialele dezgropate cu ajutorul unui excavator erau în principal deşeuri municipale (sticle, plastic, fier, folii de plastic, carton etc) ce păreau că au suferit o posibilă tratare mecanică (mărunţire).
Întrucât în apropiere exista o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor municipale, comisarii GNM au făcut o verificare şi acolo, unde au constatat că deşeurile tratate pe amplasament aveau un aspect asemănător celor dezgropate, existând suspiciunea ca ele ar proveni chiar de la stația de tratare.
A rezultat faptul că la punctele de lucru ale societății comerciale verificate au fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu a fost respectat fluxul legal de gestionare. Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate pe amplasament, acestea au fost îngropate, aruncate, arse sau abandonate pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional.
În urma controlului, comisarii GNM au aplicat o sancţiune de 60.000 lei şi au suspendat activitatea unui operator economic vizat de percheziţia pusă în aplicare de procurori, iar celor 5 proprietari de terenuri li s-a formulat sesizare penală pentru îngropare de deşeuri. În plus, s-a dispus şi măsura de a evacua toate deşeurile îngropate de pe amplasamentele controlate şi aducerea terenurilor la starea iniţială.“
Deşeurile CLO
Proprietarii terenurilor susţin că au fost păcăliţi de operatorul staţiei de sortare şi că deşeurile ar fi fost livrate ca fiind compost de slabă calitate, numit şi CLO (compost-like-output).
În afara cele două comunicate, mai trebuie menţionat că din data de 1 ianuarie 2024 taxa de depozitare numită „taxă pentru economia circulară“ s-a dublat ajungând astfel la 160 lei/tonă, însă de la plata ei sunt exceptate deşeurile de tip CLO, dar doar dacă sunt însoţite de buletin de analiză şi un acord al GNM. Conform definiţiei acestea nu sunt compost, ci „deșeuri organice maturate până la stabilizarea raportului C:N (carbon:azot) și reducerea nivelului de acizi grași, care pot fi utilizate pentru acoperirea depozitelor de deşeuri, pentru reabilitarea minelor abandonate și a terenurilor contaminate și ca material de umplutură pentru lucrări de construcţii. Este un material contaminat, un deşeu și nu îndeplinește criteriile unui compost.● ecologic