De la balenele albastre care se lovesc de nave la elefanții care distrug culturile sătenilor, criza climatică provoacă tot mai multe incidente între oameni și animale.
Criza climatică face ca hrana, apa și habitatele sigure să fie din ce în ce mai greu de găsit, iar animalele sunt nevoite să migreze și să-și schimbe comportamentul.
Potrivit unui studiu publicat recent în Nature Climate Change, numărul conflictelor dintre oameni și animale a crescut de patru ori în ultimii zece ani și în incidente au fost implicate toate grupurile de viețuitoare – păsări, pești, mamifere, reptile și nevertebrate – de la elefanți de șase tone la țânțari de 2,5 miligrame. Schimbările de temperatură și precipitații sunt cel mai frecvent motiv, întâlnit în 80% din cazuri. Pentru a evita căldura zilei animalele devin mai active noaptea și atacă vitele, iar apoi riscă să fie ucise de oamenii care vor să se răzbune. Conflictele sunt tot mai răspândite pe întreg globul, ajungând să se producă acolo unde nu existau și să se înmulțească acolo unde s-au mai ivit.• Irina Tomşa