Obținerea circularității în Europa și minimizarea impactului asupra mediului în urma utilizării resurselor naturale necesită stabilirea continuă a unor politici ambițioase de gestionare a deșeurilor pentru a stimula reciclarea și a descuraja eliminarea deșeurilor în gropile de gunoi și în instalațiile de incinerare.
Conform unui raport recent al Agenției Europene de Mediu, proporția de deșeuri care sunt reciclate a crescut în cele 27 de state ale Uniunii Europene, o creștere determinată în special de țintele obligatorii de reciclare ale UE. Dar Agenția-a constatat că acest ritm de creștere a stagnat, iar în unele cazuri chiar s-a inversat în special în zona deșeurilor de ambalaje, în condițiile în care, în 2021, majoritatea deșeurilor au fost eliminate prin incinerare sau depozitare.
Este bine știut faptul că o creștere a cererii de resurse primare pune o mare presiune asupra mediului în timp ce reciclarea deșeurilor rămâne singura operațiune verificată și verificabilă care împiedică distrugerea acestor resurse valoroase. În plus, utilizarea materialului reciclat pentru fabricarea de noi produse evită impactul enorm asupra mediului asociat cu extracția altor resurse naturale și aduce beneficii reale în domeniul circularității.
În Uniunea Europeană ratele de reciclare a deșeurilor (deșeuri municipale, de ambalaje și deșeuri electronice) – care reprezintă, de asemenea, surse importante de materii prime critice – au crescut, în general lent, indicând o îndreptare către o economie circulară. Rata globală de reciclare, adică raportul dintre totalul deșeurilor generate, excluzând deșeurile minerale majore și cantitățile care au fost gestionate prin reciclare, a fost de doar 46% în 2020. În anul 2021 cea mai mare rată de reciclare a fost înregistrată la ambalaje (64%), urmată de deșeurile municipale (49%) și deșeurile electrice și electronice (39%).
Obiectivele UE pentru gestionarea deșeurilor sunt factori cheie pentru creșterea ratelor de reciclare. De exemplu, Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) stabilește obiective pentru colectarea separată și reciclarea deșeurilor electrice și electronice; Directiva-cadru privind deșeurile include obiective pentru reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor municipale; iar Directiva privind ambalajele și deșeurile de ambalaje definește obiective pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje. În total, legislația UE privind deșeurile include peste 30 de obiective obligatorii pentru perioada 2015-2030.
Până de curând, progresele înregistrate pentru aceste trei fluxuri cheie de deșeuri au fost mai semnificative decât în reciclarea generală. Acest lucru reflectă importanța politicilor puternice ale UE în promovarea îmbunătățirii gestionării deșeurilor. Cu toate acestea, în ultimii ani, ratele de reciclare pentru toate cele trei fluxuri de deșeuri au stagnat, iar tendințele de creștere pentru deșeurile de ambalaje și DEEE s-au inversat. Rata generală de reciclare arată puține progrese în general și este sub 50%, ceea ce înseamnă că majoritatea deșeurilor generate sunt încă eliminate în gropile de gunoi și instalații de incinerare.
Ambiția care a stat la baza politicii UE în materie de deșeuri trebuie păstrată și consolidată, astfel încât reciclarea să fie susținută în continuare, în timp ce depozitarea și incinerarea să fie descurajate, pentru ca economia circulară să-și continue progresul.
Toate țările europene, cu excepția Suediei, și-au crescut ratele de reciclare a deșeurilor municipale din 2004, ceea ce indică în mod clar o mai bună gestionare a deșeurilor. Unele țări (Slovacia, Lituania, Slovenia și Letonia) au înregistrat chiar îmbunătățiri remarcabile, înregistrând creșteri de peste 40 de puncte procentuale. Nouă țări, și anume Germania, Austria, Slovenia, Țările de Jos, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Elveția și Italia au atins rate de reciclare de 50% sau mai mari, în timp ce alte patru țări (Cipru, Malta, Turcia și România) au reciclat mai puțin de 20% din deseuri municipale. Cu toate acestea, mai multe țări cu rate de reciclare relativ scăzute au înregistrat progrese reduse în ultimii 15 ani, iar în 2023, 18 state membre ale UE au fost identificate ca fiind expuse riscului de a nu îndeplini obiectivul de reciclare pentru 2025 stabilit în Directiva-cadru privind deșeurile (reciclare 55% a deșeurilor municipale).
Conform Agenției Europene de Mediu, diferența de performanță în reciclarea deșeurilor municipale între țările cu cele mai mari și cele cu cele mai scăzute rate de reciclare este semnificativă. În 2021 aceste rate au variat de la 68% în Germania la 11% în România, a informat Agenția Europeană de Mediu.
Faptul că țara noastră se află și acum pe ultimul loc în Uniunea Europeană în acest clasament nu poate decât să ne mobilizeze pe toți pentru a ieși cumva de pe acest ultim loc. Iar România are acum o șansă reală de a face acest lucru. Nu numai pornirea Sistemului Garanție-Returnare va putea contribui la creșterea procentului de deșeuri reciclate, ci și celelalte măsuri pe care Guvernul le-a anunțat pentru perioada următoare folosind fondurile din PNRR și alte instrumente financiare europene pentru investiții în noi fabrici de reciclare, centre de aport voluntar și insule ecologice digitalizate.•
Avocat Laura Dicu,
managing partner REDPOINT