Uniunea Europeană (UE) a prezentat statelor membre o propunere de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile cu un accent pe îmbunătățirea gestionării deșeurilor textile și alimentare. Motivate de Pactul Verde European și de Planul de Acțiune privind Economia Circulară, aceste schimbări vizează sectoarele cu cea mai intensivă utilizare a resurselor şi stabilesc obiective clare de reducere a impactului pe care deşeurile textile şi cele alimentare le au asupra mediului și a climei.
În centrul propunerii se află printre altele gestionarea deșeurilor textile, un sector afectat de o creștere continuă, alimentată de „moda de consum“ și introducerea frecventă pe piață a colecțiilor de haine foarte ieftine. Cu toate că obiectivul principal este prevenirea generării de deșeuri, cantitatea acestora continuă să crească. Comisia Europeană își propune să impună obligația de colectare separată a textilelor, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Studiile arată că aproximativ 78% din deșeurile textile postconsum nu sunt colectate separat și ajung în mod frecvent să fie amestecate cu deșeurile menajere, având un impact negativ semnificativ asupra mediului și generând emisii de gaze cu efect de seră. În plus, costurile de gestionare a deșeurilor textile nu sunt internalizate în prețul produselor noi, creând astfel un dezechilibru în ceea ce privește condițiile de concurență pe piața unică.
Sectorul textilelor este un mare consumator de resurse. Atât în ceea ce privește producția de materii prime, cât și cea de produse textile, consumul de îmbrăcăminte, încălțăminte și textile de uz casnic în UE generează presiuni și impacturi care sunt resimțite mai puţin în Uniunea Europeană şi mult mai mult în alte regiuni ale lumii. Cu toate acestea ele afectează și ţările Uniunii ca urmare a impactului pe care aceste deşeuri le au la scară mondială.
Agenţia Europeană de Mediu estimează că pentru a produce cantitatea de îmbrăcăminte, textile și încălțăminte consumate în UE în 2020, 80% din materiile prime primare utilizate, 88% din apa consumată și 92% din terenurile utilizate, precum și 73% din emisiile de gaze cu efect de seră generate s-au înregistrat în afara UE. De exemplu, emisiile reprezintă un fenomen global și nu sunt circumscrise în interiorul anumitor granițe sau regiuni. În plus, în cadrul lanțului de distribuție erau angajați aproape 13 milioane de lucrători în echivalent normă întreagă la nivel mondial. Prin urmare, prevenirea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile pot contribui la reducerea amprentei de mediu a sectorului.
Costurile de gestionare a deșeurilor de îmbrăcăminte și textile de uz casnic uzate nu sunt internalizate în prețul produselor noi. În medie, costurile de colectare și tratare ar fi de aproximativ 12 cenți pe articol. Totuși, aceste costuri variază în funcție de tipul de articol: cele care sunt compuse dintr-un amestec de diverse tipuri de fibre textile și includ elemente dure (de exemplu, nasturi și fermoare) au costuri de gestionare mai mari, iar articolele compuse dintr-un singur tip de fibră și fără elemente dure, cum ar fi tricourile, au costuri mai mici. Având în vedere volumele mari de deșeuri textile eliminate în prezent împreună cu deșeurile reziduale, rezultă că nu sunt internalizate nici costul eliminării și nici externalitățile de mediu ale acestei eliminări, care includ emisiile provenite din incinerarea și depozitarea deșeurilor. Printre alte externalități se numără în special impacturile sociale și de mediu ale deșeurilor textile exportate către țări terțe sub pretextul reutilizării, în special impactul textilelor nesortate exportate, din care o parte semnificativă ajunge în depozite de deșeuri ilegale.
„Prin propunerea de modificare a Directivei-cadru privind deșeurile, Uniunea Europeană vizează nu doar reducerea amprentei de mediu a sectorului textile, ci și îmbunătățirea condițiilor de reciclare și reutilizare a acestora. O atenție deosebită este acordată de instituţia europeană prevenirii generării de deșeuri, pregătirii pentru reutilizare și reciclare a textilelor, cu scopul de a încuraja tranziția către o economie circulară în acest domeniu cu impact global“, a declarat Avocat Laura Dicu, managing partner REDPOINT.•