Ca urmare a dezvoltării tehnologiei din ultimele decenii, bateriile tip pastilă se regăsesc tot mai frecvent în viaţa noastră de zi cu zi, într-o varietate de echipamente mici precum ceasuri, jucării, echipamente medicale sau cărţi cu sonor.
Dimensiunile acestor baterii, ce oscilează între 5 şi 25 milimetri, le fac extrem de periculoase pentru copii deoarece există riscul ca aceştia să le înghită în cazul în care sunt lăsate la îndemâna lor sau când compartimentul dedicat bateriilor nu este securizat.
Ingestia bateriilor tip pastilă poate cauza răni grave la nivelul căilor respiratorii, motiv pentru care este extrem de important ca părinţii să solicite asistenţă medicală de urgenţă. La nivel internaţional, în 62% din cazurile în care este înghiţită o baterie de tip pastilă sunt implicaţi copii mai mici de 5 ani, iar de cele mai multe ori este vorba despre copii de 1-2 ani1.
Pentru a veni în sprijinul părinţilor în ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de ingestie a bateriilor tip pastilă, ECOTIC BAT a lansat un scurt film educativ de animaţie care prezintă pericolul la care sunt expuşi cei mici, oferă sfaturi privind depozitarea corectă a bateriilor şi principalii paşii pe care părinţii trebuie să îi urmeze în cazul în care copilul ingerează o baterie. Filmul este disponibil pe www.ecotic.ro/baterii şi pe canalul de YouTube Organizatia ECOTIC.
„Părinţii trec prin foarte multe etape în primii ani de viaţă ai copilului, iar etapa de cunoaştere a mediului înconjurător de către cel mic vine de la sine şi cu o multitudine de pericole. Bateriile tip pastilă sunt unele dintre pericolele la care trebuie acordată foarte multă atenţie. Mă bucur că cei de la ECOTIC BAT au decis să pornească o campanie în acest sens şi le recomand părinţiilor să urmărească acest video pentru a şti cum să prevină, dar şi cum să acţioneze în situaţiile de acest gen“, a declarat medicul de familie Luminiţa Mirela Alexandrescu.
Câteva dintre cele mai importante sfaturi pentru părinţi privitoare la utilizarea şi depozitarea corectă a bateriilor tip pastilă în preajma celor mici sunt: depozitaţi bateriile astfel încât copiii să nu aibă acces la ele, iar când cumpăraţi jucării, asiguraţi‑vă că au compartimentul bateriilor bine securizat şi cel mic nu îl poate deschide.
În cazul în care copilul a înghiţit o baterie tip pastilă, duceţi-l la camera de gardă a spitalului sau apelaţi imediat medicul. Nu îi provocaţi starea de vomă şi nu îi daţi alimente sau lichide.
„Am avut câteva cazuri de copii care au înghiţit baterii tip pastilă şi situaţii în care părinţii nu găseau bateriile de la jucării, mă sunau alarmaţi şi de obicei îi direcţionam către o cameră de gardă. Uneori nu conştientizau riscurile acestui tip de incident, iar timpul este preţios. Consider extrem de importantă informarea părinţilor despre posibilele riscuri, despre cum să prevină incidentele şi cum să acţioneze în caz de ingestie sau aspirare a unor obiecte mici, în special a bateriilor“, a spus medicul pediatru Ilinca Tranulis.
Campania de informare face parte din eforturile ECOTIC BAT de a conştientiza populaţia asupra utilizării şi predării corecte a tuturor tipurilor de baterii şi acumulatori, protejând astfel mediul şi sănătatea cetăţenilor.●www.ecotic.ro/baterii