Consiliul Judeţen Bihor a anunţat pe 29 martie a.c. lansarea aplicaţiei aplicaţiei mobile dedicată managementului deşeurilor „Bihor curat – wastebook“. Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a precizat că aplicaţia a fost cumpărată cu fonduri europene, potrivit Agerpres.
„Prin această aplicaţie, de astăzi, bihorenii vor avea acces la toate informaţiile necesare pentru a colecta corespunzător deşeurile. Această aplicaţie se poate descărca de pe telefoanele Android, în zilele următoarele, şi pe cele IOS, fiind o variantă de testare pentru trei luni, până în 24 iunie 2023, termenul final al contractului. Până atunci vrem să oferim bihorenilor posibilitatea să folosească acest instrument şi să constatăm modul de funcţionare, observaţiile şi îmbunătăţirile ce pot fi aduse“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mircea Mălan.
Cu ajutorul aplicaţiei, fiecare bihorean, în baza adresei exacte, va putea afla informaţii despre modul corect de colectare şi separare a deşeurilor, graficele de colectare din fiecare oraş sau comună şi harta completă a centrelor de colectare a deşeurilor voluminoase cu aport voluntar din judeţ.
Totodată, va exista posibilitatea de a raporta deşeurile abandonate, expediind o fotografie, locaţia exactă a lor prin GPS, precizând cantitatea estimată astfel încât cei care vor sosi pentru a le ridica să folosească vehiculul potrivit.
Cetăţenii vor putea să facă sugestii sau sesizări privind calitatea serviciilor prestate de operatorii de salubritate.
Aplicaţia prevede şi alte rubrici, precum una de curiozităţi, de genul „Ştiaţi că?”, care oferă informaţii despre protejarea mediului înconjurător, modalităţile de gestionare corespunzătoare a deşeurilor şi implicaţiile acţiunilor necorespunzătoare asupra mediului natural. O altă posibilitate oferită de aplicaţie se referă la intermedierea donaţiilor în obiecte/bunuri refolosibile de către cetăţeni către alte persoane.
Aplicaţia va fi gestionată de ADI Ecolect, răspunsurile la sesizări urmând să fie primite, în aceeaşi zi, pe telefonul persoanei care a făcut interpelarea.
Aplicaţia a fost achiziţionată cu suma de 214.000 de lei prin primul proiect cu fonduri europene pe care Ecolect l-a câştigat, în valoare totală de 424.000 de lei, în cadrul căruia au fost organizate o serie de cursuri în domeniul managementului deşeurilor cu 105 responsabili de mediu din toate primăriile judeţului.•