37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Capitala Vietnamului are cel mai poluat aer din lume

  Sursa foto: Michael/flickr.com

  Străzile capitalei Vietnamului, Hanoi, au fost învăluite pe 4 martie a.c. de un smog dens care a redus dramatic vizibilitatea din cauza poluării atmosferice cauzate de nivelurile ridicate de particule provenite din emisiile vehiculelor şi de praful fin asociat cu industria de construcţii, a informat Reuters.

  Nivelul particulelor mici periculoase – cunoscute sub numele de PM2,5 – din aerul oraşului Hanoi era de 186 micrograme pe metru cub în data de 4 martie a.c. cel mai ridicat nivel dintr-o listă cu cele mai poluate oraşe din lume, potrivit datelor furnizate de AirVisual, care oferă informaţii independente privind poluarea aerului la nivel mondial prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile.

  „Acest lucru este dăunător pentru sănătatea noastră“, a declarat Duong Kim Oanh, un locuitor din Hanoi în vârstă de 58 de ani. „Cred că poluarea din Hanoi este cauzată de un număr mare de vehicule personale şi de praful fin provenit de la toate construcţiile, plus această vreme rece“, a adăugat el.

  Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2021, emisiile provenite de la cele 8 milioane de vehicule înregistrate în Hanoi au reprezentat 30% din poluarea cu particule, iar emisiile din industrie alte 30 de procente. Poluarea „va afecta sistemul respirator al oamenilor, făcându-i pe oameni să se simtă rău sau chiar să se sufoce“, a declarat Pham Thi Phuong, un alt locuitor din Hanoi.

  Aproape 100 de curse aeriene spre şi de la Aeroportul internaţional din Hanoi au fost amânate sau deviate spre alte oraşe pe 2 februarie a.c. din cauza ceţii dense şi a înrăutăţirii poluării aerului.

  Potrivit clasamentului live publicat în data de 4 martie a.c. de aplicaţia AirVisual, topul 10 al celor mai poluate oraşe din lume era alcătuit din următoarele oraşe: Hanoi (Vietnam), Teheran (Iran), Chengdu (China), Cracovia (Polonia), Dhaka (Bangladesh), Accra (Ghana), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Hangzhou (China), Bişkek (Kârgâzstan) şi Chongqing (China).

  Bucureşti ocupă locul al 35-lea în acest clasament, cu un indice de 75, care corespunde unei poluări atmosferice moderate. Capitala României este devansată în această listă de mai multe oraşe europene cu un indice mai ridicat de poluare, precum Berlin (Germania, locul 11), Wrocław (Polonia, locul 20), Istanbul (Turcia, locul 24), Praga (Cehia, locul 27), Bruxelles (Belgia, locul 31) şi Varşovia (Polonia, locul 32), dar se situează în faţa altor oraşe de pe continentul european care sunt mai puţin poluate, precum Budapesta (Ungaria, locul 42), Kiev (Ucraina, locul 48) şi Sofia (Bulgaria, locul 50).• Agerpres

  Newsletter Ecologic