Sper că în anul care abia a început se va clarifica direcția în care se îndreaptă politica de mediu a României. Pentru că de doi ani nu facem decât să ne întrebăm ce ordonanțe de urgență sau ce ordine de ministru ar putea să apară mâine, ce alte garanții sau ce noi penalități vor mai fi impuse de Ministerul Mediului celor care lucrează în domeniul gestionării deșeurilor.
Întrebări sunt multe. Vom afla ce se va întâmpla cu organizațiile care implementează responsabilitatea extinsă a producătorilor și cu organizațiile de transfer de responsabilitate? Vor rămâne ele un instrument al producătorilor sau vor fi incluse într-un circuit de stat coordonat de Administrația Fondului pentru Mediu? Va fi înființat acel Clearing House inclus acum cinci ani în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, dar de care abia acum ne-am adus aminte? Va fi el un instrument al producătorilor, va fi unul de stat sau se va alege un sistem hibrid? Va porni Sistemul de Garanție-Returnare la ambalaje sau va mai fi amânat încă un an?
Va reuși Ministerul, prin cheltuirea fondurilor pe care le are la dispoziție din PNRR, să crească în mod apreciabil cantitățile de deșeuri colectate separat de autoritățile publice locale prin investiții masive în infrastructuri de colectare, insule inteligente și platforme de aport voluntar? Sau și miliardul acesta va avea soarta celui încasat pentru construirea SMID-urilor?
Se va implementa la nivel național sistemul „Plătești pentru cât arunci“? Va interzice ministerul ghenele și colectarea la grămadă a deșeurilor municipale?
Își va asuma cineva o inițiativă legislativă pentru creșterea valorii taxei de depozitare și pentru introducerea unor restricții cu privire la deșeurile ce pot fi eliminate în acest fel sau vom rămâne groapa de gunoi a Europei?
Va renunța Ministerul Mediului la politica ușilor închise și la totala lipsă de transparență în luarea deciziilor?
Mi-aș dori ca răspunsurile la câteva din aceste întrebări să fie pozitive. Nu de altceva, dar ar fi păcat ca și anul care abia a început să fie încă unul pierdut.