Expunerea la aer poluat, fum de țigară, radiații ultraviolete, radon, azbest, alți poluanți și substanțe chimice provoacă peste 10% din cazurile de cancer din Europa, arată un nou raport al Agenției Europene de Mediu (AEM).
Poluarea aerului (de afară sau din interior) provoacă 1% din cazurile de cancer și 2% din decesele cauzate de această boală, însă la cancerul de plămâni are o rată a mortalității de 9%. Cercetări recente arată că expunerea la particule fine crește numărul cazurilor de leucemie. Radonul provoacă 2% din cazurile de cancer și 10% din cele de cancer la plămâni, în timp ce ultravioletele sunt responsabile de 4% din totalul cazurilor de cancer, dar mai ales de incidența tot mai mare a melanomului, o formă gravă de cancer de piele. Expunerea la fum de țigară crește cu 16% riscul de cancer la persoanele care nu au fumat niciodată. Toate tipurile de azbest sunt cancerigene și cauzează mezoteliom, cancer la plămâni, laringian și ovarian. Azbestul a fost interzis de Uniunea Europeană în 2005, dar încă există în construcțiile și infrastructurile anterioare, unde a fost folosit pe scară largă și continuă să fie un pericol, provocând până la 88% din cazurile ocupaționale de cancer la plămâni. Alte substanțe cancerigene sunt plumbul, arsenicul, cromul, cadmiul, acrilamida, unele pesticide, bisfenolul A, substanțele alchilice perfluorurate și polifluorurate.
Uniunea Europeană are în derulare o serie de planuri de prevenție și va continua să ia măsuri pentru reducerea cazurilor de cancer.• Irina Tomşa