„Asociația femeilor senioare elvețiene pentru protecția climei (Swiss Senior Women for Climate Protection)“, ale cărei membre au reclamat Elveția pentru încălcarea drepturilor omului, întrucât nu a reușit să stabilească suficiente obiective climatice, a câștigat o victorie istorică la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Marea Cameră a Curții s-a pronunțat pe 9 aprilie a.c. în dosarul „Verein KlimaSeniorinnen Schweiz și alții împotriva Elveției“ (Cererea nr. 53600/20) afirmând că Elveția încalcă drepturile omului ale femeilor în vârstă, deoarece statul nu a luat măsurile necesare pentru combaterea încălzirii globale. Mai exact, instanța a constatat încălcarea Articolului 8 (Dreptul la viața privată și de familie) și a decis că reclamantele (2.500 de femei în vârstă de peste 64 de ani) au și statutul de victime.
În acest caz, autoritățile elvețiene nu au acționat la timp și într-un mod adecvat pentru a pune în aplicare măsuri pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice. În plus, Elveția nu și-a atins propriile obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin această decizie, Curtea confirmă că valurile de căldură din ce în ce mai dese și intense cauzate de schimbările climatice reprezintă o amenințare reală și gravă pentru sănătate și viața de familie a femeilor în vârstă și că există o legătură bazată pe drepturi între aceste efecte negative asupra femeilor în vârstă și măsurile pe care Elveția le-a luat pentru protecția climei.
CEDO a precizat că Elveția are datoria de a proteja femeile în vârstă de consecințele negative ale încălzirii globale asupra sănătății lor și a arătat clar că Elveția a încălcat această obligație prin politica sa inadecvată în materie de climă. Prin urmare, Elveția trebuie să își îmbunătățească actualele obiective climatice pentru a putea proteja suficient drepturile omului. În hotărârea sa, CEDO a stabilit și o serie de cerințe specifice care trebuie îndeplinite „pentru a remedia decalajul identificat în protecția climei“.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, de asemenea, că Elveția a încălcat dreptul accesului femeilor elvețiene în vârstă la o instanță pentru protecția climei. Hotărârea Curții are implicații de amploare, pentru că a creat un precedent pentru toate cele 46 de state ale Europei.
„Această judecată nu este doar o victorie pentru «femeile senioare pentru protecția climei». Victoria noastră este o una pentru toate generațiile și mai ales pentru tineret, o generație care va fi beneficiara unui climat îmbunătățit pe termen lung. Prezența tinerilor în sala de judecată le-a arătat judecătorilor fața drepturilor omului pentru viitor“, a spus la aflarea deciziei Rosmarie Wydler Wälti, co-președinte al Swiss Senior Women for Climate Protection.
Este pentru pentru prima dată când o instanță transnațională specializată în drepturile omului a susținut direct dreptul la protecția climei bazat pe drepturile omului.• ecologic