0 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Cercetarea şi inovarea – motorul dublei tranziţii verzi şi digitale a Europei

  Comisia lansează un apel în valoare de peste un miliard de euro pentru proiecte de cercetare şi inovare care se adresează crizei climatice şi sprijină redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus.

  În primul său discurs privind starea Uniunii Europene, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat perspectiva unui continent puternic, dinamic şi încrezător în propria capacitate de a depăşi provocările iminente şi de a nu lăsa pe nimeni în urmă. În plus, a intensificat ambiţia UE, propunând majorarea obiectivului de reducere a emisiilor pentru 2030 de la 40 la 55%, îndemnul ei fiind susţinut de 170 de lideri din mediul de afaceri şi investitori.

  P041746 89388
  Mariya GABRIEL, comisarul european responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret
  Sursa foto: Comisia Europeană

  Cercetarea şi inovarea se află în centrul acestei perspective. Lansând Pactul Verde European, Europa a afirmat că până în 2050 va deveni primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, consolidându-şi totodată bogata biodiversitate şi mediul natural unic. Prin întâmpinarea digitalizării şi a inteligenţei artificiale, Europa s-a angajat pe o nouă traiectorie de creştere verde care îi va consolida competitivitatea la nivel mondial şi îi va menţine modelul social. Pentru a reuşi, trebuie să transformăm în oportunităţi de inovare provocările dublei tranziţii verzi şi digitale. Activitatea de cercetare şi inovare evidenţiază cursul acestei agende ambiţioase. Ea subliniază oportunităţile, semnalează obstacolele şi stabileşte direcţiile principale, asigurând transparenţa, implicarea societăţii şi împărţirea echitabilă a beneficiilor în întreaga Uniune Europeană.

  Apelul de proiecte va conduce la rezultate concrete, nu în viitorul îndepărtat, ci pe termen scurt şi mediu, prin integrarea lor într-o perspectivă a schimbărilor pe termen lung. Sunt vizate 10 domenii critice pentru succesul Pactului Verde, care acoperă în egală măsură energia durabilă, clădirile şi mobilitatea, industria curată, sistemele alimentare şi biodiversitatea. Apelul abordează şi provocări specifice, cum ar fi incendiile forestiere, oferind un sprijin focalizat oraşelor şi regiunilor europene.

  P043725 981153
  Sursa foto: Comisia Europeană

  După cum ştim, tehnologia ca atare nu reprezintă o soluţie: este nevoie de schimbări profunde şi de adaptări ale stilului de viaţă şi ale comportamentului pentru a răspunde acestei provocări. Din acest motiv, Pactul Verde European se adresează cetăţenilor Europei, inclusiv tinerilor, oferindu-le noi oportunităţi de a se implica şi de a-şi face auzită vocea.

  În răspunsul său la coronavirus, UE a demonstrat că poate acţiona decisiv şi unitar, mobilizând resurse în jurul unui pachet de redresare masiv, de proporţii anterior inimaginabile. Redresarea după criză trebuie să meargă mână în mână cu înfruntarea schimbărilor climatice, cu obţinerea neutralităţii carbonice până la mijlocul secolului şi cu protejarea şi refacerea mediului şi a biodiversităţii din Europa, aflate sub ameninţare.

  Pactul Verde European consolidează nivelurile colective de ambiţie, întinzând o mână cetăţenilor, familiilor şi regiunilor din întreaga Europă şi garantând că nimeni nu este lăsat în urmă. Acest pact îşi propune să întărească întâietatea Europei şi dă un exemplu la nivel mondial, pe care vor dori să îl urmeze şi alţii. În centrul său se află cercetarea şi inovarea, care furnizează orientări şi îndrumări indispensabile ce menţin Europa în cursa mondială pentru realizarea următoarelor tehnologii revoluţionare şi care oferă o rampă de lansare întreprinderilor nou-înfiinţate şi inovatorilor, permiţând şi valorificând totodată inovarea socială şi capacitând cetăţenii de pe întregul continent.●

  Mariya GABRIEL,

  Comisarul european responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole

  Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin ac