„Suntem în continuare la coada clasamentului în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor, pentru că, din păcate, ne angajăm la nişte termene foarte scurte în faţa Comisiei Europene, spunând că suntem în stare să realizăm şi să atingem obiective, dar nu ne facem foarte bine lecţiile, dovadă fiind infringementurile în care suntem“, a afirmat pe 13 martie a.c., într-o conferinţă pe tema dezvoltării urbane, Cecilia Martin, comisar al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).
Referitor la cauzele care au dus la neîndeplinirea obiectivelor asumate Cecilia Martin a adăugat: „Cineva spunea că este bine să fii în urmă pentru a putea vedea unde sunt alţii şi ce ai putea să faci să recuperezi… Pentru că nu ne facem foarte bine lecţiile, ne mai facem şi de râs că ne-am angajat la nişte termene foarte scurte. În loc să profităm de termenele lungi pe care ni le-a dat Comisia Europeană şi să ne facem lecţiile, ne angajăm că noi putem să facem… Ceea ce nu se întâmplă de cele mai multe ori, dovadă că suntem într-o grămadă de infringementuri pe mediu, într-o grămadă de infringementuri pe depozitare, în infringement pe poluarea aerului“.
Reprezentanta GNM a punctat, totodată, că principiul „Poluatorul plăteşte“ ar trebui respectat, iar agenţii economici să fie responsabili atunci când deşeul generat urmează să fie eliminat în siguranţă.
„Valoarea contravenţiilor s-a mărit substanţial în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor. Astfel, cea mai mică sancţiune porneşte de la 40.000 de lei. Cu alte cuvinte, rugămintea noastră, a celor de la Garda de Mediu, este ca să fiţi atenţi în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor pe care le aveţi atât în calitate de autoritate publică locală, cât şi în calitate de agent economic“, a declarat Cecilia Martin.● Agerpres