Președintele Azerbaidjanului a adăugat, până la urmă, 12 femei în comitetul de organizare al summitului global COP29 pe care țara îl va găzdui în decembrie a.c. Mișcarea vine după ce publicaţia The Guardian a prezentat componența inițială de 28 de bărbaţi a comitetului, fapt care a dus la declanşarea unui scandal global. Comitetul iniţial a fost considerat drept „regresiv“ de Grupul She Changes Climate. „Schimbările climatice afectează întreaga lume, nu jumătate din ea“, a spus grupul.
Christiana Figueres, fost secretar executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) în perioada 2010-2016 care a contribuit la încheierea Acordului istoric de la Paris în 2015, a calificat comitetul COP29 format numai din bărbați drept „șocant și inacceptabil“.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a adăugat și un alt bărbat în comitet, care acum cuprinde 29 de bărbați și 12 femei. Printre femeile adăugate se numără Umayra Taghiyeva, ministrul adjunct al ecologiei și resurselor naturale, comisarul pentru drepturile omului, Sabina Aliyeva, și Bahar Muradova, președintele comitetului de stat pentru problemele familiei, femeilor și copiilor.
„Acesta este un progres pozitiv, dar suntem încă departe de un echilibru de gen 50:50“, a declarat Elise Buckle, co-fondatoare She Changes Climate. „Aceasta este o soluție rapidă, dar nu suficientă.”
Aproape toți membrii comitetului COP29 sunt miniștri sau oficiali guvernamentali, inclusiv șeful serviciului de securitate a statului. În comitet se află și șeful rețelei de distribuție a gazelor din Azerbaidjan. Președintele desemnat al COP29, care va fi responsabil pentru reunirea țărilor pentru a stimula acțiunile climatice, este Mukhtar Babayev, ministrul ecologiei și resurselor naturale.
Babayev a lucrat timp de 26 de ani pentru Compania Petrol de Stat a Republicii Azerbaidjan (Socar). Azerbaidjanul intenționează să-și crească producția de combustibili fosili cu o treime în următorul deceniu, a dezvăluit recent The Guardian.
Pentru al doilea an consecutiv, cele mai importante discuții ale ONU privind schimbările climatice vor fi găzduite de un „stat petro“, puternic dependent de producția de combustibili fosili.• Matei Dumitru