Constantin Bratu: „Un sistem EPR bine conceput ar trebui să ducă la o reducere generală a costurilor“

Green Resources Management este organizația de preluare de responsabilități din domeniul deșeurilor de ambalaje care prin faptul că face parte din Green Group – cel mai mare reciclator din Europa Centrală și de Est – garantează că toate cantitățile pe care le gestionează sunt cu adevărat reciclate. Acesta este și motivul pentru care organizația nu a fost și nu va fi implicată în vreun scandal mediatic care vizează cantități de deșeuri reciclate doar pe hârtie. Despre responsabilități, probleme și perspective în domeniul responsabilității extinse a producătorilor am vorbit cu Constantin Bratu, directorul general al companiei Green Resources Management.• ecologic

ecologic: Cum apreciați funcționarea sistemului de preluare de responsabilități în domeniul ambalajelor?

Constantin Bratu, directorul general al companiei Green Resources Management: Responsabilitatea extinsă a producătorului (Extended Producer Responsibility – EPR) are potențialul de a fi un mecanism cheie care poate sprijini trecerea către o economie circulară, dar… diavolul stă în detalii. Ce se vede cu ochiul liber este că sistemul de preluare a responsabilității în România este într-o continuă schimbare. Recunoaștem faptul că la acest moment ar fi importantă „abordarea“ completă și complexă a principiului EPR, având în vedere schimbările preconizate, precum introducerea Sistemului de Garanție-Returnare și a celorlalte mecanisme de sprijin care creează stimulentele potrivite pentru participanții relevanți de pe piață.
Un sistem EPR bine conceput ar trebui să conducă la o reducere generală a costurilor prin transferul cheltuielilor de la sfârșitul duratei de viață a produselor, adică de la contribuabili către producători. De asemenea, ar trebui să asigure condiții de concurență echitabile, stimulând și recompensând îmbunătățirile continue prin inovare.

agerpres 9965385
Sursa foto: Agerpres

ecologic: Care sunt cele mai importante probleme din sistem? Relația cu producătorii, legislația, colectarea, reciclarea?

Constantin Bratu: În acest moment punctul nevralgic al sistemului de management al deșeurilor în general și al sistemului EPR în particular îl reprezintă colectarea deșeurilor, în toate aspectele sale: de la lipsa infrastructurii de colectare la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT) la colectarea defectuoasă practicată de acestea prin companiile de salubritate cu care se află în relații contractuale și până la colectarea separată la sursă, direct de la populație.
Dacă pentru prima vom avea acces la fondurile PNRR care vor finanța proiectele administrațiilor locale pentru a le asigura investițiile necesare creării la nivel municipal a infrastructurii de colectare separată la sursă a deșeurilor, cea de-a doua presupune educarea și conștientizarea populației.
În acest efort se implică și Green Resources Management, ca partener al campaniei „Un’ Doi Trei“, organizată de Asociația OIREP din care face parte, cu sprijinul Ministerului Mediului. O campanie care vine cu un mesaj proaspăt, mobilizator, către fiecare persoană, pentru o colectare separată pe fracții aplicată consecvent până la crearea obiceiului simplu al colectării.

ecologic: Există capacități suficiente pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje? Ne referim la cantitățile actuale, dar și la cantitățile care ar putea asigura îndeplinirea obiectivelor europene. La ce capitole suntem deficitari?

agerpres 8528881
Sursa foto: Agerpres

Constantin Bratu: Ca parte din GreenGroup, un important grup integrat de reciclare cu prezență regională, putem spune că astăzi există un echilibru între capacitățile de reciclare din România și țintele impuse pentru colectarea și reciclarea ambalajelor.
Privind într-o dinamică a viitorului, într-o perspectivă a consumului de produse ambalate în continuă creștere, precum și a țintelor tot mai ambițioase de reciclare, este evident că România va avea nevoie de creșteri de capacități sau de capacități noi. Veriga slabă rămâne în continuare colectarea separată și în special performanța extrem de redusă a majorității municipalităților. Și aici ne referim atât la cantitatea colectată, care e insuficientă, dar mai ales la calitatea deșeurilor colectate. Raportările au fost întotdeauna cantitative, însă calitativ nu vedem o presiune legislativă. Astfel industria, prin OIREP-uri, plătește mai mult astăzi pentru diferența de calitate ce se transpune în preț.

ecologic: Cum colaborați cu UAT-urile?

Constantin Bratu: Unitățile administrativ-teritoriale, fie că vorbim despre primării, consilii județene sau ADI-uri (asociații de dezvoltare intracomunitară), au un rol esențial în gestionarea atât a deșeurilor municipale, cât și a celor generate de instituțiile publice din subordine sau pe care le au în coordonare. În plus, primăriile și ADI-urile răspund pentru o bună colectare separată a deșeurilor și îndeplinirea obiectivelor legale de reducere a cantităților trimise la eliminare prin depozitare și de creștere a celor reciclate.
Am făcut parte dintre acele OIREP-uri care s-au implicat constant și activ în discuțiile și negocierile purtate cu reprezentanții acestor unități. Am înțeles că s-au confruntat cu situații pentru care nu au fost pregătite și am explicat fiecăreia în parte, prin consultanții noștri, modul corect de întocmire a documentelor. Cu unele dintre aceste instituții am reușit să legăm relații trainice de colaborare.
Suntem pregătiți oricând să explicăm, să îndrumăm și să ajutăm orice UAT care își dorește sprijinul nostru. Ca o concluzie, putem afirma că acolo unde există deschidere și capacitate de înțelegere, colaborarea este întotdeauna foarte bună.

ecologic: Se vorbește despre un Registru național în domeniul ambalajelor, un fel de clearing house. Ce ar putea aduce bun în sistemul de preluare de responsabilități?

MG 4813

Constantin Bratu: Unul dintre obiectivele Asociației OIREP din care facem parte este întărirea și eficientizarea colaborării cu UAT-urile și asociațiile acestora prin susținerea costurilor pentru colectarea separată a deșeurilor de ambalaje de către operatorii de salubritate. Acest obiectiv ne dă și soluția pentru realizarea sustenabilă a țintelor de reciclare.
Transparentizarea modului de lucru cu UAT-urile și ADI-urile în scopul de a crea o practică unitară la nivel național sunt motive suficiente pentru adoptarea acestui Registru. Putem spune astăzi că acesta nu va urmări implementarea unui sistem paralel de colectare separată a ambalajelor, dar prin intermediul său va fi creat și clarificat modul în care vor fi raportate și încadrate corect ambalajele puse pe piață. Totodată, ar putea să impulsioneze colectarea separată de la populație și implicit creșterea cantității și calității materialului colectat.
Împreună cu colegii din Asociație și reprezentanți ai Ministerului Mediului, structuri asociative ale autorităților locale și comisii de specialitate din Parlamentul României ne vom întâlni într-un grup de lucru creat cu scopul adoptării formulei optime a acestui instrument.

ecologic: Piața preluării de responsabilitate este una onestă, corectă?

Constantin Bratu: Green Resources Management este cunoscută ca una dintre cele mai diligente OIREP-uri în alegerea partenerilor contractuali. Atât furnizorii noștri, cât și alți parteneri sunt auditați constant potrivit procedurilor interne de lucru. Astfel, raportat la portofoliul nostru de parteneri contractuali și la modul de lucru pe care îl promovăm, din perspectiva noastră piața preluării de responsabilitate este una corectă.

ecologic: În ultimul timp prețul materialelor a crescut foarte mult. Ce efecte au aceste scumpiri pentru organizație?

cleardesign
Sursa foto: Cleardesign/Dreamstime.com

Constantin Bratu: Green Resources a gestionat bine influențele externe din ultima perioadă, cu responsabilitate și respect față de clienții și furnizorii săi, îndeplinindu-și obiectivele de valorificare în ultimii doi ani de funcționare. Dar creșterea valorii materialelor transformă deșeurile în resurse, iar efectul ar trebui să se vadă tot mai mult în scăderea tarifelor către OIREP-uri, dată fiind valoarea în continuă creștere a prețurilor de vânzare ca materii prime către industria de reciclare.

ecologic: Credeți că scopul unui OIREP trebuie să fie profitul?

Constantin Bratu: Obiectivul organizației noastre nu este profitul. Începând cu anul 2022 acționarii noștri au hotărât ca eventualul profit obținut să fie reinvestit în activitatea de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. Trebuie totuși menționat că legiuitorul este suveran să reglementeze forma de funcționare a organizațiilor. În prezent, potrivit legislației în vigoare, organizația trebuie să fie o societate pe acțiuni, așa cum este reglementată de Legea nr. 31/1990 privind societățile.
În viziunea noastră, un OIREP din viitor ar trebui să asigure o acoperire adecvată a costurilor, să stimuleze nivelurile ridicate de reciclare, să încurajeze adoptarea unor rate substanţiale de conținut reciclat și să stimuleze inovația, inclusiv trecerea la un model de servicii care acordă prioritate durabilității și reutilizării mai degrabă decât vânzării produselor.

ecologic: Ce credeți că se va întâmpla cu OIREP-urile după ce va intra în funcțiune SGR?

Constantin Bratu: Instituția OIREP va rămâne cu un rol foarte important în economia gestionării deșeurilor de ambalaje și implicit în atingerea obiectivelor naționale de valorificare. Cele două sisteme vor funcționa concomitent. Este adevărat că odată cu implementarea SGR o parte din ambalajele pe care le gestionăm va fi absorbită de acest sistem: PET-uri, doze de aluminiu, ambalaje de sticlă. Însă ambalajele pe care le va gestiona Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă doar o parte din portofoliul pe care îl gestionăm. Rămân fluxuri importante, precum cele de hârtie-carton, lemn, plastic și metal.

Frantic00
Sursa foto: Frantic00/Dreamstime.com

Green Resources Management este un OIREP activ în piață de trei ani, dar echipa s-a format și a crescut odată cu dezvoltarea conceptului de EPR în România. Sistemul nostru de valori este cunoscut întregii echipe, iar controlul documentelor de trasabilitate, bonitatea și reputația furnizorilor, precum și ale reciclatorilor sunt verificate utilizând standarde foarte stricte. În acest an gestionăm cantitățile puse pe piață de 230 de producători; majoritatea se află alături de noi de la început, rata de retenție a clienților fiind 98%. Ne-am îndepli-nit obiectivele de reciclare și valorificare în fiecare an. Tot-odată, prin apartenența noastră la grupul de reciclare Green Group, clienții și furnizorii noștri sunt asigurați că întotdeauna cantitățile de ambalaje livrate sunt reciclate.

Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services