20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“

  Coaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privind Economia Circulară, de trecere la o economie durabilă şi eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor prin decuplarea creşterii economice de creşterea consumului de resurse. Despre conceptul care a stat la baza înfiinţării Coaliţiei şi despre acţiunile pe care această organizaţie le-a desfăşurat în ultimul timp am stat de vorbă cu Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară.● ecologic

  ecologic: Când a apărut Coaliţia pentru Economie Circulară şi cum a evoluat această organizaţie?

  Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară: Coaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie non-profit care a fost înfiinţată în decembrie 2017 ca urmare a promovării la nivel de politică publică europeană a unui nou concept economic, cel de economie circulară sau de buclă închisă. În acel moment în ţara noastră exista deja o preocupare în rândul unor persoane care considerau că înfiinţarea unui centru de dezbatere şi de analiză a ideilor privind economia circulară poate genera în timp un comportament circular la nivelul întregii societăţi româneşti.

  2 ECONOMIA CIRCULARA

  Cei cinci membri fondatori ai Coaliţiei pentru Economie Circulară sunt: Cristian Lazar, Raul Pop, Traian Ionescu, Horia Bărdeanu şi subsemnatul, Constantin Damov, fiecare dintre noi fiind bine cunoscut în domeniul în care activează. Scopul Coaliţiei este acela de a reuni eforturile tuturor actorilor economici, fie ei proiectanţi, producători, distribuitori, transportatori, organizaţii de transfer responsabilitate, consultanţi, colectori sau reciclatori, pentru impulsionarea seturilor de măsuri privind economia circulară la nivel legislativ, dar şi la nivel comportamental. Dorim astfel să aducem laolaltă cât mai mulţi oameni cu expertiză, care pot contribui la aplicarea în practică a conceptului de economie circulară.

  ecologic: Coaliţia are parteneri şi în mediul academic. Aţi organizat conferinţe şi recent aţi realizat chiar un studiu cu aceşti parteneri. Vă rugăm să ne daţi câteva amănunte pe această temă.

  3 dreamstime 48362772
  Sursa foto: Dreamstine

  Constantin Damov: Coaliţia îşi doreşte parteneriate cu zona academică. Avem în momentul de faţă un acord de cooperare semnat cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, împreună cu care am organizat câteva evenimente în perioada în care se puteau desfăşura dezbateri publice. Printre acestea aş menţiona dezbaterea mecanismului „Plăteşti pentru cât arunci“ şi cea în care am analizat OUG nr. 74/2018. Ambele s-au bucurat de un succes deosebit, iar faptul că sălile au fost arhipline şi discuţiile au fost extrem de interesante au aratat cât de important este să pui în dezbatere nişte teme de tip „cartofi încinşi“ atât la nivelul legislativului, cât şi la nivelul economiei şi al autorităţilor publice locale.

  Realizarea împreună cu ASE a primului studiu-analiză referitor la mult discutatul sistem de garanţie-depozit, studiu asumat deopotrivă de industrie, producători de băuturi şi alimente ambalate, dar şi de Ministerul Mediului, a fost o măsură a acestei valoroase cooperări.

  Al doilea succes remarcabil înregistrat în relaţia cu ASE este acela că începând de anul viitor, Academia va avea în programă un master de economie circulară care va crea premisele pregătirii de specialişti în acest domeniu.

  4 10WS217

  Ne dorim însă şi mai mult: să devenim un partener permanent al instituţiilor de învăţământ, dar şi al Ministerului Mediului şi al autorităţilor locale.

  ecologic: Autoritatea locală are un rol esenţial în implementarea politicilor economiei circulare. Cum colaboraţi cu aceste autorităţi?

  Constantin Damov: Ne preocupă foarte mult acest subiect deoarece primăriile ar trebui să fie celulele de bază ale organismului economiei circulare. De aceea, împreună cu Primăria Municipiului Buzău, am lansat platforma „Buzău Circular“ prin care ne propunem ca alături de autoritatea locală să realizăm primii paşi pentru dezvoltarea acestui oraş pe principii circulare.

  Economia circulară este un model regenerativ care creează creştere economică fără consum de resurse naturale. Pentru România trecerea la modelul circular în economie este acum o oportunitate uriaşă. Creşterea gradului de valorificare a resurselor, astăzi la noi printre cele mai reduse din Europa, poate fi cheia pentru relansarea economică a ţării. Iar pentru realizarea acestui deziderat implicarea autorităţilor publice locale, a primăriilor este esenţială.●

  Newsletter Ecologic