Un sfert din copiii lumii sunt deja afectați de criza climatică, iar până în 2050 aproape toți se vor confrunta cu valuri de căldură mai intense și mai frecvente care vor crește riscurile de îmbolnăviri, foamete și mortalitate infantilă. Concluziile raportului „The Coldest Year of the Rest of Their Lives“ publicat de Unicef cu puțin înainte de conferința COP27 referitoare la schimbările climatice sunt extrem de îngrijorătoare.
Peste 559 milioane de copii se confruntă anual cu patru-cinci valuri de căldură periculoase, iar numărul lor va ajunge la 2 miliarde până în 2050 chiar și în scenariul optimist în care încălzirea globală va fi limitată la 1,7°C. În scenariul pesimist încălzirea cu 2,4°C cauzată de arderea prea multor combustibili fosili prea mult timp va face ca 94% din copiii lumii să fie afectați de valuri de căldură cu durata de cel puțin 4,7 zile, față de 25% în prezent. În această ipoteză funestă vor scăpa de arșița prelungită doar câteva zone mici din America de Sud, centrul Africii, Oceania și Asia.
Copiii nu pot să-și regleze temperatura corporală la fel ca adulții și sunt mult mai sensibili la căldura extremă care le poate provoca astm, boli cardiovasculare și chiar decesul. În plus, arșița le reduce capacitatea de concentrare și învățare.
Ultimii șapte ani au fost cei mai fierbinți din istorie, iar liderii lumii trebuie să ia măsuri de combatere a crizei climatice în loc să favorizeze interesele marilor corporații.• Irina Tomşa