Dezbaterile „SustainAbility Talks“ din 16 iunie a.c. s-au concentrat pe importanța decarbonizării în dezvoltarea economiei.
„Avem tendința uneori să polarizăm lucrurile în România, să spunem că responsabilitatea este a sectorului privat sau a sectorului public. De fapt, este responsabilitatea ambelor părți. Această importantă tranziție verde nu va avea loc fără implicarea ambelor sectoare“, a declarat Lara Tassan Zanin, directorul pentru România al Băncii Europene de Investiții (BEI).
Din ianuarie 2022 toate investițiile finanțate de BEI sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2, iar din 2025 jumătate din bugetul anual alocat Europei va fi investit în proiecte verzi. Instituția va oferi consultanță companiei Transelectrica pentru simplificarea procedurii de aprobare a proiectelor de energie regenerabilă.
Grupul Liberty vrea să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2030. La combinatul siderurgic Galați va investi un miliard de euro în cuptoare care vor folosi energie electrică în loc de combustibili fosili și astfel va reduce cu 30% emisiile de CO2. Planurile includ și o componentă de economie circulară, deoarece se va utiliza o cantitate mult mai mare de deșeuri din oțel, a spus Adrian Mărgărit, directorul de proiecte strategice pentru Europa Centrală și de Est.• Irina Tomşa