27.4 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Descindere cu jandarmi sau cum încearcă autorităţile „să pună o pâine pe masa“ localnicilor din Săruleşti-Gară

  Sursa foto: Facebook/MMAP

  O descindere de proporţii a Gărzii Naţionale de Mediu, condusă de însuşi ministrul Mircea Fechet, a avut loc pe 27 martie a.c în localitatea Săruleşti-Gară din judeţul Călăraşi. Comuna Săruleşti este cunoscută ca fiind unul din cele mai importante fiefuri ale mafiei fierului vechi din România, un loc de unde cantităţi mari de fier vechi, cupru, aluminiu, maşini vechi, care dacă nu sunt furate, au o sursă de provenineţă necunoscută, ajung pe piaţa a deşeurilor din România.

  Se ştie că aici funcţionează de mult timp o relaţie biunivocă între localnici şi câteva firme de valorificare a deşeurilor, care pe de o parte le cumpără aceste deşeuri şi pe de altă parte le aduc aici deşeurile de care nu sunt interesate, cum ar fi plasticele şi materiale textile din maşinile dezmembrate. Bine-cunoscute de Garda de Mediu, relaţiile de afaceri cu „aceşti colectori informali“ sunt atât de strânse încât nu de puţine ori li se pun la pun la dispoziţie containere pentru depozitarea fierului vechi şi a cuprului pe care cetele de colectori le strâng de pe unde apucă.

  La Săruleşti-Gară se găsesc întotdeauna şi un număr mare de maşini de spălat, frigidere, televizoare şi alte aparate, deşeuri electrice şi electronice care sunt fie vândute la preţuri uriaşe Organizaţiilor de Transfer de Responsabilitate din domeniul DEEE, fie ajung în fluxurile de fier vechi, ceea ce contribuie din plin la imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor de reciclare europene.

  În această lume a pieţei negre a deşeurilor, înconjurat de localnici, jurnalişti, comisari ai Gărzii de Mediu şi jandarmi, mulţi jandarmi, printre maşini luxoase şi grămezi de deşeuri de tot felul a descins ministrul Mircea Fechet care, în această perioadă sensibilă pentru orice politician din România, a abordat cu totul alte subiecte decât evaziunea fiscală sau trasabilitatea deşeurilor.

  „Am dorit să fiu astăzi prezent aici pentru a putea discuta cu reprezentanții comunității locale, pentru că în această comunitate nu discutăm doar despre o problemă de mediu, dar în primul rând despre una socială, pe care statul român este dator să o rezolve. Dincolo de lipsa autorizațiilor de mediu și amenzile care se dau aici ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunității rămân și ele trebuie gestionate. Consider că, în calitate de ministru, am această obligație de a merge în mijlocul comunității și a înțelege exact cum își trăiesc viața acei oameni, de a identifica, împreună cu ei, soluții legale pentru ca, pe de o parte să rezolvăm problemele de mediu, iar pe de altă parte să aibă și comunitatea respectivă o posibilitate legală să pună o pâine pe masă. Aproape în fiecare județ există o astfel de comunitate și ține doar de autoritățile de mediu și de autoritățile locale ca activitatea respectivă să se desfășoare într-un cadru legal“, a declarat ministrul Mircea Fechet, care a ţinut să menţioneze că a doua zi, „la prima oră“, l-a invitat la minister pe primarul localității Sărulești, însoțit de un reprezentant al comunității, cu scopul indentificării unor soluții legale pentru rezolvarea situațiilor de acest fel.

  După întrevederea care a avut loc a doua zi, ministrului a prezentat şi concluzia la care a ajuns. „Am convenit cu primarul localității Sărulești, din județul Călărași, să identificăm posibilitatea finanțării unui proiect pilot care să permită înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar, în vecinătatea satului, pentru ca toate acele materiale care probabil ajung să fie incendiate, să fie aduse în mod voluntar și preluate de firme specializate.(…) Un centru de colectare așa cum scrie la carte presupune mult mai multe investiții, însă probabil că va fi mai greu din fonduri europene, dar avem la dispoziție bugetul Administrației Fondului pentru Mediu şi cel al primăriei, în măsura în care vom reuși acest parteneriat. Primul pas este de a impermeabiliza acele suprafețe pe care sunt depozitate materialele pe care le-am văzut ieri (n.r. – 27 martie 2024). Spun asta pentru că există foarte multe substanțe periculoase. Vom identifica metode de finanțare, înțelegând că de unul singur domnul primar nu se va descurca“, a declarat pentru TVR Mircea Fechet după întâlnirea cu edilul din Săruleşti.

  La rândul său, Petre-Alexandru Călin, primarul comunei Sărulești, s-a arătat încântat de viitorul parteneriat în gestionarea deşeurilor dintre localnicii din Săruleşti Gară şi Ministerul Mediului: „Plecăm încrezători. Am vorbit despre un proiect pilot pe care vrem să-l facem la Sărulești. Acest proiect pilot prevede o platformă betonată, unde se va strânge uleiul uzat, antigelul, fierul, fiecare pe categorii“.