Colectarea și tratarea apelor uzate sunt esențiale în reducerea riscurilor pentru sănătatea umană și pentru mediu, mai ales în ce privește râurile, lacurile și apele de coastă. Agenția Europeană de Mediu (EEA) a publicat pe 19 noiembrie 2021, de Ziua Mondială a Toaletelor, o serie de date care arată că ponderea apelor uzate urbane colectate și tratate în conformitate cu standardele UE este în creștere în toată Europa, dar diferențele dintre țări rămân mari.
Noile profiluri de țară ale EEA privind tratarea apelor urbane uzate prezintă cele mai recente date din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda și Norvegia cu privire la implementarea Directivei UE referitoare la tratarea apelor urbane uzate. Datele arată că la nivel european situația se îmbunătățește: aproximativ 90% din apele uzate urbane sunt colectate și tratate în conformitate cu Directiva UE.
Pe baza profilurilor de țară, patru state Austria, Germania, Luxemburg și Țările de Jos tratează 100% din apele reziduale urbane în conformitate cu cerințele directivei, în timp ce alte 10 țări au o rată de conformitate de peste 90%. La polul opus se află cinci țări Irlanda, Bulgaria, România, Croația și Malta care respectă standardele în mai puțin de jumătate din zonele lor urbane.
Pentru a înțelege diferențele la nivel european referitoare la acest subiect, am ales câteva țări care au un consum de apă apropiat, dar abordări diferite.
Austria: 100% din apele uzate sunt tratate conform legislației UE
În această țară gospodăriile și anumite industrii din 633 de zone urbane generează 20,7 milioane p.e. apă uzată în fiecare zi, ceea ce reprezintă aproximativ 41 milioane de căzi de baie sau 4,14 milioane m3. Calculul Agenției Europene de Mediu se face folosind unitatea p.e., care înseamnă populație echivalentă și este o unitate de măsură care exprimă cantitatea de apă uzată generată de o populație de dimensiunea respectivă: concret, 20,7 milioane p.e. este cantitatea de apă uzată generată de 20,7 milioane locuitori.
Din totalul de 20,7 milioane p.e. ape uzate, în Austria se tratează biologic 20,6 milioane p.e. și se tratează cu eliminarea azotului și fosforului 18,8 milioane p.e. Astfel, cel puțin 75% din conținutul de azot și de fosfor se elimină din apa uzată generată.
Pentru 0,1 milioane p.e. din apele reziduale urbane sunt folosite sisteme individuale (stații de epurare a apei menajere, fose septice) în locul sistemelor de colectare și stațiilor de epurare centralizate. Aceste alternative sunt permise de legislație atâta timp cât mediul este protejat corespunzător și de aceea cantitatea de apă uzată urbană care necesită epurare biologică (20,6 milioane p.e.) este mai mică decât apa uzată urbană colectată (20,7 milioane p.e.).
Țara a generat în 2018 peste 234.480 tone nămoluri din apă uzată. Din acestea 20,5% au fost folosite în agricultură, 19,4% au avut alte utilizări, 0,1% au fost depozitate, 53,8% au fost incinerate și 6,1% au fost eliminate în alt mod.
Conform celor mai recente planuri de management al bazinului hidrografic (RBMP) din Austria, evacuările de ape uzate urbane contribuie în mod semnificativ la o calitate mai puțin decât bună a apei în 2,6% din corpurile de apă ale râurilor și în 1,6% din corpurile de apă ale lacurilor. Evacuările din locuințele neconectate la rețelele de canalizare sau revărsările de ape pluviale nu sunt raportate ca aducând presiuni semnificative asupra mediului.
Austria investește în prezent 36 euro per cetățean pe an pentru realizarea unei noi infrastructuri de colectare și tratare, precum și pentru reînnoirea infrastructurii învechite. Suma este sub media Uniunii Europene, de 41 euro per cetățean pe an.
Prea mult azot sau fosfor în ape provoacă înmulțirea algelor, ceea ce poate afecta negativ peștii, calitatea apei de îmbăiere și mediul în general. Austria consideră că întreg teritoriul ei este o zonă sensibilă ce trebuie protejată și a decis să aplice un tratament foarte strict în privința tratării apelor reziduale. Așa se face că din totalul apelor generate în mediul urban se elimină mai mult de 75% din conținutul de azot și de fosfor.
România: doar 12% din apele uzate sunt conforme
În țara noastră gospodăriile și anumite industrii din 1.849 de zone urbane generează 20 milioane p.e. apă uzată în fiecare zi, ceea ce reprezintă o cantitate echivalentă cu aproximativ 3,99 milioane m3 sau 40 milioane de căzi.
Apele uzate urbane sunt tratate în 642 de stații înainte de a fi evacuate. Potrivit Directivei UE privind tratarea apelor urbane uzate, România este obligată să asigure în zonele urbane o colectare de 20 milioane p.e. ape uzate, un tratament biologic la 19,6 milioane p.e. și un tratament biologic cu eliminarea azotului și fosforului la 13,1 milioane p.e.
Conform datelor transmise de autoritățile din țara noastră Agenției Europene de Mediu, pentru 0,4 milioane p.e. ape uzate urbane România aplică sisteme individuale (stații de epurare a apei menajere, fose septice) în locul sistemelor de colectare și stațiilor de epurare centralizate. Aceste alternative sunt permise de legislație, atâta timp cât mediul este protejat. De aceea cantitatea de apă uzată urbană care necesită epurare biologică (19,6 milioane p.e.) este mai mică decât apa uzată urbană colectată (20 milioane p.e.).
Analizând datele referitoare la îndeplinirea țintelor de colectare și tratare a apelor uzate urbane, EEA a decis că „în România sunt necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivele europene: colectarea suplimentară a 7,16 milioane p.e. (35,9%), tratarea biologică a 12,87 milioane p.e. (65,7%) și efectuarea tratamentului biologic pentru eliminarea azotului și fosforului la 7,72 milioane p.e. (58,8%).
România a generat în 2018 peste 247.760 tone nămoluri din apă uzată, din care 18,7% au fost refolosite în agricultură, 53,5% au fost depozitate, 0,3% au fost incinerate și 27,5% au fost eliminate în alt mod. Informații privind eventuala reutilizare a apelor uzate urbane tratate nu au fost disponibile.
Evacuările de ape uzate urbane contribuie în mod semnificativ la calitatea proastă a apei în 5,5% din corpurile de apă ale râurilor, 0,8% din corpurile de apă ale lacurilor și 75% din apele de coastă.
Locuințele care nu sunt conectate la rețelele de canalizare contribuie semnificativ la o calitate proastă a apei în 25,4% din corpurile de apă ale râurilor, 9,2% din corpurile de apă ale lacurilor, 100% din corpurile de apă de coastă și 13,5% din corpurile de apă subterană.
România investește în prezent 11 euro per cetățean pe an pentru o nouă infrastructură de colectare și tratare, precum și pentru reînnoirea infrastructurii îmbătrânite, cu mult sub media UE, de 41 euro per cetățean pe an.
Grecia: 96% din apele uzate sunt tratate corespunzător
În această țară gospodăriile și anumite industrii din 464 de zone urbane generează 11,9 milioane p.e. apă uzată în fiecare zi, ceea ce reprezintă 2,37 milioane m3.
Apele reziduale urbane sunt tratate în 232 de stații înainte de a fi evacuate. Un procentaj ridicat de încărcare a apei uzate este abordat prin intermediul sistemelor individuale sau al altor sisteme adecvate (IAS), adică sisteme de epurare necentralizate (9,2%, aproximativ 1.092.600 p.e.). IAS sunt permise ca alternative la colectarea centralizată a apelor urbane uzate, însă în general Comisia pune la îndoială procentele mai mari de utilizare a unor astfel de sisteme și conformitatea lor cu directiva, în special atunci când există posibilități de conectare la sistemele centralizate de colectare. Grecia nu și-a raportat investițiile actuale, dar costurile estimate pentru instalarea și reînnoirea sistemelor de colectare a apelor uzate și a stațiilor de epurare sunt de 16 euro per cetățean pe an.
Bulgaria: doar 30% din apele uzate sunt tratate conform legislației UE
În țara vecină gospodăriile și anumite industrii din 332 de zone urbane generează 7,1 milioane p.e. apă uzată în fiecare zi, ceea ce echivalează cu aproximativ 1,41 milioane m3.
Apele uzate urbane sunt tratate în 112 stații înainte de a fi evacuate. Bulgaria investește în prezent 3 euro per cetățean pe an pentru o nouă infrastructură de colectare și tratare, precum și pentru reînnoirea infrastructurii învechite, mult sub media UE, de 41 euro per cetățean pe an.
Clasamentul general
Un clasament al statelor europene în funcție de procentul de apă pe care îl tratează conform normelor UE ar arăta cam așa: Austria 100%, Germania 100%, Luxemburg 100%, Țările de Jos 100%, Danemarca 99%, Letonia 99%, Lituania 99%, Estonia 98%, Finlanda 97%, Suedia 97%, Grecia 96%, Belgia 95%, Slovacia 93%, Portugalia 92%, Franța 90%, Polonia 87%, Cipru 84%, Spania 84%, Cehia 75%, Slovenia 61%, Italia 56%, Ungaria 52%, Irlanda 44%, Bulgaria 30%, România 12% și Croația 7%. Malta nu a transmis raportul complet până la publicarea profilurilor.• ecologic