20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Eco-educaţia, tema celei de-a treia ediţii a Zilei Internaţionale a Reciclării Deşeurilor Electronice

  Echipamentele electrice ne fac traiul mai uşor şi sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră cotidiană. Dar după ce se strică, rămânem cu deşeuri de echipamente electrice şi de multe ori nu ştim ce ar trebui să facem cu ele.

  WEEE Forum, o organizaţie internaţională nonprofit formată din 41 de organizaţii de transfer responsabilităţi din domeniul managementului deşeurilor electronice, a organizat pe 14 octombrie a.c. Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electronice. Evenimentul a fost menit să atragă atenţia asupra acestui tip de deşeuri şi totodată să promoveze un comportament corect în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în vederea reciclării şi revalorificării. Reunind peste 100 de organizaţii din 50 de ţări din întreaga lume, ediţia de anul acesta s-a axat pe informarea publicului larg şi creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte debarasarea corectă de echipamentele uzate.

  Se estimează că 53,6 milioane tone deşeuri electronice au fost generate la nivel global în 2019, mai mult ca oricând, şi se preconizează că cifra va ajunge la 75 milioane tone până în 2030, însemnând 9 kilograme pentru fiecare persoană din lume. Deşeurile electronice sunt foarte răspândite, dar au valoare: materiile prime conţinute în deşeurile electronice generate la scară globală în 2019 valorează aproximativ 50,8 miliarde euro.

  Eco-educaţia

  Mai puţin de 18% din aceste deşeuri generate la nivel global în 2019 au fost înregistrate oficial ca fiind reciclate; restul fie au ajuns la groapa de gunoi, fie au fost arse sau comercializate ilegal şi tratate necorespunzător. Rezultatele sunt pe de o parte pierderi imense de materii prime critice din lanţul de aprovizionare şi pe de altă parte provocarea unor probleme grave de sănătate, de mediu şi sociale.

  Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, şi-a exprimat sprijinul pentru Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electronice: “Planul de acţiune al Comisiei pentru Economie Circulară aduce conceptul de circularitate la nivelul întregii societăţi. Planul se concentrează asupra sectoarelor în care impactul este foarte mare, precum electronicele, şi vom analiza întregul ciclu de viaţă al produselor. Obiectivul principal este prevenirea generării de deşeuri – oprirea acesteia înainte să se întâmple – şi atunci când se întâmplă, să căutăm modalităţi de transformare a deşeurilor într-o resursă utilă. Cu toate acestea, pentru ca planul să aibă succes, avem nevoie de cetăţeni care să fie conştienţi şi să ştie cum pot contribui la protecţia mediului înconjurător. Acestea sunt motivele care fac din Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electronice o zi atât de importantă şi relevantă”.

  ECOTIC a marcat această a treia ediţie a Zilei Internaţionale a Reciclării Deşeurilor Electronice continuându-şi misiunea de a conştientiza populaţia României. Noutatea de anul acesta, dat fiind contextul în care ne regăsim, a fost adaptarea la mediul online a activităţilor de conştientizare şi de promovare a bunelor practici.

  Cu ocazia acestei zile ECOTIC a lansat numărul unic 021.9641, la care toţi cetăţenii României pot apela când au nevoie de sprijin pentru predarea separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Totodată, campania “Fii la tine-n ţară la fel ca afară” a revenit pe micile ecrane şi pe YouTube pentru a transmite cât mai multor cetăţeni care sunt modalităţile de predare separată a DEEE-urilor. Alte activităţi organizate în cadrul evenimentului au fost jocul „Monştrii din groapă“, realizat de ECOTIC împreună cu Asociaţia Seneca EcoLogos, precum şi campanii interne de conştientizare dedicate angajaţilor din companiile importatoare de echipamente electrice afiliate ECOTIC.● www.ecotic.ro

  Newsletter Ecologic