Majoritatea site-urilor cu apă de scăldat din Europa au îndeplinit şi în 2022 cele mai stricte standarde de calitate a apei ale Uniunii Europene, potrivit celui mai recent raport anual cu privire la apa scăldat publicat pe 09 iunie a.c. Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu (AEE) în cooperare cu Comisia Europeană, evidențiază unde iubitorii de apă pot găsi cele mai curate locuri de scăldat din Europa în această vară.
Calitatea apei din zonele de coastă, care reprezintă două treimi din totalul locurilor de scăldat, este în general mai bună decât cea a râurilor și lacurilor interioare. În 2022, 88,9% dintre zonele de scăldat de coastă ale UE au fost clasificate ca fiind de calitate „excelentă“, comparativ cu 79,3% din siturile interioare.
În 2022, 95% din apele de scăldat din Cipru, Austria, Grecia și Croația au îndeplinit standardul de calitate „excelent“. În plus, în Malta, Bulgaria, România, Slovenia și Luxemburg toate apele de scăldat evaluate au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate suficientă în 2022.
De la adoptarea Directivei privind apele de scăldat în 2006, ponderea siturilor „excelent“ a crescut și s-a stabilizat în ultimii ani, între 85-89% pentru apele de coastă și 77-81% pentru apele interioare pentru scăldat. În 2022, a reprezentat 85,7% din toate apele de scăldat din UE. Standardele minime de calitate a apei au fost îndeplinite în proporţie de 95,9% din totalul apelor de scăldat ale UE.
Ponderea apelor de scăldat cu o calitate proastă a apei a scăzut în ultimul deceniu și a rămas stabilă din 2015. În 2022, apele cu o calitate proastă a apei au constituit doar 1,5% din totalul apelor de scăldat din UE. Acest lucru arată că riscul pentru sănătate este din ce în ce mai mic în Europa.
Peste 1.800 de ape europene de scăldat sunt situate în orașe cu peste 100.000 de locuitori, mai ales în Grecia, Franța, Italia și Spania. Ele joacă un rol important în calitatea vieții în orașe și au beneficii ecosistemice.
Raportul se bazează pe monitorizarea a 21.973 de locuri de scăldat din Europa, informaţii care au fost raportate la SEE pentru sezonul 2022. Ea include site-uri din toate statele membre ale UE, Albania și Elveția. Acestea trebuie monitorizate timp de patru sezoane consecutive de scăldat înainte de a putea fi considerate de calitate „excelentă“, „bună“, „suficientă“ sau „proastă“.
În România au fost monitorizate 50 de zone cu apă de scăldat, 49 de coastă şi o zonă cu apă interioară, dintre acestea 46 sunt considerate de o calitate „excelentă“, iar 4 au o calitate „bună“.• ecologic