În următoarele trei luni foametea se va extinde și agrava în 23 de puncte fierbinţi globale, cu cele mai mari alerte de situaţii „catastrofale“ în regiunea Tigray din Etiopia, în sudul Madagascarului, în Yemen, în Sudanul de Sud și nordul Nigeriei, au avertizat două agenţii ONU. •Andrei Mincu
Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization – FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM) au dat publicității un nou raport privitor la „punctele fierbinți ale foametei“ din perioada august – noiembrie 2021.
Prima pe listă este Etiopia, unde se așteaptă ca numărul persoanelor care riscă să moară de foame să crească la 400.000 – cel mai mare număr înregistrat de organizații după foametea din anul 2011 din Somalia.
În sudul Madagascarului, țară afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, de dăunătorii care distrug culturile de bază și de creșterea prețurilor la alimente, se așteaptă ca 14.000 de oameni să fie împinși în insecuritate alimentară acută „catastrofală“, marcată de foamete și moarte. Iar asta până în luna septembrie; până la sfârșitul anului numărul celor care riscă să moară de foame în această țară este estimat la 28.000.
În anul 2020 au suferit de foame acută 155 milioane de oameni, arată un raport al FAO publicat în luna mai a.c., care nu precizează însă și câți au supraviețuit. Creșterea este cu 20 de milioane față de anul 2019.
„Foamea acută crește nu numai la scară, ci și ca severitate“, au declarat reprezentanții FAO și PAM. „Încă 41 de milioane de oameni din întreaga lume riscă acum să ajungă în foamete sau în condiții asemănătoare foametei dacă nu primesc asistență imediată pentru salvarea vieții și a mijloacelor de trai“. Cele două agenții din Roma au solicitat acțiuni umanitare urgente pentru a salva vieți în cele 23 de puncte fierbinți.
Ajutorul este deosebit de important pentru a preveni foametea și moartea în cele patru locuri cu cel mai înalt grad de alertă mai mare alertă: Sudanul de Sud, Yemen, sudul Madagascarului și regiunea Tigray din Etiopia.
Nouă țări se confruntă cu „insecuritate alimentară critică“ și cu înrăutățirea factorilor care duc la foamete: Afganistan, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Columbia, Congo, Haiti, Honduras, Sudan și Siria, se arată în raport.
Alte șase țări au fost adăugate pe lista punctelor fierbinți la raportul organizațiilor din martie a.c.: Ciad, Columbia, Coreea de Nord, Myanmar, Kenya și Nicaragua. De asemenea, Somalia, Guatemala și Niger se confruntă cu insecuritate alimentară acută, în timp ce Venezuela nu a fost inclusă pe listă din cauza lipsei de date recente.
În Afganistan FAO și PAM se așteaptă ca din iunie până în noiembrie a.c. 3,5 milioane de persoane să se confrunte cu al doilea cel mai înalt nivel de insecuritate alimentară, caracterizat prin malnutriție acută și decese. Cele două organizații au declarat că retragerea forțelor SUA și NATO din luna august ar putea duce la escaladarea violenței, la deplasări masive și la dificultăți majore în distribuirea ajutoarelor umanitare.