22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Foametea se extinde la nivel global

  În următoarele trei luni foametea se va extinde și agrava în 23 de puncte fierbinţi globale, cu cele mai mari alerte de situaţii „catastrofale“ în regiunea Tigray din Etiopia, în sudul Madagascarului, în Yemen, în Sudanul de Sud și nordul Nigeriei, au avertizat două agenţii ONU. •Andrei Mincu

  Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization – FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM) au dat publicității un nou raport privitor la „punctele fierbinți ale foametei“ din perioada august – noiembrie 2021.
  Prima pe listă este Etiopia, unde se așteaptă ca numărul persoanelor care riscă să moară de foa­me să crească la 400.000 – cel mai mare număr înregistrat de organizații după foametea din anul 2011 din Somalia.
  În sudul Madagascarului, țară afectată de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, de dă­unătorii care distrug culturile de bază și de creșterea prețurilor la alimente, se așteaptă ca 14.000 de oameni să fie împinși în in­securitate alimentară acută „catastrofală“, mar­cată de foa­mete și moarte. Iar asta până în luna septembrie; până la sfârșitul anului nu­mărul celor care riscă să moară de foame în această țară este estimat la 28.000.
  În anul 2020 au suferit de foame acută 155 mi­lioane de oameni, arată un raport al FAO pu­­blicat în luna mai a.c., care nu precizează însă și câți au supraviețuit. Creșterea este cu 20 de milioane față de anul 2019.
  „Foamea acută crește nu numai la scară, ci și ca severitate“, au declarat reprezentanții FAO și PAM. „Încă 41 de milioane de oa­meni din întreaga lume riscă acum să ajungă în foamete sau în condiții asemănătoare foa­metei dacă nu primesc asistență imediată pentru salvarea vieții și a mijloacelor de trai“. Cele două agenții din Roma au solicitat acțiuni umanitare urgente pentru a salva vieți în cele 23 de puncte fierbinți.
  Ajutorul este deosebit de important pentru a preveni foametea și moartea în cele patru locuri cu cel mai înalt grad de alertă mai mare alertă: Sudanul de Sud, Yemen, su­dul Madagascaru­lui și regiunea Tigray din Etiopia.
  Nouă țări se confruntă cu „insecuri­ta­te alimentară critică“ și cu înrăutățirea fac­torilor care duc la foamete: Afganistan, Bur­kina Faso, Republica Centrafricană, Columbia, Congo, Haiti, Honduras, Sudan și Siria, se arată în raport.
  Alte șase țări au fost adăugate pe lista punc­te­lor fierbinți la raportul organizațiilor din martie a.c.: Ciad, Columbia, Coreea de Nord, Myanmar, Kenya și Nicaragua. De ase­menea, Somalia, Gua­temala și Niger se con­fruntă cu insecuritate ali­mentară acută, în timp ce Venezuela nu a fost in­clusă pe listă din cauza lipsei de date recente.
  În Afganistan FAO și PAM se aș­teaptă ca din iunie până în noiembrie a.c. 3,5 mi­lioane de persoane să se confrunte cu al do­ilea cel mai înalt nivel de insecuritate alimentară, ca­rac­terizat prin malnutriție acută și decese. Cele două organizații au declarat că retragerea for­țelor SUA și NATO din luna au­gust ar putea duce la escaladarea violenței, la deplasări masive și la dificultăți majore în distribuirea ajutoarelor umanitare.

  Newsletter Ecologic