Lumea în care trăim se confruntă cu provocări tot mai mari. Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, creșterea fără precedent a prețurilor la utilități și la combustibili stârnesc îngrijorarea cetățenilor europeni. Despre politicile Comisiei Europene, despre energia regenerabilă, obiective de reciclare și produse ca serviciu am vorbit cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans. ecologic
ecologic: Cum afectează războiul din Ucraina obiectivele de mediu pe care Uniunea Europeană și le-a asumat prin Pactul Verde European?

Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Verde European: Războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Totodată, evoluțiile legate de invazia Ucrainei au arătat clar că suntem prea dependenți de Rusia în ce privește nevoile noastre energetice. De aceea trebuie să accelerăm tranziția către o energie curată, să creștem ponderea energiei regenerabile și să diversificăm sursele de aprovizionare.
Energiile regenerabile ne oferă libertatea de a alege o sursă de energie curată, ieftină, de încredere și care să fie a noastră. Putem pune milioane de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, întreprinderilor și fermelor, dar în același timp trebuie să creștem și capacitățile de producție eoliană on- și offshore, precum și cea de hidrogen regenerabil pentru industrie. Planurile RePowerEU pe care le vom prezenta în cursul acestei luni vor stabili modul în care Uniunea Europeană va atinge aceste obiective.
ecologic: Cu toate acestea, cărbunele este folosit în continuare pentru producerea de energie. Ce se va întâmpla cu certificatele de emisii și cu sistemul de comercializare a acestora?
Frans Timmermans: Statele Membre sunt suverane în ceea ce privește mixul lor energetic. Dar sunt obligate din punct de vedere juridic, prin Legea Climei și alte reglementări europene, să asigure reducerile generale de emisii. Dacă un Stat Membru decide să nu folosească gazul drept combustibil de tranziție și să utilizeze în continuare cărbunele un timp puțin mai îndelungat decât era planificat, acest lucru este posibil dacă se face în combinație cu accelerarea introducerii energiei regenerabile.

Europa întoarce rapid pagina în ceea ce privește cărbunele și alți combustibili fosili. Există și o necesitate economică imperativă, deoarece prețurile petrolului, cărbunelui și gazelor ating cote record, iar acestea sunt cele care cresc de fapt facturile în întreaga Uniune Europeană, nu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere producătorii de electricitate. Ceea ce ne arată din nou că viitorul este al surselor regenerabile. Prețurile surselor regenerabile autohtone vor fi mai puțin fluctuante și vor constitui investiții în propria noastră economie, nu în mașina de război a lui Putin.
Industria europeană are multe de câștigat dacă devine mai eficientă din punct de vedere energetic și mai independentă de utilizarea combustibililor fosili. Un Sistem European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (Emissions Trading System – ETS) solid și cu un semnal puternic în privința prețului carbonului rămâne cel mai bun instrument pentru a stimula în mod competitiv decarbonizarea industrială. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană le solicită și co-legiuitorilor să lucreze cât mai repede posibil pentru a adopta propunerile din pachetul „Fit for 55“.
ecologic: Există la nivelul Uniunii Europene o schemă de sprijin financiar pentru proiecte de energie regenerabilă, inclusiv pentru proiecte cu capacitate mică și medie, prin care și cetățenii sau comunitățile mici să poată contribui la reducerea dependenței de gazul rusesc?

Frans Timmermans: Investiția în tranziția verde este un criteriu cheie pentru planurile naționale de redresare și reziliență. Prin urmare, aceste planuri oferă Statelor Membre o importantă sursă suplimentară de finanțare. În planul României 41% din cele aproximativ 30 miliarde euro acordate sub formă de granturi și împrumuturi vor fi alocate tranziției verzi. Ca parte a planului, vor exista stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice, deci vor fi fonduri disponibile pentru aceste tipuri de proiecte.
Dacă ne uităm în detaliu la fondurile de care cetățenii ar putea beneficia într-un mod și mai direct, Fondul Social pentru Climă (Social Climate Fund) iese în evidență. Odată adoptat, acest fond poate oferi României 6,7 miliarde euro. Este special creat pentru a ajuta cetățenii vulnerabili și micile afaceri să investească în sisteme de încălzire mai curate, în panouri solare, vehicule electrice, izolarea caselor și alte proiecte de energie regenerabilă. Toate acestea au avantajul că odată aplicate, reduc semnificativ factura la energie. Fondul Social pentru Climă ajută la depășirea unui obstacol, cel al investițiilor inițiale. Este corelat cu sistemul propus pentru comercializarea certificatelor de emisii din transportul rutier și clădiri, urmând să fie finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor prin noul sistem de tranzacționare.
ecologic: Rămân valabile obiectivele de colectare și reciclare a ambalajelor și a deșeurilor electrice și electronice?
Frans Timmermans: Da, cu siguranță aceste obiective rămân pe deplin valabile și fiecare Stat Membru are obligația de a se asigura că cerințele sunt îndeplinite pe teritoriul său. Permiteți-mi să subliniez că aceste tipuri de cerințe vor fi tot mai stricte pe măsură ce avansăm. Pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic și pentru a trăi în limitele stabilite de planeta noastră trebuie să decuplăm creșterea economică de utilizarea resurselor și să reducem semnificativ deșeurile. Doar așa putem lăsa copiilor noștri și copiilor lor o planetă pe care să poată continua să trăiască.

În prezent, Comisia pregătește o revizuire a Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje pentru a se asigura că toate ambalajele vândute pe piața Uniunii Europene corespund economiei circulare. De asemenea, vom face o evaluare a Directivei DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) pentru a vedea dacă oferă suficient sprijin pentru o economie circulară și o gestionare temeinică din punct de vedere ecologic a acestor deșeuri. În caz contrar, cerințele vor deveni mai stricte, iar Directiva mai ambițioasă.
Colectarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor electronice sunt priorități majore pentru Comisia Europeană, deoarece trebuie să reducem semnificativ aceste tipuri de deșeuri. Este un lucru evident și în recenta noastră propunere de regulament privind proiectarea ecologică a produselor durabile. Această propunere va ajuta ca produsele sustenabile și circulare – inclusiv ambalajele și echipamentele electronice – să devină normă în UE. Produsele de pe piața europeană trebuie să fie atât reciclabile, cât și reutilizabile, durabile și reparabile.
ecologic: Prin REPowerEU Comisia Europeană dorește obținerea unei producții de biogaz de 35 miliarde metri cubi până în anul 2030. Vă gândiți să susțineți producția de energie din deșeuri, de biometan din surse durabile, inclusiv prin acordarea unui sprijin financiar investitorilor?

Frans Timmermans: Ca parte a planurilor noastre de a reduce dependența de gazul rusesc și de a veni cu alternative durabile cât mai repede posibil, într-adevăr vrem să producem 35 miliarde metri cubi de biometan pe an până în 2030. Pentru că biogazul și biometanul se produc la nivel local și adesea pe bază de deșeuri, acestea reduc emisiile de gaze cu efect de seră și ne îmbunătățesc securitatea energetică. În plus, producția de biogaz și biometan aduc inovații și noi oportunități de afaceri în zonele rurale. La sfârșitul acestei luni vom prezenta un plan de acțiune mai detaliat referitor la biometan. Întrucât poate fi produs din deșeuri agricole și alte reziduuri, biometanul poate oferi o importantă sursă suplimentară de venituri pentru fermieri. Ca urmare, Comisia Europeană încurajează Statele Membre să își folosească planurile strategice naționale în cadrul Politicii Agricole Comune pentru a oferi finanțare în acest domeniu.
ecologic: Cât de importantă este informarea cetățenilor europeni cu privire la economia circulară, necesitatea reducerii consumului de energie și schimbarea mentalității de a avea în proprietate bunuri cum sunt autovehiculele sau aparatele electrocasnice?
Frans Timmermans: Incredibil de importantă! Cu o schimbare de comportament mică dar colectivă, putem obține un uriaș efect pozitiv asupra mediului înconjurător. De exemplu, prin scăderea temperaturii în casele noastre cu un singur grad se pot economisi aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaz și această reducere înseamnă 10% din economia de gaz de care are nevoie Europa ca să pună capăt dependenței de gazul rusesc până la sfârșitul acestui an. În general vorbind, există multe posibilități de a face alegeri sustenabile ca individ. Dar trebuie să știi cum. Cu informațiile corecte poți lua decizia corectă.

Pentru a ne asigura că cetățenii europeni au acces la informațiile relevante despre durabilitate avem mai multe inițiative. Avem reguli noi privind drepturile consumatorilor, pentru a detecta și evita așa-numitul „green-washing“ al companiilor. Odată cu regulamentul Ecodesign menționat anterior vom introduce un Pașaport Digital pentru fiecare produs. Acesta va conține de exemplu informații despre cât de ușor este să repari respectivul produs.
Ca parte a economiei circulare trebuie de asemenea să sprijinim modelele de afaceri bazate pe servicii și sharing economy (economia colaborativă, n.r.). Când eram eu copil, a avea o mașină era un simbol important al statutului social. Acum multor tineri le pasă mai puțin de acest aspect. Ei nu vor o mașină, vor transport. Dă-le cea mai bună soluție de a ajunge din punctul A în punctul B și o vor adopta. Deci mentalitatea se schimbă deja și noi trebuie să facem tot ce putem pentru a sprijini acest trend. Când companiile oferă produse ca serviciu, este mai bine și pentru portofelul tău și pentru climă!
ecologic: Pe de altă parte, pe toate canalele media există ample campanii de publicitate care îi determină pe oameni să continue să consume din ce în ce mai mult, să cumpere tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin necesare. Se știe că în întreaga lume mass-media trăiește din publicitate, care este plătită de producătorii de bunuri. În această situație, cum credeți că poate mass-media să încurajeze cetățeanul să cumpere mai puțin, să consume mai responsabil, să contribuie la economia circulară și să renunțe la proprietatea asupra bunurilor?

Frans Timmermans: În primul rând permiteți-mi să spun că mass-media trebuie să decidă ea însăși ce scrie și ce publică. Constatăm cu satisfacție că multe canale își extind abordarea subiectelor despre protecția mediului, a biodiversității și a economiei circulare, ajutându-și cititorii, ascultătorii și telespectatorii să se informeze, să afle ce se întâmplă. Și sunt sigur că banii din publicitate vor începe să urmeze interesul tot mai mare al consumatorilor pentru sustenabilitate.
Referitor la a doua parte a întrebării dumneavoastră, Comisia Europeană vrea să se asigure că europenii primesc informații mai bune despre stilurile sustenabile de viață. De exemplu, etichetarea produselor alimentare: prin următoarea noastră propunere ne vom asigura că dacă vrei să faci o alegere sustenabilă poți afla ușor care este cea mai bună opțiune. Decizia finală îți aparține, noi nu îți vom spune ce să mănânci. UE va pune de asemenea în aplicare reguli împotriva afirmațiilor ecologice false, astfel încât să poți avea încredere în informațiile furnizate de o companie cu privire la produsele ei.
ecologic: Ați spus că doriți să lansați „Reciclat în UE“, un „standard global, care va crea locuri de muncă și ne va reduce dependența de materii prime”. Cele mai multe țări europene nu au suficiente capacități de reciclare a plasticului, hârtiei și sticlei, iar pentru textile, anvelope auto și deșeuri din construcții, acestea aproape lipsesc cu desăvârșire. Cum vreți să creați „Reciclat în UE“? Prin investiții și granturi, sau așteptând ca domeniul să se dezvolte de la sine?

Frans Timmermans: Buna reciclare și gestionare a deșeurilor nu depind doar de un buget suficient. Au nevoie cel puțin la fel de mult de reglementări stimulative, de crearea unei piețe pe care s-o facem interesantă pentru corporații. Este adevărat că în anumite sectoare UE se bazează în prezent pe exportul de deșeuri către țări terțe, dar ne propunem ca aceste exporturi să fie posibile doar către locuri cu condiții de mediu echivalente. Acest lucru va duce la dezvoltarea unei puternice capacități de reciclare în Europa.
A face din „Reciclat în UE“ un standard mondial este parte din modul în care abordăm economia circulară. O abordare care merge dincolo de deșeuri, fiindcă de fapt vrem să prevenim cât de mult posibil generarea deșeurilor. Noile reglementări Ecodesign prevăd ca toate produsele de pe piața UE să fie făcute din materiale reciclabile în proporție cât mai mare și să fie ușor de reciclat pentru a fabrica noi produse. Este un alt mod de a contribui la crearea unei piețe pentru produsele reciclate și ne va ajuta să păstrăm materialele în interiorul UE astfel încât să depindem mai puțin de importuri.
Interviu realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.