23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Frans Timmermans: „Când companiile oferă produse ca servicii este mai bine şi pentru portofelul tău și pentru climă!“

  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Lumea în care trăim se confruntă cu provocări tot mai mari. Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, creșterea fără precedent a prețurilor la utilități și la combustibili stârnesc îngrijorarea cetățenilor europeni. Despre politicile Comisiei Europene, despre energia regenerabilă, obiective de reciclare și produse ca serviciu am vorbit cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans. ecologic

  ecologic: Cum afectează războiul din Ucraina obiectivele de mediu pe care Uniunea Europeană și le-a asumat prin Pactul Verde European?

  P049282 189006prel
  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Verde European: Războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Totodată, evoluțiile legate de invazia Ucrainei au arătat clar că suntem prea dependenți de Rusia în ce privește nevoile noastre energetice. De aceea trebuie să accelerăm tranziția către o energie curată, să creștem ponderea energiei regenerabile și să diversificăm sursele de aprovizionare.

  Energiile regenerabile ne oferă libertatea de a alege o sursă de energie curată, ieftină, de încredere și care să fie a noastră. Putem pune milioane de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, întreprinderilor și fermelor, dar în același timp trebuie să creștem și capacitățile de producție eoliană on- și offshore, precum și cea de hidrogen regenerabil pentru industrie. Planurile RePowerEU pe care le vom prezenta în cursul acestei luni vor stabili modul în care Uniunea Europeană va atinge aceste obiective.

  ecologic: Cu toate acestea, cărbunele este folosit în continuare pentru producerea de energie. Ce se va întâmpla cu certificatele de emisii și cu sistemul de comercializare a acestora?

  Frans Timmermans: Statele Membre sunt suverane în ceea ce privește mixul lor energetic. Dar sunt obligate din punct de vedere juridic, prin Legea Climei și alte reglementări europene, să asigure reducerile generale de emisii. Dacă un Stat Membru decide să nu folosească gazul drept combustibil de tranziție și să utilizeze în continuare cărbunele un timp puțin mai îndelungat decât era planificat, acest lucru este posibil dacă se face în combinație cu accelerarea introducerii energiei regenerabile.

  Roman Ranniew flickr PGE Belchatow power plant and coal mine prel
  Roman Ranniew/flickr.com/Termocentrala şi mina de cărbune PGE Bełchatów, Polonia

  Europa întoarce rapid pagina în ceea ce privește cărbunele și alți combustibili fosili. Există și o necesitate economică imperativă, deoarece prețurile petrolului, cărbunelui și gazelor ating cote record, iar acestea sunt cele care cresc de fapt facturile în întreaga Uniune Europeană, nu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere producătorii de electricitate. Ceea ce ne arată din nou că viitorul este al surselor regenerabile. Prețurile surselor regenerabile autohtone vor fi mai puțin fluctuante și vor constitui investiții în propria noastră economie, nu în mașina de război a lui Putin.

  Industria europeană are multe de câștigat dacă devine mai eficientă din punct de vedere energetic și mai independentă de utilizarea combustibililor fosili. Un Sistem European de Comercializare a Certificatelor de Emisii (Emissions Trading System – ETS) solid și cu un semnal puternic în privința prețului carbonului rămâne cel mai bun instrument pentru a stimula în mod competitiv decarbonizarea industrială. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană le solicită și co-legiuitorilor să lucreze cât mai repede posibil pentru a adopta propunerile din pachetul „Fit for 55“.

  ecologic: Există la nivelul Uniunii Europene o schemă de sprijin financiar pentru proiecte de energie regenerabilă, inclusiv pentru proiecte cu capacitate mică și medie, prin care și cetățenii sau comunitățile mici să poată contribui la reducerea dependenței de gazul rusesc?

  P025195002101 594376prel
  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Frans Timmermans: Investiția în tranziția verde este un criteriu cheie pentru planurile naționale de redresare și reziliență. Prin urmare, aceste planuri oferă Statelor Membre o importantă sursă suplimentară de finanțare. În planul României 41% din cele aproximativ 30 miliarde euro acordate sub formă de granturi și împrumuturi vor fi alocate tranziției verzi. Ca parte a planului, vor exista stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice, deci vor fi fonduri disponibile pentru aceste tipuri de proiecte.

  Dacă ne uităm în detaliu la fondurile de care cetățenii ar putea beneficia într-un mod și mai direct, Fondul Social pentru Climă (Social Climate Fund) iese în evidență. Odată adoptat, acest fond poate oferi României 6,7 miliarde euro. Este special creat pentru a ajuta cetățenii vulnerabili și micile afaceri să investească în sisteme de încălzire mai curate, în panouri solare, vehicule electrice, izolarea caselor și alte proiecte de energie regenerabilă. Toate acestea au avantajul că odată aplicate, reduc semnificativ factura la energie. Fondul Social pentru Climă ajută la depășirea unui obstacol, cel al investițiilor inițiale. Este corelat cu sistemul propus pentru comercializarea certificatelor de emisii din transportul rutier și clădiri, urmând să fie finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor prin noul sistem de tranzacționare.

  ecologic: Rămân valabile obiectivele de colectare și reciclare a ambalajelor și a deșeurilor electrice și electronice?

  Frans Timmermans: Da, cu siguranță aceste obiective rămân pe deplin valabile și fiecare Stat Membru are obligația de a se asigura că cerințele sunt îndeplinite pe teritoriul său. Permiteți-mi să subliniez că aceste tipuri de cerințe vor fi tot mai stricte pe măsură ce avansăm. Pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic și pentru a trăi în limitele stabilite de planeta noastră trebuie să decuplăm creșterea economică de utilizarea resurselor și să reducem semnificativ deșeurile. Doar așa putem lăsa copiilor noștri și copiilor lor o planetă pe care să poată continua să trăiască.