După ani de ezitare și luni de consultări, guvernul francez a decis să renunțe la implementarea sistemului garanţie-returnare (depozit) pentru sticlele de plastic. Sistemul a fost prevăzut în Legea anti-risipă pentru o economie circulară, din 10 februarie 2020. Aceasta prevedea că o decizie în acest sens să fie luată până la sfârșitul anului 2023, potrivit publicaţiei Le Monde.
Ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu, a anunțat pe 27 septembrie a.c., înainte de Conferința Națională a Deșeurilor de la Nantes, că se renunţă la implementarea sistemului depozit pentru siclele de plastic. „Este clar că implementarea imediată și pe scară largă a sistemelor depozit pentru reciclare nu beneficiază de tot sprijinul de care avem nevoie“, a declarat el. Pentru a atinge obiectivele ambițioase ale unei rate de reciclare de 77% a sticlelor din plastic pentru băuturi în 2025 și 90% în 2029 – în timp ce în prezent este de aproximativ 60% – vor fi, prin urmare, activate alte pârghii, cum ar fi extinderea procedurilor de sortare, îmbunătățirea sistemul de colectare sau simplificarea stimulentelor (legate de volumul deșeurilor produse).
În cazul unui eşec, sistemul depozit va fi luat din nou în calcul. „Problema implementării sale ar apărea în discuţie în mod inevitabil“, a spus Christophe Béchu. „Nu vom generaliza sistemul depozit, dar îl păstrăm pe raft“, a declarat el pentru Le Monde.
Implementarea lui ar fi „privat autoritățile locale de o sursă recuperabilă de deșeuri, ceea ce nu era corect pentru cei care tocmai investiseră în modernizarea centrelor de sortare“, a justificat ministrul decizia luată. Acest argument a fost folosit adesea de reprezentanții autorităților locale.
Salutând această „decizie majoră a guvernului“, delegatul general al rețelei de comunități Amorce, Nicolas Garnier, consideră că „acest proiect de sistem depozit pentru reciclarea sticlelor de plastic, dorit de multinaționalele băuturilor, ar fi avut drept consecință creșterea prețurilor băuturilor, ar fi făcut sortarea mai restrictivă, ar dezmembra serviciul public local de colectare selectivă și nu ar fi rezolvat absolut deloc problema din ce în ce mai mare a poluării cu plastic, cu unicul scop de a perpetua utilizarea unică a sticlei.“
Aceeaşi părere a fost împărtășită şi de Sébastien Martin, președintele Intercommunalités de France. „Suntem mulțumiți că s-a renunţat la acest sistem, ceea ce înseamnă recunoașterea necesității de a acorda prioritate unui serviciu public de colectare a deșeurilor“, a spus Martin. Cu toate acestea, el este îngrijorat de „sistemul bonus-malus“, anunțat pentru 2024 de Christophe Béchu, care va fi aplicat autorităților locale pe baza rezultatelor lor privind colectarea pentru reciclarea sticlelor de plastic.• ecologic