Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, Grégoire Dubois, a fost de-a dreptul șocat la recenta sa vizită în România de grămezile de gunoaie aflate peste tot și de disprețul românilor față de mediul în care trăiesc. Postarea oficialului european pe LinkedIn, pe care v-o prezentăm în continuare, credem că este elocventă pentru felul în care suntem percepuți de străinii care ne vizitează țara.• ecologic
„M-am întors săptămâna trecută dintr-o excursie de două săptămâni în România pentru a-i descoperi natura excepțională, cu accent pe Munții Carpați și Delta Dunării, o zonă umedă importantă din Europa, esenţială pentru păsările migratoare și recunoscută ca rezervație a biosferei UNESCO și site Natura 2000.
De obicei nu postez despre sentimente personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. A fost o verificare terifiantă a realității care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă sub ochii noștri și la scară uriașă în Europa.
Am făcut o poză cu incendiile ilegale de stuf de pe 8 aprilie 2022 din Biosferă. Incendiile nu sunt întotdeauna grave și trebuie controlate. Aici puteți vedea mai multe incendii în diferite locații, exact când migrația păsărilor a început și primele cuiburi sunt deja construite. Pe măsură ce am navigat mai aproape de ele am constatat că sunt incendii necontrolate, ilegale. Acestea erau de asemenea incendii toxice care de multe ori miroseau îngrozitor din cauza cantităților mari de gunoi și plastic care ardeau. Sunt incendii ilegale provocate pentru a facilita accesul la pescuit, pentru a evidenția punctele de observație ale braconierilor, pentru vânătoare sau pentru vitele care pasc ilegal în aceste zone.
Cantități colosale de gunoi am găsit peste tot în țară, până în cele mai izolate locații, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, fie ele protejate sau nu. Aș fi putut posta atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau măcar copac, lista pare infinită…

Am fost adesea în țări în curs de dezvoltare și am văzut multe daune aduse mediului, dar rareori am văzut ceva de o asemenea amploare. Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și puteau vedea primele rezultate.
Aici, în România, m-am simțit total neputincios și deprimat în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea. Deprimat pentru că toate acestea sunt vizibile și provocările de mediu sunt create de om, iar ele se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva vizibil. Sunt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europea-nă, ar putea atrage mulți turiști care să se bucure de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine zis o eco-sinucidere națională.
Pentru prima dată în carieră, m-am simțit total neputincios în fața unei astfel de situații. Am părăsit țara cu o firavă speranță după ce am petrecut câteva ore cu tineri voluntari care inelau păsările pentru a ajuta la conservarea celor care ar putea supraviețui acestei apocalipse. Sper că autoritățile române își vor da seama în curând că ele sunt cele care pot și trebuie să pună capăt acestui coșmar.“