În ciuda faptului că deșeurile biodegradabile ar trebui colectate separat, în România cele mai multe ajung în continuare la gropile de gunoi, ceea ce îi pune într-o situație dificilă pe toți cei care au făcut investiții pentru valorificarea acestor deșeuri. Pentru a vedea cu ce probleme se confruntă aceștia, i-am adresat câteva întrebări lui Horia Matei Bărdeanu, directorul general al primei stații românești de producere a energiei regenerabile în cogenerare din biogaz, instalație amplasată la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova.• ecologic
ecologic: Cum a început investiția în această instalație de producere a biogazului din deșeuri?
Horia Matei Bărdeanu, directorul general al SC Genesis Biopartner SRL: În anul 2012 împreună cu echipa Genesis am demarat o investiție la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova, și anume o instalație de biogaz de 1 MW. Această investiție urma să producă energie termică și electrică, energie regenerabilă și verde în cogenerare din porumb siloz. Am văzut cum funcționează în alte țări aceste instalații și ne-am dorit foarte mult să avem așa ceva în România. Investiția inițială a fost în valoare de 4,5 milioane euro și a fost împărțită în mai multe direcții: zona de fermentație, zona de depozitare a materiei prime și partea de producere a energiei termice și electrice în cogenerare.
Totodată am înființat și o companie în sectorul agricol, care urma să lucreze terenurile din împrejurimi pentru obținerea materiei prime necesare instalației de biogaz. Pe parcursul activității am cochetat timid cu preluarea deșeurilor organice de la parteneri zonali din împrejurimile instalației. Pas cu pas, în 2017 am atins un procentaj de 100% deșeuri organice pentru producție și am redat terenurile producției agricole pentru obținerea de hrană. Au urmat niște ani de optimizări și în 2020 am luat decizia de a mări capacitatea instalației de biogaz, de a optimiza fluxurile, de a investi în echipamente de tratare și procesare a deșeurilor organice, o investiție care a fost finalizată în 2021, ceea ce ne-a bucurat foarte mult.
ecologic: Ce cantitate de deșeuri procesați în prezent?
Horia Matei Bărdeanu: În prezent instalația de biogaz a ajuns o industrie de reciclare: procesăm zilnic aproximativ 200 tone deșeuri organice biodegradabile și avem o capacitate estimată de 60.000 tone anual.
Noi funcționăm după cele mai bune practici din domeniu, suntem recunoscuți de Uniunea Europeană ca o companie care oferă un concept de zero-waste și un exemplu de bune practici pentru România. După cum vă spuneam, în urma modernizării in-stalației de biogaz pe care o deținem la Filipeștii de Pădure avem capacitatea de a procesa aproximativ 200 tone deșeuri organice biodegradabile, contaminate sau necontaminate. Instalația de biogaz este prevăzută cu echipamente specifice de sortare, tocare și amestecare pentru ca aceste deșeuri biodegradabile să fie valorificate prin procesul de fermentație anaerobă. Astfel obținem biogaz pe care îl introducem în două centrale de cogenerare ce au o putere instalată de câte 1 MW energie electrică și tot atâta energie termică fiecare.
ecologic: Obținerea de energie din deșeuri este o alternativă la variantele clasice de producere a energiei?
Horia Matei Bărdeanu: Consider că businessul pe care îl avem aici este de maximă importanță pentru societatea actuală deoarece reușește să valorifice deșeurile printr-un proces controlat și stabil, ducând în același timp și la devierea de la depozitare către reciclare, un lucru atât de important și dezbătut în prezent.
După cum vedeți, în zilele noastre prețurile utilităților au crescut foarte mult. Această tehnologie poate fi o alternativă la obținerea de energie, fie că vorbim despre gaz natural sau energie electrică, exploatând deșeurile care sunt o resursă continuă, pentru că în permanență omul prin natura lui consumă alimente și implicit generează deșeuri.
Din păcate, la noi în prezent această resursă preţioasă nu este atât de mult luată în considerare nici de autorități și nici de cetățeni.
ecologic: Instalația de la Filipeștii de Pădure produce și livrează energie electrică în bandă continuă?
Horia Matei Bărdeanu: Sigur, livrăm energie 24 de ore din 24 cu 2 MW, iar acest lucru înseamnă 48MW pe zi și vorbim despre energie verde în sistemul energetic național, în bandă, indiferent de anotimp și de cantitatea de precipitații.
ecologic: Se poate spune că deșeurile sunt o sursă de energie ieftină?
Horia Matei Bărdeanu: Nu putem spune că sunt o sursă de energie ieftină pentru că investițiile inițiale sunt considerabile și pe parcursul operării acestor instalații pe biogaz cheltuielile operaționale sunt foarte ridicate. În plus, trebuie să existe în permanență un echilibru între prețul deșeului care intră pe poarta fabricii și veniturile obținute din vânzarea energiei electrice și termice, care sunt cele două mari surse de venituri pentru o instalație de biogaz ce utilizează deșeuri ca materie primă.
ecologic: Materia primă reprezintă o problemă pentru dumneavoastră?
Horia Matei Bărdeanu: În ultimii ani am făcut eforturi mari pentru a ne procura materia primă. Acest aspect este o provocare continuă, dar nu aș spune că este o problemă pentru că deșeuri sunt generate în cantități uriașe peste tot în lumea aceasta. În schimb cred că autoritățile ar trebui să pună un accent mai mare pe partea de educare și conștientizare a publicului, pe colectarea selectivă, astfel încât asemenea investiții să aibă acces mult mai ușor la materia primă.
ecologic: Cât de importantă ar fi implementarea unui sistem de colectare separată la nivel național a deșeurilor biodegradabile?
Horia Matei Bărdeanu: Atâta timp cât din statistici rezultă că aproximativ 50% din deșeurile generate sunt reprezentate de deșeul biodegradabil, consider că ar trebui să se acorde o mai mare atenție acestui domeniu, pentru ca deșeurile biodegradabile să nu mai ajungă la gropile de gunoi ci în instalații speciale care le pot valorifica la un nivel superior. Ca să faci astfel de instalații este oarecum la îndemâna oricărui investitor, dar problema cu care se va confrunta ulterior din punct de vedere operațional va fi materia primă. Deci esențial pentru derularea unor astfel de investiții pe termen lung este accesul la materia primă, iar pentru atragerea investitorilor către acest domeniu este crucială implementarea unui sistem de colectare a materialului biodegradabil pentru valorificarea în instalațiile de biogaz.
ecologic: La ora actuală credeți că se poate vorbi de colectare separată a deșeurilor biodegradabile în România?
Horia Matei Bărdeanu: Din păcate, la noi colectarea separată se face încă timid, la un nivel mic. Ea poate fi făcută cu succes în companiile din retail, în HoReCa și în fabricile care generează rebuturi sau deșeuri tehnologice din procesul de producție. Din experiența noastră putem spune că este ușor de lucrat cu actorii din industrie, pentru că ei sunt obligați prin lege să devieze cât mai multe astfel de deșeuri către instalațiile de valorificare. Observăm că și zona de retail face pași în această direcție, fiindcă și acolo a început implementarea unor sisteme de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Noi, cei care ne ocupăm de valorificarea acestor deșeuri, nu putem decât să sperăm că în curând și deșeul biodegradabil generat de populație va ajunge într-o formă sau alta în instalații de acest fel.
ecologic: Cum decurge procesul de producție într-o instalație de cogenerare?
Horia Matei Bărdeanu: Deșeurile sunt recepționate și cântărite, se întocmesc documentele specifice care oferă o trasabilitate integrală a acestor deșeuri care apoi sunt descărcate și preluate în zonele de procesare. Deșeurile, contaminate sau necontaminate, toate sunt tratate. Iar când vorbim despre tratare, discutăm despre procese de sortare, separare, tocare și amestecare. După tratare deșeurile sunt introduse în linia de fermentație unde există un mediu bacterian similar cu rumenul unei vaci replicat la nivel industrial. Materia primă este degradată organic de aceste bacterii și se obține biogazul care este colectat, tratat și introdus în centralele de cogenerare ce produc energie electrică și termică în bandă.
Energia electrică este livrată în sistemul energetic național și energia termică este comercializată cu sprijinul partenerului nostru din zonă și parțial utilizată în cadrul proceselor instalației de biogaz. În final rezultă o substanță mineralizată stabilizată pe care o igienizăm conform standardelor europene în vigoare, la 70°C timp de o oră, apoi o separăm și producem două tipuri de fertilizatori, unul solid și altul lichid. Fermierii sunt fericiți să îi utilizeze pentru că îmbogățesc calitățile solului pe termen lung, fiind foarte bogați în micro și macronutrienți și în materie vie care în permanență lucrează cu solul și îi oferă o fertilitate foarte bună an de an.
ecologic: Vorbim despre energie din deșeuri, gaz, curent electric și despre fertilizatori pentru agricultură. Cum poate sprijini statul o astfel de activitate?
Horia Matei Bărdeanu: Cred că cel mai important lucru pe care statul ar trebui să îl facă ar fi să ne ofere predictibilitate în legislația pe care o adoptă. Accesul la materia primă, comercializarea energiei electrice și crearea de moduri facile pentru operarea acestui business sunt câteva aspecte esențiale pentru funcționarea cu succes a unei instalații de biogaz.
Orice afacere trebuie să aibă un randament pozitiv, să se autosusțină, iar investitorii să își recupereze investiția într-un termen rezonabil. Totodată, aceste afaceri trebuie să fie și bancabile, pentru că în prezent toată lumea se dezvoltă prin credite bancare. Din păcate unul dintre motivele pentru care acest sector nu s-a dezvoltat este tocmai faptul că nu oferă o predictibilitate în obținerea materiei prime și în privința prețului la vânzarea energiei, care se schimbă de la o zi la alta și nu este mereu cel scontat de investitor.
ecologic: Cum au rezolvat alte țări această situație?
Horia Matei Bărdeanu: În primul rând, alte țări au implementat un sistem de conștientizare a populației cu privire la colectarea separată a biodegradabilului cu conținut redus de impurități. De asemenea, s-a oferit predictibilitate investitorilor prin niște legi specifice care bonusează obținerea energiei electrice regenerabile la un preț orar fix – nu fluctuant – pe un termen de minimum 15 ani de la inaugurarea investiției.
Și să nu uităm că în alte țări există o taxă de depozitare care descurajează aruncarea deșeurilor la gropile de gunoi. Din păcate, în România această taxă de depozitare este cea mai mică din Europa, ceea ce a dus la situația în care oamenii preferă să arunce deșeurile la groapă în loc să plătească pentru valorificarea lor în instalații specifice.
Este nevoie de o taxă de depozitare fiindcă introducerea și mărirea ei progresivă ar duce la schimbarea mentalității, pentru că omul ar fi nevoit să se uite în buzunar când aruncă gunoiul și să găsească alternative pentru a-și diminua costurile. Industria de reciclare este o alternativă, dar costă și ea. Din nefericire, costul operațional de tratare și procesare a acestor deșeuri în instalațiile specifice nu este mic, ci relativ ridicat. Dar cu cât costul depozitării va fi mai mare, cu atât costul reciclării deșeurilor în instalațiile specifice va fi mai mic.•
Horia Matei Bărdeanu are 32 de ani, este absolvent al Facultății de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București, are un master în administrare și eficiență în afaceri și deține un doctorat obținut la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – Facultatea de Biotehnologii.
[…] Mai mult pe: https://ecologic.rec.ro/horia-matei-bardeanu-cu-cat-costul-depozitarii-va-fi-mai-mare-cu-atat-costul… […]
[…] tot acest timp operatorii economici care dețin stații de compostare sau instalații de producere a biogazului se luptă să obțină certificări în statele vecine care au foarte bine reglementată […]