Dalai Lama, marele lider spiritual al budiştilor tibetani şi un cunoscut luptător pentru protecţia mediului, a făcut un nou apel pentru luarea unor măsuri imediate de stopare a poluării înainte ca efectele ei asupra planetei să fie ireversibile. Vă prezentăm în continuare mesajul său.
„Buddha s-a născut în timp ce mama sa s-a sprijinit de un copac pentru a-l aduce pe lume. El a atins iluminarea aşezat sub copac şi a murit în timp ce copacii erau martori deasupra lui. Dacă Buddha s-ar întoarce în lumea noastră, ar fi cu siguranţă implicat în campania de protejare a mediului.
Vorbind din punctul meu de vedere, nu ezit să susţin iniţiativele care ajută la protecţia mediului. Este o chestiune de supravieţuire, deoarece această planetă albastră este singura noastră casă. Cred că fiecare om are datoria să îndrume familia noastră globală în direcţia potrivită. Rugăciunile şi urările de bine nu sunt suficiente. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Marile mişcări ale oamenilor izvorăsc din iniţiative individuale.
Tinerii secolului XXI au capacitatea şi oportunitatea de a face schimbări, de a crea un secol de pace, de dialog şi compasiune. Chiar dacă încălzirea globală creşte în intensitate, mulţi tineri lucrează împreună pentru găsi şi a împărtăşi soluţii. Ei sunt adevărata noastră speranţă.
Ideile pot circula de sus în jos, dar mişcările care le pun în aplicare trebuie să funcţioneze de jos în sus. Pentru că eforturile lor se bazează pe adevăr şi raţiune, cred că tinerii vor reuşi să facă schimbări reale.
Cu toate acestea, nu ne putem pune speranţele doar în generaţiile tinere. Trebuie ca noi să alegem acum lideri politici care vor acţiona de urgenţă în această privinţă. Astăzi vedem o strânsă legătură între politica de mediu şi alegeri.
Oamenii au ales un număr mai mare de parlamentari Verzi în Germania, Elveţia, Finlanda, Belgia, Ţările de Jos şi Parlamentul European. Acesta este un semn bun că opiniile şi acţiunile publice pot schimba părerile politicienilor.
Deseori am impresia că politicienii nu iau suficient în serios protecţia mediului şi a climei. Ignoranţa lor este inamicul numărul unu.
Nu este suficient să organizăm întâlniri şi conferinţe. Trebuie să stabilim un calendar pentru schimbare. Doar dacă liderii politici vor începe acum să acţioneze vom avea motive să sperăm. Nu trebuie să sacrificăm civilizaţia pentru lăcomia câtorva.
Jurnaliştii au un rol la fel de important. Le spun că în această epocă modernă au o responsabilitate specială să crească nivelul de conştientizare al oamenilor – nu doar să comunice veşti proaste, ci să le aducă oamenilor şi speranţă.
Cele 7 miliarde de oameni de pe Pământ au nevoie de un simţ de responsabilitate universală ca motivaţie centrală pentru reechilibrarea relaţiilor noastre cu mediul. Aprecierea sentimentului de singularitate a umanităţii în faţa provocării încălzirii globale este adevărata cheie a supravieţuirii noastre. Întrucât viitorul tuturor generaţiilor viitoare stă pe umerii noştri, trebuie să fim hotărâţi să luăm măsuri înainte de a fi prea târziu.
Sunt călugăr, aşa că nu am copii, dar oamenii care au copii trebuie să se gândească la cum va fi viaţa lor şi a nepoţilor lor. Suntem la începutul secolului XXI. De acum ar trebui să ne uităm la modul în care ar putea fi lucrurile în secolele XXII şi XXIII“.
(Publicat în Los Angeles Times pe 14 septembrie 2020) ● Diana Uţă