1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  În România deşeurile vor fi urmărite prin satelit

  Sursa foto: gov.ro

  Executivul a aprobat o hotărâre de guvern prin care transporturile de deşeuri reciclabile vor fi monitorizate prin satelit de la intrarea în ţară până la reciclatori. Acest demers vine după ce mai multe camioane, containere şi barje fluviale cu deşeuri au fost oprite de Poliţia de Frontieră şi de Garda Naţională de Mediu. Pe lângă faptul că astfel se va realiza un control mai strict al transporturilor de deşeuri, această hotărâre de guvern impune pentru prima dată un parteneriat între trei instituţii, toate subordonate Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar cu atribuţii diferite în domeniul gestionării deşeurilor: Garda Naţională de Mediu, Administraţia Fondului pentru Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.● ecologic

  Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) Guvernul României a aprobat în data de 17 decembrie 2021 o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deşeuri.
  Actul normativ limitează numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile la 15 şi stabileşte trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS. Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun MMAP – MAI.
  „Mă bucur că Guvernul a răspuns astăzi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în țară materie primă pentru industria reciclării și vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale. Alături de colegii din MAI am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuțios toate aceste transporturi și pentru a ne asigura că ele conțin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în țara de proveniență chiar de la graniță, iar transporturile ce se dovedesc a fi în regulă și care intră în țară vor fi monitorizate în timp real, până la destinație. Astfel ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui și că toată lumea respectă legislația națională și europeană“, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului.
  Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră în ţară şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în Sistemul Răspunderii Extinse a Producătorului.

  original image 28 resize
  Sursa foto: gov.ro

  Aplicaţia informatică SIATD este utilizată de Organizaţiile care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) şi de persoanele juridice care gestionează deşeurile de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP. Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Gărzii Naționale de Mediu informații referitoare la cantitățile de deșeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalații autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii și cantități de deșeuri strict determinate.
  În acest moment, importul şi transferul deşeurilor în România, la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a  Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri.
  În urma analizei evoluţiei notificărilor aprobate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi a controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu (GNM), s-a constatat că există un trend crescător al transferurilor ilegale de deșeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute din România pentru tratarea și valorificarea deșeurilor.

  În cazul importurilor de deşeuri continuăm să tratăm efectul, nu cauza

  Importurile de deşeuri au fost un subiect puternic mediatizat în ultimul timp. Este adevărat că multe transporturi de deşeuri din Uniunea Europeană au ajuns în gropile de gunoi de la noi, dar la fel de adevărat este că industria de reciclare a deşeurilor din ţara noastră are mare nevoie de materii prime.
  Că România a devenit deja groapa de gunoi a Europei este o realitate care are două mari cauze: inexistenţa unei taxe de depozitare suficient de mari pentru a descuraja importurile şi uşurinţa cu care sunt eliberate autorizaţiile de colectare, tratare şi reciclare de Agenţiile Judeţene de Protecţie a Mediului.
  Acum, pentru a nu ştiu câta oară, în loc de a trata cauza, de a creşte nivelului taxei de depozitare şi a revizui autorizaţiile de mediu, România a ales să trateze efectul acestei boli, prin urmărirea transporturilor de deşeuri de la intrarea lor în ţară până la porţile reciclatorilor.●

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole