1.6 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  În ultimii 5 ani Uniunea Europeană a înaintat pe calea Dezvoltării Durabile. Nu şi România

  Sursa foto: Eurostat

  Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene, a publicat în data de 24 mai a.c. raportul „Dezvoltarea durabilă în Uniunea Europeană – Raport de monitorizare privind progresele înregistrate în direcția îndeplinirii ODD în contextul UE, ediția 2023ׅ“. Raportul, care prezintă progresele înregistrate de Uniunea Europeană în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă, nu este unul favorabil României.• ecologic

  Conform datelor Eurostat, per ansamblu Uniunea Europeană a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii majorității obiectivelor în ultimii cinci ani, în conformitate cu prioritățile Comisiei Europene în domenii esențiale de politică, cum ar fi Pactul Verde European, Al 8-lea program de acțiune pentru Mediu și Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Datele arată că UE a înregistrat progrese semnificative în direcția multor obiective socioeconomice, în timp ce în domeniul mediului se preconizează că progresele vor fi mai substanțiale pe măsură ce statele membre vor pune în aplicare obiectivele ambițioase ale Pactului Verde European.

  Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) prezentate în raport sunt următoarele: ODD 1 – Fără sărăcie, ODD 2 – Zero foamete, ODD 3 – Sănătate şi bunăstare, ODD 4 – Calitatea educaţiei, ODD 5 – Egalitatea de gen, ODD 6 – Apă curată şi salubrizare, ODD 7 – Energie curată accesibilă, ODD 8 – Muncă decentă şi creştere economică, ODD 9 – Industrie, inovaţie şi infrastructură, ODD 10 – Reducerea inegalităţilor, ODD 11 – Oraşe şi comunităţi sustenabile, ODD 12 – Producţie şi consum sustenabil, ODD 13 – Acţiune climatică, ODD 14 – Viaţa acvatică, ODD 15 – Viaţa pe uscat, ODD 16 – Pace, justiţie şi instituţii puternice şi ODD 17 – Parteneriate pentru atingerea obiectivelor.

  Pentru prima dată, raportul a analizat impactul pe termen scurt al crizelor actuale asupra ODD. Acestea includ criza energetică în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei și consecințele pandemiei. Raportul conține, de asemenea, un capitol cu o analiză îmbunătățită a efectelor negative ale consumului UE asupra restului lumii.

  Eurostat ODD
  Sursa Eurostat

  Constatări principale

  UE a înregistrat cele mai mari progrese în direcția asigurării muncii decente și a creșterii economice (ODD 8). În 2022, rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins un nou nivel record, de 74,6 %, în timp ce rata șomajului de lungă durată în UE a scăzut la un nou nivel record.

  De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește obiectivele de reducere a sărăciei (ODD 1) și de îmbunătățire a egalității de gen (ODD 5). Ponderea persoanelor afectate de costurile suplimentare pentru locuințe a scăzut din 2015, iar câștigurile salariale orare ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților.

  S-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește reducerea inegalităților (ODD 10), asigurarea unei educații de calitate (ODD 4), promovarea păcii și a securității personale pe teritoriul UE și îmbunătățirea accesului la justiție și a încrederii în instituții (ODD 16). Diferențele de venit dintre grupurile de populație mai bogate și cele mai sărace s-au redus, iar UE este pe drumul cel bun în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului conform căruia 45 % din populație ar trebui să aibă studii terțiare. Viața în UE a devenit mai sigură în ultimii ani, deoarece decesele cauzate de omucideri sau agresiuni și incidența percepută a infracțiunilor, a violenței și a vandalismului în oraşele europene au scăzut considerabil. În plus, UE a înregistrat progrese în direcția îndeplinirii obiectivelor în materie de sănătate și bunăstare (ODD 3), în pofida regreselor cauzate de pandemia de COVID-19, precum și în ceea ce privește inovarea și infrastructura (ODD 9).

  S-au înregistrat progrese moderate ale tendințelor în ceea ce privește consumul și producția responsabile (ODD 12), orașele și comunitățile durabile (ODD 11), viața subacvatică (ODD 14), combaterea foametei (ODD 2), apa curată și salubritatea (ODD 6) și energia accesibilă și curată (ODD 7).

  UE a pus deja în aplicare măsurile de politică pentru a sprijini aceste eforturi suplimentare, în special prin intermediul pachetului „Pregătiți pentru 55“ care include o revizuire a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și prin Regulamentul privind partajarea eforturilor, care stabilește obiective anuale obligatorii privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru statele membre. În domeniul energiei, UE a stabilit, de asemenea, obiective mai ambițioase pentru 2030 ceea ce înseamnă că în următorii ani, în UE se preconizează înregistrarea unor progrese mai importante și în domeniul eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile.

  România

  Dacă Eurostat prezintă progresele ţărilor Uniunii Europene în materie de dezvoltare durabilă, România arată mai mult regresele pe care le-a înregistrat în ultimii 5 ani. Aproape la toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă România se află mult sub media europeană. Singurele progrese înregistrate sunt cele de la ODD 14 – Viaţa acvatică şi ODD 17 – Parteneriate pentru atingerea obiectivelor.

  În privinţa combaterii sărăciei, ODD 1, România are un punctaj de doar 4,2 sub media europeană. Progrese zero s-au constatat la obiectivele ODD 2 – Zero foamete şi ODD 4 – Calitatea educaţiei.

  Regrese a înregistrat ţara noastră la ODD 5 – Egalitatea de gen (-0,2), ODD 7 – Energie curată accesibilă (-1,7), ODD 9 – Industrie, inovaţie şi infrastructură (-1,3), ODD 12 – Producţie şi consum responsabil (-1.0) şi ODD 13 – Acţiune climatică (-1,5).

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole