În ultimul timp arderile de deșeuri au ajuns la ordinea zilei. Comunități întregi din jurul marilor orașe s-au specializat în furturile și arderile de deșeuri. Curțile sunt pline de cabluri, de ambalaje, de mașini vechi și de gunoaie. Comuna Sintești este doar unul din locurile unde Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat zeci de autorizații unor indivizi care câștigă enorm din furturi și incendieri.
Arderea deșeurilor în jurul marilor orașe a devenit în ultimul timp o mare problemă pentru autoritățile de mediu, care se pare că nu sunt în stare să oprească fenomenul. Poluarea aerului, a solului, mizeria lăsată în urmă de indivizii care recurg la aceste metode pentru a extrage metalele din mașinile vechi sau din cablurile electrice sunt doar o parte a acestei situații scăpate de sub control.
Faptul că autoritățile se limitează la stingerea incendiilor, la confiscări de fier, cupru și alte materiale valoroase, precum și la aplicarea unor amenzi care nu vor fi plătite vreodată de cineva nu va stopa acest fenomen infracțional care a creat o uriașă concurență neloială pe piața deșeurilor reciclabile.
În anchete ar trebui să se implice și alte autorități ale statului, care să afle cum au ajuns aceste grupuri în posesia unor cantități atât de mari de deșeuri, de unde au atâtea cabluri electrice și anvelope, unde, cum și cui vând fierul și cuprul rezultate în urma arderilor. Autoritățile ar trebui să obțină răspunsurile care să facă puțină lumină în piața neagră a deșeurilor din România.
De aceea întâlnirea conducerii Gărzii Naționale de Mediu cu cea a organizației patronale OPP REMAT din 23 noiembrie a.c. ar putea fi un prim pas pentru clarificarea unor neînțelegeri, semnalarea unor mari nereguli din întregul sistem de gestionare a deșeurilor din România și pentru găsirea și pedepsirea celor vinovați.
Marioara Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, a susținut în cadrul întâlnirii că știe că „principala problemă nu este reprezentată de centrele de tip REMAT autorizate și dotate cu întreg fluxul tehnologic pentru reciclare, ci în principal de societățile care funcționează în afara legii și care își valorifică prin intermediul operatorilor autorizați materialele pe care nu le vând la dezmembrări. Acești operatori primesc deșeurile și nu închid circuitul de eliminare predându-le către incineratori sau stații de prelucrare, ci le dau gratuit celor dispuși să le ardă pentru a obține la rândul lor bani din vânzarea metalelor recuperate“. Comisarul general a vrut însă să afle de unde provin aceste cantități mari de deșeuri.
Reprezentanții OPP REMAT au subliniat în primul rând că toată situația afectează nu numai activitatea operatorilor economici din domeniu, ci și imaginea u-nei activități de valorificare a deșeurilor deosebit de importantă pentru economia națională.
Cristian Dumitru, președintele OPP REMAT, le-a amintit reprezentanților autorității de control a Ministerului Mediului că organizația pe care o reprezintă a semnalat de nenumărate ori în zadar ușurința cu care agențiile pentru protecția mediului eliberează unele autorizații și cum piața neagră este alimentată de importuri ilegale de deșeuri, inclusiv de mii de mașini second hand care intră în țară și ajung să fie dezmembrate sau incendiate pe câmpuri.
Dumitru a atras atenția autorităților că dacă nu se vor lua măsuri imediate, tot acest fenomen va lua o amploare direct proporțională cu creșterea uriașă a costurilor de tratare și de valorificare a deșeurilor reciclabile.
Poate că întâlnirea dintre cele două părți a fost începutul unei frumoase prietenii, al unui parteneriat care va putea rezolva măcar în parte problema arderilor ilegale de deșeuri.• Matei Dumitru