Curtea de Apel Brașov a decis pe 29 octombrie a.c. respingerea cererii de suspendare parțială a unui ordin de ministru prin care se stabileau cotele de vânătoare la 36 de specii de păsări, decizie primită cu mare entuziasm de asociațiile de vânătoare.
Pe 20 august 2020 tot Curtea de Apel Brașov a admis acțiunea introdusă de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor împotriva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a suspendat executarea Anexelor nr. 3, 4 și 5 ale Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1400/2020. Aceste anexe prevăd cotele de recoltă/vânătoare aprobate pentru perioada 2020 – 14 mai 2021 la 36 de specii de păsări sălbatice, printre care: porumbelul gulerat, porumbelul de scorbură, turturica, guguștiucul, ierunca, prepelița, ciocârlia de câmp, graurul, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuța, gâsca de vară, gârlița mare, rața mare, rața mică, rața fluierătoare, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața pestriță, rața sunătoare, rața lingurar, rața sulițar, rața cârâitoare, rața cu cap negru, lișița, găinușa de baltă, sitarul de pădure, becațina comună, becațina mică și altele.
Acum Ministerului Mediului (sprijinit de asociațiile de vânătoare) a câștigat procesul împotriva unui ONG, demonstrând din nou cât de mult s-a îndepărtat instituția centrală de mediu din România de însuși scopul existenței sale, care ar trebui să fie protejarea biodiversității și a mediului în general de acțiunea distructivă a oamenilor, nu uciderea unor biete păsări ce nu pot fi acuzate că ar pune în pericol nici mediul și nici viețile oamenilor. •Matei Dumitru