Cetățenii din Sectorul 3 al Capitalei pot câștiga premii în valoare totală de 25.000 lei dacă predau deșeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în cadrul campaniei derulate de Red Point în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, Direcția de Salubritate Sector 3 și Eco Life Style.
Potrivit Global Waste Monitor, anul trecut omenirea a generat o cantitate record de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice: peste 57,4 milioane tone, o greutate mai mare decât cea a Marelui Zid Chinezesc. Dar numai puțin peste 17% au ajuns în circuitul corect de reciclare, restul au produs pagube mari pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor.
În 2019 în România s-au adunat din piață spre reciclare aproximativ 100.000 tone DEEE, comparativ cu 21.718 tone în 2008. Deși volumul colectat a crescut de cinci ori, încă nu este suficient pentru a atinge ținta impusă de Comisia Europeană, respectiv o rată a reciclării de 65%.
Campania de reciclare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice recent lansată de Red Point se va desfășura pe o perioadă de un an și are ca scop colectarea tuturor echipamentelor electrice și electronice uzate din Sectorul 3 și îi va premia pe cetățenii care înțeleg cât de importantă este reciclarea.
„Pe lângă premiile consistente pe care le oferim în cadrul acestei campanii organizate în Sectorul 3, sperăm că oamenii vor conștientiza importanța reciclării DEEE: nu numai că acestea conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, dar au un grad de peste 85% reciclare-reutilizare. Asta înseamnă că în urma tratării pot fi recuperate importante materii prime secundare ce pot fi refolosite în industrie. Pe parcursul lunilor în care am muncit la acest proiect împreună Primăria Sectorului 3 și Direcția de Salubritate Sector 3 am reușit să închegăm o echipă puternică, cu valori similare. Cu toții ne dorim proiecte sustenabile, dar pentru ca acestea să devină realizabile este nevoie ca oamenii să conștientizeze importanța reciclării și să ne predea deșeurile. Intenționăm să extindem acest proiect la nivel național“, au declarat reprezentanții Red Point.
Frigidere, mașini de spălat, aparate de aer condiționat, televizoare, computere, telefoane mobile, cuptoare cu microunde sau plite pentru gătit sunt doar câteva exemple de electrocasnice vechi și/sau defecte pe care cetățenii Sectorului 3 le pot preda la punctele de colectare sau echipelor mobile Red Point. Singura condiție este ca aparatele să nu fie dezmembrate. Pentru fiecare kilogram de deșeu electric predat cetățenii primesc un tichet cadou în valoare de un leu sau un talon pentru tombola la care sunt puse în joc 18 vouchere: câte unul în valoare de 5.000, 3.000 și respectiv 2.000 lei și 15 de 1.000 lei fiecare. Tragerea la sorți și desemnarea câștigătorilor vor avea loc în decembrie 2022.
Deșeurile electrice, electronice și electrocasnice pot fi predate de luni până vineri la centrele de colectare Red Point din: Calea Vitan, incinta ADPB; intrarea Odobești 5-7; Colonel Iosif Albu intersecție cu 1 Decembrie; Bd. Basarabia intersecție cu Hala Laminor; 1 Decembrie intersecție cu Barajul Iezer; Nicolae Grigorescu intersecție cu Ștefan Constantin Daniel; Str. Releului 4; Octavian Goga intersecție cu Mircea Vodă.
În cazul deșeurilor cu greutatea de peste 10 kilograme, dacă cetățenii nu au posibilitatea de a le preda la unul dintre punctele de colectare pot suna la numărul 0775.262.250 pentru a cere ca o echipă Red Point să le preia de la domiciliu.
Prin campania organizată în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Direcția de Salubritate Sector 3, Red Point își propune să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător și a sănătăţii populației prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării și gestionării defectuoase a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Această campanie este doar începutul unui program de reciclare pe care Red Point dorește să îl implementeze la nivel național, organizația urmând să lanseze de asemenea o acțiune de conștientizare cu un impact important.