37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Lumea „pierde bătălia“ cu deșeurile electronice

  Sursa foto: monkeywing/flickr.com

  Lumea pierde lupta împotriva deșeurilor electronice, a declarat pe 20 martie a.c. pentru Reuters un expert ONU, după ce un raport al organizației a constatat că 62 milioane tone de telefoane mobile și alte dispozitive mici au fost aruncate pe planetă doar într-un an, fenomen care este de așteptat să crească cu o treime până în 2030.

  „Aceste bunuri nu sunt adesea ușor de reparat. Ele devin rapid deșeuri și prin urmare generarea globală de deșeuri este din ce în ce mai mare. Creșterea munților de deșeuri electronice este mai rapidă decât eforturilor de reciclare ale acestora. Pur și simplu pierdem bătălia“, a declarat Kees Baldé, specialist științific principal pentru Programul Cicluri Durabile de la Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (UNITAR).

  În 2022, „producția“ mondială anuală de deșeuri electronice a fost de 62 milioane de tone metrice, în creștere cu 82% față de 2010. Generarea de deșeuri electronice crește cu 2,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 milioane de tone până în 2030.

  „Marea majoritate a acestor deșeuri electronice nu sunt gestionate bine“, a spus Baldé. „Pot ajunge în gropile de gunoi obiecte mai mici, cum ar fi telefonul mobil sau periuța de dinți, pe care oamenii pur și simplu le aruncă în deșeurile reziduale“. Experții ONU atribuie această creștere unor factori precum consumul din ce în ce mai mare, lipsa opțiunilor de a repara, ciclurile de viață mai scurte pentru electronice și infrastructura inadecvată pentru gestionarea deșeurilor electronice. ecologic

  Newsletter Ecologic