Lumea pierde lupta împotriva deșeurilor electronice, a declarat pe 20 martie a.c. pentru Reuters un expert ONU, după ce un raport al organizației a constatat că 62 milioane tone de telefoane mobile și alte dispozitive mici au fost aruncate pe planetă doar într-un an, fenomen care este de așteptat să crească cu o treime până în 2030.
„Aceste bunuri nu sunt adesea ușor de reparat. Ele devin rapid deșeuri și prin urmare generarea globală de deșeuri este din ce în ce mai mare. Creșterea munților de deșeuri electronice este mai rapidă decât eforturilor de reciclare ale acestora. Pur și simplu pierdem bătălia“, a declarat Kees Baldé, specialist științific principal pentru Programul Cicluri Durabile de la Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare (UNITAR).
În 2022, „producția“ mondială anuală de deșeuri electronice a fost de 62 milioane de tone metrice, în creștere cu 82% față de 2010. Generarea de deșeuri electronice crește cu 2,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 milioane de tone până în 2030.
„Marea majoritate a acestor deșeuri electronice nu sunt gestionate bine“, a spus Baldé. „Pot ajunge în gropile de gunoi obiecte mai mici, cum ar fi telefonul mobil sau periuța de dinți, pe care oamenii pur și simplu le aruncă în deșeurile reziduale“. Experții ONU atribuie această creștere unor factori precum consumul din ce în ce mai mare, lipsa opțiunilor de a repara, ciclurile de viață mai scurte pentru electronice și infrastructura inadecvată pentru gestionarea deșeurilor electronice.• ecologic
Din pacate, pare ca lumea pierde lupta impotriva deseurilor electronice, iar acest fapt este confirmat si de un expert ONU. Numai intr-un singur an, au fost aruncate pe planeta 62 milioane de tone de telefoane mobile si alte dispozitive mici. Si situatia pare sa se agraveze in viitor, cu o crestere a cantitatii de deseuri electronice cu o treime pana in 2030. Este ingrijorator faptul ca aceste bunuri nu pot fi reparate usor si devin rapid deseuri, iar eforturile de reciclare nu pot tine pasul cu ritmul generarii lor. Este momentul sa actionam impreuna pentru a gasi solutii eficiente si sustenabile pentru gestionarea deseurilor electronice, altfel vom pierde definitiv batalia impotriva acestui fenomen alarmant.