Mădălina Smochină: „Gestionarea defectuoasă a deşeurilor menajere este o bombă care urmează să explodeze“

Sursa foto: Arctos Innovation

Cele mai multe localităţi din ţară au probleme mari la gestionarea deşeurilor municipale. Colectarea separată este aproape inexistentă, iar obiectivele europene privind reciclarea deşeurilor şi reducerea cantităţilor depozitate par imposibil de îndeplinit. Despre modul în care sistemul „Plăteşti pentru cât arunci“ poate contribui la rezolvarea acestor probleme am vorbit cu Mădălina Smochină, managerul companiei Arctos Innovation, singura firmă din România care produce sisteme inovatoare de colectare a deşeurilor.● ecologic

ecologic: Cum a apărut Arctos Innovation?

Mădălina Smochină, CEO-ul şi fondatorul Arctos Innovation: Am înfiinţat compania în 2017, după mai mulţi ani în care am lucrat în domeniul managementului deşeurilor atât în România cât şi în alte ţări europene. M-am folosit de toată experienţa acumulată şi am înfiinţat Arctos, începând să producem în România unul dintre cele mai eficiente echipamente pentru creşterea ratei de colectare separată a deşeurilor municipale direct de la sursă, printr-un sistem de cântărire ce poate fi montat pe liftul autogunoierei. Procesul de producţie a început în 2017 şi a fost urmat de unul de certificare internaţională care a durat aproximativ doi ani. În prezent sistemul nostru poate fi folosit oriunde în Europa. Apoi am început dezvoltarea altor produse, atât hardware cât şi software, care sunt complementare sistemului de cântărire şi au scopul de a creşte gradul de colectare separată a deşeurilor.

interviu smochina 2
Sursa foto: Arctos Innovation

ecologic: Cum funcţionează sistemul de cântărire?

Mădălina Smochină: Sistemul de cântărire poate funcţiona fie ca un cântar simplu, care măsoară simultan atât greutatea pubelelor din stânga, cât şi a celor din dreapta şi scoate un bon tipărit, fie poate fi conectat printr-un computer din cabina şoferului la o aplicaţie dedicată managementului deşeurilor. Pe baza unei cartele SIM pot fi transmise şi primite date într-un software dezvoltat tot de noi. Astfel şoferul are posibilitatea să vizualizeze din cabină întreaga rută, locurile unde trebuie să staţioneze şi ce deşeuri trebuie să ridice de la fiecare adresă, fie că e vorba de o persoană fizică, fie de una juridică.

Sistemul mai poate fi dotat şi cu accesorii RFID (Radio-Frequency Identification), mai exact cu antene instalate pe utilaj şi cipuri montate pe recipiente. În momentul în care utilajul se apropie de un recipient se face automat identificarea posesorului, tipul contractului şi locaţia GPS. Nu este nevoie de nicio intervenţie din partea şoferului: înregistrarea, colectarea şi cântărirea se realizează automat, iar datele sunt transmise în platforma software.

În plus, prin intermediul unei aplicaţii dedicate cetăţenilor, oamenii pot vedea în timp real toate datele şi programul de colectare, pot să vizualizeze unde este autogunoiera şi pot scoate pubela exact când vine maşina să o ridice.

În aplicaţie sunt incluse campanii de conştientizare ţintite, astfel încât dacă pe o stradă se constată că fracţiile sunt colectate greşit, colectorul poate să trimită mesaje doar pentru strada respectivă, prin care să informeze de exemplu cetăţenii că ambalajele Tetra Pak nu se aruncă la plastic sau la hârtie. În acest fel există o conexiune permanentă între cetăţeni şi colector cu scopul de a creşte gradul de colectare separată, iar cetăţeanul poate să vadă orice modificare a legislaţiei, a tarifului sau a programului de colectare.

De asemenea, se pot vedea şi raportările cu privire la gradul de colectare, valoarea facturii, eventualele programe cu bonificaţii sau stimulente pentru creşterea gradului de colectare, în condiţiile în care ştim cu toţii că una dintre problemele majore ale modului de colectare la sursă este faptul că un cetăţean generează multe alte tipuri de deşeuri în afară de cel menajer, deşeuri pe care de multe ori le găsim aruncate fie în pubela de deşeu menajer, fie pe marginea drumului.

Prin această aplicaţie cetăţeanul poate să dea comandă la colector pentru a-i fi ridicate şi alte tipuri de deşeuri, cum ar fi deşeurile din construcţii, mobilă uzată sau deşeurile electrice şi electronice.

ecologic: Unde funcţionează un astfel de sistem în Europa?

Mădălina Smochină: În alte ţări există sisteme similare sau complementare cu ceea ce dorim să facem în România. De exemplu în Italia funcţionează foarte bine un sistem public de cântărire, unde cetăţeanul duce deşeurile reciclabile şi menajere în saci de plastic, le cântăreşte, primeşte o etichetă RFID, o lipeşte pe sac şi introduce sacul într-un recipient tip pubelă închisă. Şi în Austria se lucrează la implementarea unui sistem public similar de cântărire. În anumite regiuni din Germania şi Elveţia, în Irlanda şi în alte ţări din Europa funcţionează deja sisteme de cântărire a deşeurilor municipale.

ecologic: Ştim că în România este obligatoriu sistemul „Pay-As-You-Throw“(„Plăteşti pentru cât arunci“). La ora actuală există vreo localitate care l-a implementat?

Mădălina Smochină: Există localităţi care au început să implementeze sistemul „Plăteşti pentru cât arunci“ şi în ultimii doi ani au fost foarte multe proiecte-pilot de monitorizare. Sisteme de cântărire funcţionează bine în judeţul Dolj pentru persoanele juridice şi se lucrează la un proiect-pilot pentru persoanele fizice. S-a încercat implementarea sistemului de cântărire în Braşov şi în anumite zone din Bucureşti.

Am observat în această perioadă un trend crescător de folosire a sistemelor de cântărire montate pe şasiu, o modalitate care le permite societăţilor de salubrizare să colecteze într-un singur transport deşeurile din mai multe localităţi, cântărindu-le separat, fără a mai trebui să se întoarcă la depozit să le cântărească pentru fiecare localitate în parte.

interviu smochina 3
Sursa foto: Arctos Innovation

ecologic: Cât costă un sistem de cântărire produs de Arctos?

Mădălina Smochină: Dacă ne referim la un sistem de cântărire clasic, preţurile pornesc de la aproximativ 11.000 euro; dacă discutăm de un sistem complex cu accesorii RFID şi aplicaţie în cabină discutăm de aproximativ 16.000 euro, iar în acest caz noi vom livra şi un lift nou în locul celui vechi fiindcă sistemul este foarte complex. Oricum liftul montat de noi este superior din punct de vedere al rezistenţei faţă de cel vechi şi beneficiază şi de o garanţie pe măsură.

La sistemul de cântărire de pe autogunoieră se adaugă costurile de mentenanţă pentru colector, care includ un abonament la platforma noastră software, mentenanţa preventivă a sistemului de cântărire, asigurarea sprijinului telefonic astfel încât utilajele să poată funcţiona permanent în teren şi să fie dislocate doar programat. În abonamentul lunar sunt incluse rutarea GPS, contactul direct în timp real cu şoferul şi colectarea datelor din teren.

În cazul în care se implementează şi partea de RFID costurile se calculează pe recipient, ceea ce necesită modificarea modului de tarifare. În loc să se aplice un tarif pe persoană, tarifarea se va face pe recipient, pe pubelă. Astfel se rezolvă încă o mare problemă, cea a raportărilor false privind numărul de persoane care beneficiază de serviciul de salubrizare.

Cântărirea se face la kilogram. Astfel cetăţeanul sau colectorul are un singur cost, cel pentru achiziţia cipului care este montat pe recipient şi nu poate fi scos sau vandalizat. Costul mediu al unui cip pentru o pubelă este de un euro. Toate aceste costuri se amortizează foarte repede şi în timp aduc plusvaloare atât pentru cetăţean, cât şi pentru colector.

ecologic: Există o concurenţă pe piaţă în acest moment pentru sistemele fabricate de Arctos sau sunteţi singurii producători de astfel de echipamente?

interviu smochina 4
Sursa foto: Arctos Innovation

Mădălina Smochină: Au mai fost unele încercări, însă sistemele produse de alţii nu au funcţionat şi a trebuit să le înlocuim. Da, putem spune că suntem singurii producători locali şi în acelaşi timp suntem singurii integratori ai acestui sistem pe piaţa din România.

Cum spuneam, sistemul RFID include antene instalate pe autogunoiere şi cipuri montate pe recipiente. În momentul în care antena se apropie de un recipient are loc citirea fracţiilor colectate în recipientul respectiv, se identifică deţinătorul, locaţia GPS şi tipul de contract, cu diferenţiere între persoane fizice şi persoane juridice.

În cazul persoanelor juridice cu mai multe puncte de lucru cantităţile pot fi integrate într-un singur raport, care poate fi vizualizat fie la nivel de companie, fie pentru fiecare locaţie în parte. Acelaşi lucru se poate face şi în cazul cetăţenilor. Dacă o persoană are într-un oraş trei case, poate fi identificată cu numărul de recipiente din fiecare contract.

La final de lună se generează un raport cu cantităţile colectate de la cetăţeni şi de la persoanele juridice şi se poate ajunge până la emiterea de rapoarte pentru organizaţiile de preluare de responsabilitate.

ecologic: Există în România companii care au acelaşi obiect de activitate ca societatea dumneavoastră?

Mădălina Smochină: În momentul de faţă în ţara noastră noi suntem singurii producători de sisteme de cântărire certificate. Din ce ştiu eu, suntem şi singurii integratori de pe piaţă, în sensul că putem să montăm orice fel de antenă RFID, să transmitem datele direct în software, să punem la dispoziţie softul şi să prelucrăm datele exact aşa cum doreşte beneficiarul. Putem să oferim şi platforma software aşa cum este ea, pentru că include suficient de multe date încât primăria, colectorul, cetăţeanul şi instituţiile abilitate să poată vedea fiecare în parte detaliile de care are nevoie. Aşadar putem spune că suntem sigurii de pe piaţă.

ecologic: La ora actuală acest sistem funcţionează în vreo localitate din România?

interviu smochina 5
Sursa foto: Arctos Innovation

Mădălina Smochină: Ce vă pot spune este că el poate fi văzut în multe locaţii, dar nu este încă un sistem care să funcţioneze 100% şi pentru persoanele fizice şi pentru cele juridice. În unele locuri funcţionează pentru cele juridice, în altele pentru asociaţii de locatari. Urmează să implementăm sistemul în unele localităţi anul acesta, dar nu aş vrea să dau detalii pentru că deocamdată nu am semnat contractele.

ecologic: Ce alte sisteme puteţi furniza pentru implementarea principiului „Plăteşti pentru cât arunci?“

Mădălina Smochină: Arctos Innovation produce şi alte sisteme hardware şi software care pot sprijini implementarea sistemului „Plăteşti pentru cât arunci“ în toate variantele dorite: per sac, frecvenţă, volum sau kilogram. Din punctul nostru de vedere aceste soluţii sunt menite să fie utilizate mai degrabă complementar decât să se aleagă o variantă sau alta.

Trebuie menţionată şi opţiunea suplimentară a punctelor de colectare publice cu închidere centralizată, unde pot avea acces doar beneficiarii serviciului care au contract în zona respectivă. La aceste centre persoanele fizice şi juridice pot depune deşeurile reciclabile, toţi utilizatorii sunt monitorizaţi şi la final pot fi identificaţi cei care au adus sacii neconformi. Astfel se poate stabili un mod corect de colectare şi tarifare. Deşeul menajer este cântărit, iar cu cât cantitatea este mai mică, cu atât beneficiarul plăteşte mai puţin. În acelaşi timp, scăzând fracţia menajeră creşte fracţia reciclabilă şi primăria poate tarifa cetăţeanul sau firma pentru deşeul menajer şi poate oferi recompense pentru deşeurile reciclabile. Aceste centre publice vin în ajutorul colectorilor pentru a-şi diminua costurile, fiindcă noi dotăm recipientele cu senzori de volum, iar colectorii ştiu ce recipiente sunt pline, ce tip de deşeu conţin, ce maşini trebuie să trimită şi când, astfel îşi pot optimiza costurile de logistică cu peste 90%.

ecologic: Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile locale în privinţa colectării deşeurilor menajere?

Mădălina Smochină: Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că în scurt timp vor fi nevoite să pună în aplicare sistemul „Plăteşti pentru cât arunci“, fiindcă cel târziu anul viitor trebuie să găsească o soluţie pentru devierea deşeurilor de la depozitare. Gestionarea defectuoasă a deşeurilor menajere este o bombă care urmează să explodeze. Conflictul dintre operatorii de salubritate şi primării este o problemă, pentru că în aproape toate localităţile apar discuţii legate de numărul real al persoanelor care beneficiază de serviciul de salubritate. Dacă într-o localitate cu 15.000 de cetăţeni doar 6.000 plătesc, e clar că există o problemă. Sistemele propuse de noi pot rezolva această problemă şi chiar dacă ele necesită nişte investiţii, acestea se amortizează în mai puţin de un an.●

interviu smochina 6
Foto: ecologic


Newsletter Ecologic

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Comisia Europeană solicită Românei să asigure protecția habitatelor și a speciilor

Comisia Europeană a decis pe 3 octombrie a.c. să trimită un aviz motivat României pentru transpunerea incompletă a...

Newsletter

Primește știrile din site-ul Ecologic direct pe e-mail:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services