Conform datelor din 2023, Mediterana a devenit marea cu cea mai rapidă încălzire de pe planetă. Din această cauză, dar și a traficului maritim crescut, peștele papagal împreună cu aproximativ 50 de specii noi s-au răspândit în Marea Adriatică, amenințănd populația de pești nativi. Deși este considerat o delicatesă în zonele în care este nativ, peștele papagal nu este pe gustul localnicilor din sudul Croației.
Nenad Antolovic, cercetător la Institutul de Cercetări Marine și de Coastă din Dubrovnik, spune că stocurile de pește din Marea Adriatică, brațul cel mai nordic al Mediteranei, s-au prăbușit din cauza pescuitului excesiv, a schimbărilor climatice și invaziei de noi specii.
„Marea Adriatică se schimbă, se încălzește. Din cauza aceasta, apar organisme noi, pești, plancton și alge. Noi specii de pești care au sosit în Marea Mediterană și Adriatică din Marea Roșie prin Canalul Suez din cauza apelor mai calde sau transportate în tancurile de balast ale navelor pun în pericol supraviețuirea a aproximativ 460 de specii de pești nativi “, a declarat Antolovic pentru Reuters.
Unele dintre noile specii invazive de pești sunt periculoase pentru oameni, cum ar fi „peștele-leu otrăvitor“ sau „peștele-piatră“. În Muntenegru, oamenii de știință de la Institutul de Biologie Marină din Kotor au identificat crabul albastru ca fiind o specie invazivă periculoasă. „A sosit acum aproximativ 20 de ani și este una dintre cele mai periculoase specii invazive din Marea Mediterană“, a spus cercetătoarea Olivera Markovic. Pescarii și oamenii de știință spun că stocurile de crustacee carfe care trăiau în Marea Adriatică, cum ar fi crabul verde, au fost reduse, iar în unele locuri au fost eliminate cu totul.
În schimb, peștii „iepure“, „puffer“ și „leu“ prosperă în apele mai calde ale Adriaticii de-a lungul coastei muntenegrene, a declarat Ilija Ćetković, cercetător la Institutul de Biologie Marină din Kotor. „Cea mai mare îngrijorare este peștele-leu. Este prădător și provoacă daune considerabile ecosistemelor“, a adăugat Ćetković.• ecologic
Trebuie sa fim constienti ca aceste schimbari de mediu au un impact direct asupra vietii marine si trebuie sa luam masuri pentru a proteja si a mentine echilibrul ecologic al Marii Adriatice. Este important sa ne preocupam de mediul inconjurator si sa fim mai constienti de impactul nostru asupra lui. Doar asa, putem sa ne asiguram un viitor mai bun pentru ecosistemul marin si pentru noi insine.