3.9 C
Bucharest
Sunday, February 28, 2021

Noi strategii ale Comisiei pentru biodiversitate şi sistemul alimentar

Comisia Europeană a adoptat recent două noi documente. Primul este „o nouă strategie privind biodiversitatea“, pentru a readuce natura în viața noastră și al doilea este strategia „De la fermă la consumator“ pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile și consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil și competitiv. A.M

În conformitate cu Pactul Ecologic European, Comisia Europeană a propus în data de 20 mai a.c. o serie de acțiuni și angajamente ambițioase pentru a combate declinul biodiversității în Europa și în întreaga lume și pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecția sănătății umane și planetare, precum și pentru mijloacele de subzistență ale tuturor actorilor din lanțul valoric alimentar.
Cu ocazia lansării acestor strategii vicepreședintele executiv pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, a declarat: „criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili și cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană și natură. Schimbările climatice și declinul biodiversității reprezintă un pericol clar și actual pentru umanitate. Ocupând o poziție centrală în cadrul Pactului Ecologic, strategia privind biodiversitatea și strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare și biodiversitate“.
„Strategia privind biodiversitatea“ și strategia „De la fermă la consumator“ acordă cetățenilor o poziție centrală, angajându-se să sporească protecția terenurilor și a mării, refăcând ecosistemele degradate și conferind Uniunii Europene un rol de lider pe scena internațională, atât în ceea ce privește protejarea biodiversității, cât și construirea unui lanț alimentar durabil.
Noua strategie privind biodiversitatea a-bordează factorii-cheie ai declinului biodiversității, cum ar fi utilizarea nesustenabilă a terenurilor și a mării, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea și speciile alogene invazive. Adoptată în plină pandemie de CO-VID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariției unor epidemii viitoare și consolidarea capacității de a le face față, precum și pentru oferirea unor oportunități imediate de afaceri și de investiții pentru relansarea economiei Uniunii.
Strategia propune printre altele stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea e-cosistemelor și a râurilor deteriorate, îmbu-nătățirea sănătății habitatelor și a speciilor protejate, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, „înverzirea“ orașelor, consolidarea agriculturii ecolo- gice și a altor practici agricole favorabile biodiversității și îmbunătățirea sănătății păduri-lor europene.
Strategia „De la fermă la consumator“ va permite tranziția către un sistem alimentar durabil al UE, care protejează securitatea alimentară și asigură accesul la o alimentație sănătoasă, produsă de o planetă sănătoasă. Acțiunile prevăzute vor reduce amprenta de mediu și climatică a sistemului alimentar european și îi vor consolida stabilitatea, protejând sănătatea cetățenilor și asigurând sub- zistența operatorilor economici. Strategia sta- bilește obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al Uniunii, inclusiv o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor până 2030, o reducere cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură, precum și alocarea unei cote de 25% din terenurile arabile agriculturii ecologice.
Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a subliniat în cadul evenimentului importanța protejării biodiversității: „Aceste strategii adaugă noi instrumente care ne vor plasa pe traiectoria către adevărata durabilitate, în beneficiul tuturor. Obiectivul UE este de a proteja și a reface natura, de a contribui la redresarea economică în urma crizei actuale și de a deschide calea către un cadru mondial ambițios de protejare a biodiversității întregii planete“.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Publicitate

Cele mai recente știri

Publicitate

Mai multe articole

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services