37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Noul Regulament european al bateriilor
  a fost dezbătut la Bucureşti

  Sursa foto: ecologic

  Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a organizat la Palatul Parlamentului Simpozionul „Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, asupra pieței bateriilor în general şi asupra legislației naționale şi a producătorilor“. La eveniment au participat reprezentanţi de marcă ai organizaţiilor europene din domeniu care au prezentat invitaţilor principalele schimbări pe care noul Regulament le va aduce în gestionarea bateriilor şi acumulatorilor.• ecologic

  Un eveniment cu totul special organizat de Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) sub patronajul Comisiei pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Inteligența Artificială din Senatul României a avut loc la Palatul Parlamentului pe 11 mai a.c.

  Simpozionul intitulat „Impactul noului Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, asupra pieței bateriilor în general şi asupra legislației naționale şi a producătorilor“ a reunit pentru prima dată la aceeaşi masă a discuțiilor autorități centrale şi locale, producători şi importatori de baterii portabile şi de autovehicule electrice din România şi membri de marcă ai Consiliului Director al EUCOBAT, asociaţia pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități în domeniul managementului deșeurilor de baterii şi acumulatori. Având în vedere faptul că Asociaţia EUCOBAT este implicată activ în elaborarea prevederilor noului Regulament European privind bateriile şi acumulatorii, toate prezentările reprezentanţilor acesteia s-au bucurat de un real interes din partea producătorilor care au primit astfel informaţii importante cu privire la uriaşele schimbări ce vor avea loc cât de curând în gestionarea bateriilor şi acumulatorilor uzaţi.

  Necesitatea unor noi reglementări

  Evoluția și inovația tehnologică, progresul înregistrat în producerea vehiculelor electrice a generat o creștere a numărului şi tipurilor de baterii și acumulatori, cu precădere a celor de tip litiu-ion. În acest context, Comisia Europeană a considerat necesară reglementarea întregului ciclu de viață al bateriilor şi a anunţat elaborarea unui nou Regulament european privind bateriile și acumulatorii uzați. Acest regulament va avea un impact deosebit asupra întregii pieţe europene a bateriilor şi acumulatorilor, o piaţă extrem de dinamică mai ales în contextul geopolitic actual.

  În cadrul simpozionului organizat de SNRB au fost prezentate în avanpremiera publicării în Jurnalul Comisiei Europene, noul Regulament European privind bateriile și acumulatorii uzați, cu modificările şi implicațiile pe care acesta le aduce în urma revizuirii Directivei 2006/66/CE și a modificării Regulamentului (UE) nr. 2019/1020.

  „Am considerat că organizarea acestui eveniment este extrem de necesară pentru că este important ca producătorii, organizațiile colective şi autoritățile naționale și locale să cunoască şi să analizeze din timp obligațiile, provocările dar și oportunitățile pe care noul Regulament le va aduce“, ne-a declarat Elena Gaspar-Ion, preşedinta SNRB.

  Un alt obiectiv al simpozionului a fost acela de a readuce în atenție necesitatea urgentării colaborării între toți factorii implicaţi în managementul deşeurilor de baterii şi acumulatori, pentru ca obligațiile asumate de România ca Stat Membru al UE să poată fi îndeplinite.

  În acest sens, Asociaţia SNRB, ca membru fondator EUCOBAT şi membru în Consiliul Director al acestei organizații, a reuşit să aducă la acest eveniment reprezentanți ai unor ţări cu tradiție în domeniu, precum Belgia, Franța, Norvegia şi Germania, ţări care în același timp sunt şi factori de decizie în comisiile legislative naţionale.

  Participanţii la eveniment

  Din partea EUCOBAT au participat la dezbateri: Peter Coonen (Bebat-Belgia) – președintele EUCOBAT, Frédéric Hédouin (Corepile-France), Tom Voge – directorul executiv EUCOBAT şi Fredrik Andresen (BatteriRetur – Norvegia), directorul general al Hydrovolt, cea mai mare facilitate de reciclare a bateriilor li-ion din Europa.

  EUCOBAT este asociația europeană a sistemelor naționale de colectare a bateriilor si reprezintă 32 de organizații colective din 20 de state membre UE, având, de asemenea o reprezentare puternică la nivelul Comisiei şi a Parlamentului European şi o implicare decisivă în elaborarea noului Regulament European pe baterii.