37.8 C
București
joi, iunie 20, 2024
Mai mult

  Noutăți, probleme și provocări ale industriei DEEE din Europa la începutul anului 2024

  Sursa foto: RESPO DEEE

  Începutul de an în industria DEEE a fost marcat de două congrese importante, IERC de la Salzburg, Austria și Swiss Recycle Congress care a avut loc în Biel, Elveția. Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, a participat la ambele evenimente și ne-a prezentat care sunt noutățile din domeniu, dar și problemele și provocările cu care acest domeniu se confruntă nu doar în România, ci pe plan european.

  International Electronics Recycling Congress (IERC) este cel mai mare congres din Europa axat pe problematica Deşeurilor Electrice şi Electronice (DEEE). „Am participat pentru prima dată la acest eveniment în anul 2008, când lucram în cadrul companiei STENA, unul dintre cei mai mari sponsori ai IERC. Atunci am inițiat, pentru prima dată, o mediere între WEEE Forum și OTR-urile din România“, a declarat Cristian Pocol, care a participat şi la evenimentul din acest an, ca preşedinte al Asociaţiei RESPO DEE.

  La IERC 2024 au participat peste 500 de specialiști în domeniul DEEE din toată Europa, dar din păcate România nu a mai avut o prezență semnificativă. Realitatea economică actuală și starea de spirit din piața de profil au scăzut interesul pentru informare și comunicare cu actorii din piețele similare de profil din Europa. Dintre cele 20 de OTR-uri românești, anul acesta a fost prezentă la evenimentul IERC doar organizația noastră, din partea companiilor autorizate pentru colectarea și reciclarea DEEE au participat doar reprezentanții companiei GreenWEEE, iar presa de specialitate a lipsit în totalitate. Schimbul de idei şi de bune practici nu prezintă momentan interes pentru autoritățile noastre de mediu. „În trecut participau toate OTR-urile, reprezentanți ai industriei precum și reprezentanţi ai mass media“, a declarat Cristian Pocol.

  Anul acesta cel mai stringent punct de discuție a fost relația dintre producător și reciclator, care acum este practic inexistentă şi asta nu doar în România, ci în toate țările membre ale Uniunii Europene. În lipsa unui dialog constructiv între cele două părți, producătorul nu prea știe ce face reciclatorul și cât de greu îi este să recicleze anumite materiale componente, cu toate că Directiva Europeană ce reglementează DEEE-urile impune producătorului să facă o proiectare ecologică, adică să folosească în procesul de producție al EEE-urilor materiale care se pot recicla ușor.

  RESPODEEE IERC 4SITE
  Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE
  Sursa foto: RESPO DEEE

  Un exemplu simplu îl constituie plasticul din DEEE care a devenit o problemă pentru toată lumea, iar singura soluție este doar arderea lui. S-a vorbit mult pe această temă la Salzburg, au fost prezentate studii foarte elaborate, dar în final aproape tot plasticul ajunge la incinerare. În ciuda tuturor eforturilor de reciclare, doar o mică cantitate din acest plastic poate reintra în circuit ca materie primă. „Dacă producătorii ar fi mai interesați de tot acest proces de reciclare, iar în sarcina lor s-ar impune anumite sancțiuni dacă nu respectă reguli clare în procesul de producție, nu am mai vorbi despre o cantitate uriașă de plastic care se arde, ci ar crește semnificativ volumul plasticului reciclabil. Am menționat de foarte multe ori în aparițiile mele publice, la televiziune sau în cadrul conferințelor de specialitate din țară că trebuie să vorbim despre o răspundere extinsă reală a producătorilor. Iată că, de această dată, problema este discutată la nivel european“, a mai declarat Pocol.

  Poate cel mai important punct de discuție la IERC din anul acesta a fost neîndeplinirea țintei de colectare de 65% stipulată prin Directiva DEEE de către țările membre, subliniindu-se ineficiența legislației europene și necesitatea schimbării modului de calcul al acestei ținte, care să țină astfel cont de realitatea pieței. În prezent, sancțiuni pecuniare pentru nerealizarea țintei se aplică doar în România și Polonia, iar specialiștii europeni au spus clar că amenda nu este o soluție de îmbunătățire a pieței, ci doar o cauză generatoare de multe alte probleme.

  „Țintele minime de colectare sunt dificil de atins chiar și în statele dezvoltate. După 16 ani de activitate în acest domeniu, România nu a dezvoltat o industrie de reciclare și o infrastructură de colectare adecvată, iar finanțarea a rămas la nivelul anului 2010. Valoarea necesară acoperirii costurilor de colectare, reciclare și educare ar trebui ajustată la nivelul realităților economice ale anului 2023, iar legislația trebuie să se alinieze cu realitățile economice și pentru a permite dezvoltarea unei industrii de reciclare. Acest punct de vedere este susținut acum de toți specialiștii europeni în domeniul DEEE, mai ales că exemplul anilor trecuți a dovedit că ținta este imposibil de atins la nivelul unor state foarte dezvoltate precum Germania, UK, Norvegia sau Suedia, care au o experiență veche și o reputație foarte bună în procesul de colectare al DEEE-urilor“, a declarat Cristian Pocol.

  Swiss Recycle Congress din Elveția a ajuns în acest an la ediția a opta, a reunit mai mult de 400 de specialiști și şi-a propus să devină un eveniment de referință în domeniu. „Elveția este un campion în sortarea selectivă a deșeurilor, însă, cu toate acestea, mai trebuie făcute progrese în acest domeniu. Multe deșeuri de echipamente electrice și electronice ajung totuși la gunoiul menajer, fapt ce reprezintă o pierdere uriașă de bani, energie și materii prime“, a declarat Albert Rösti, consilier federal, echivalentul ministrului Mediului din România.

  În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul făcut de EMPA/SRI și SECO în Columbia pentru dezvoltarea unei piețe de management a DEEE. Implementarea, care a durat 15 ani, este foarte complexă şi include un cadru legal specific, un amplu registru al producătorilor de EEE, precum și lista de categorii de DEEE.

  RESPODEEE IERC 3SITE
  Sursa foto: RESPO DEEE

  În cadrul acestui congres se acordă anual premiul „Recycling Award“. Câștigător este desemnat proiectul care îndeplineşte cel mai bine trei criterii: inovație, beneficiu pentru mediul înconjurător ;i de aport pentru societate. Premiul din acest an a fost câştigat de un centru de reparații din Berna care a implementat o aplicație în colaborare cu Primăria orașului. (https://www.prettygood.repair)

  Singurul reprezentant al României la acest congres, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, a declarat: „Am vrut să cunosc piața deşeurilor din Elveția și în special să înţeleg cum au abordat ei problematica DEEE. Spre deosebire de România și alte state europene în Elveția există un singur OTR, ce se numește SENS şi care funcționează după reguli stricte și manifestă o transparență totală a activității. Mi s-a părut foarte interesant proiectul www.vape-recycler.ch/en, un site dezvoltat de SENS pentru reciclarea țigărilor electronice. Au făcut o asociație pentru toți cei care vând vape-uri pe piața elvețiană și au reuşit astfel să colecteze 50% din deșeurile de vape generate și au parteneri în această acțiune 80% din vânzătorii de vape-uri din țară. Problema vape-urilor interesează însă toată Europa. În Anglia sunt aruncate la gunoi în fiecare săptămână nu mai puțin de 1,3 milioane de vape-uri. În România, şi această situație este nereglementată, în timp ce numărul utilizatorilor de vape-uri creşte de la an la an, mai ales în rândul adolescenților. Cu toate acestea, la noi lipsește un program național de awareness în privința lor, în scopul colectării responsabile spre reciclare. Eu cred că exemplul elvețian se poate aplica cu brio în toate țările Europene“. ● RESPO DEEE