Potrivit cercetărilor din Norvegia, care urmează să fie publicate luna aceasta, există aproximativ 16.000 de substanțe chimice identificabile utilizate în fabricarea plasticului. Un sfert dintre acestea sunt clasificate ca fiind periculoase, în timp ce alte aproape 11.000 nu au fost în vreun fel evaluate pentru stabirea gradului de siguranță. Unele dintre aceste substanțe chimice sunt ingrediente de bază în procesul de polimerizare, în timp ce altele sunt aditivi care conferă diverselor produse din plastic calități unice cum sunt rezistența, flexibilitatea, culoarea și multe altele.
„Nu există un polimer din plastic pur“, a declarat Bethanie Carney Almroth, profesor de ecotoxicologie și științe de mediu la Universitatea din Gothenburg, Suedia.
Childrens Health Defense, una dintre cele mai importante organizaţii non profit din Statele Unite ale Americii, solicită interzicerea totală a folosirii materialelor plastice care conțin substanțe cancerigene cunoscute, dintre care două sunt cele mai toxice tipuri de plastic, polistirenul și clorura de polivinil sau PVC-ul. Până acum interdicții privind folosirea polistirenului au fost introduse în Zimbabwe, Scoția și în alte ţări ale lumii, dar ele s-au concentrat doar asupra anumitor produse, cum ar fi caserolele pentru mâncare.
În ciuda toxicității sale binecunoscute, PVC-ul, al treilea cel mai produs plastic din lume, după polietilenă și polipropilenă, se găsește în jucării, perdelele de duș, hainele de ploaie, pantofii pentru copii, imitațiile de piele „vegană“ ieftină și este omniprezent în ambalaje. Cu toate acestea, de departe cea mai mare utilizare a PVC-ului este în construcții, în lucruri precum țevile de instalaţii sanitare.
Potrivit unui raport al organizației americane de susținere Beyond Plastics „cercetătorii au documentat 50 de substanțe chimice toxice diferite eliberate în apa potabilă de țevile din PVC și CPVC (Chlorinated polyvinyl chloride)“. Dintre acestea unele dintre cele mai periculoase sunt clorura de vinil, ftalații și organostanii.
Ftalații, perturbatori endocrini puternici, au fost legați de malformații genitale la naștere, infertilitate, probleme de comportament la copii și alte daune ale reproducerii și dezvoltării. Se estimează că 90% din toți ftalați sunt utilizați pentru a înmuia plasticul vinil. Clorura de vinil – VC din PVC – este legată de un risc crescut de cancer de ficat, creier și plămâni, plus limfom și leucemie, potrivit National Institutes of Health.
„Ceea ce este sălbatic este că știm că clorura de vinil este un cancerigen uman din 1974. Asta se întâmpla acum aproape 50 de ani“, a declarat pentru Childrens Health Defense Melissa Valliant, directorul de comunicare al organizaţiei Beyond Plastics.● ecologic