„Guvernele nu reușesc să reducă emisiile suficient de repede pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris și pentru a evita dezastrul“, se spune într-o schiţă a raportului Organizaţiei Naţiunilor Unite citat de The Guardian.
Atingerea obiectivelor va necesita „eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili fără încetare”, se mai arată în raport, recunoscând faptul că această solicitare ar putea fi greu de acceptat de unele țări producătoare de petrol.
Potrivit raportului ONU, „fereastra“ prin care trebuie să treacă politicile guvernamernamentale „se îngustează rapid“ deoarece emisiile globale de gaze cu efect de seră ar trebui să atingă vârful cel târziu în 2025 urmând ca după acest an ele să fie reduse pentru a limita creșterile de temperatură la 1,5 °C .
Până în prezent necesitatea de eliminare treptată a combustibilii fosili nu a fost adoptată în mod explicit de către ONU în cadrul rundelor succesive de discuții asupra climei. Acum formularea privind „reducerea treptată“ a fost înlocuită cu „eliminarea treptată a combustibililor fosili“ ceea ce a provocat controverse în cadrul discuțiilor anuale ale ONU privind schimbările climatice.
ONU semnalează că în prezent emisiile sunt în continuare creștere și există un decalaj de 20-23 de gigatone de CO2 între reducerile necesare până în 2030 și actuala tendinţă a emisiilor la nivel mondial.
Conform The Guardian, Raportul ONU ce va fi publicat integral în zilele următoare nu numeşte țările care rămân în urmă și nici nu conține recomandări specifice îndreptate către anumite țări sau regiuni, ci prezintă doar situația globală în termeni generali.
„Atingerea emisiilor nete de CO2 și de gaze cu efect de seră necesită transformări ale sistemelor în toate sectoarele și contextele, inclusiv extinderea energiei regenerabile, eliminarea treptată în același timp a tuturor combustibililor fosili, oprirea defrișărilor, reducerea emisiilor non-CO2 și implementarea măsurilor atât pe partea cererii, cât și a ofertei“, se arată într-un capitol cheie al acestui raport care va genera în mod cert dezbateri aprinse.● ecologic