David Boyd, raportorul special ONU pentru drepturile oamenilor și mediu, a avertizat că există numeroase „zone de sacrificiu“ în care poluarea extrem de ridicată provoacă oamenilor accidente vasculare cerebrale, diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, probleme respiratorii și reproductive. De asemenea, cei care locuiesc în aceste zone au „probleme incredibile de sănătate mintală, pentru că oamenii se simt exploatați, se simt stigmatizați“. Într-un raport către Consiliul ONU pentru drepturile omului, David Boyd a precizat că în primele 18 luni de pandemie poluarea a cauzat de două ori mai multe decese premature decât COVID-19. În acea perioadă poluarea a ucis nu mai puțin de 9 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că „în lume unu din șase decese a fost din cauza unor boli provocate de poluare și au fost de trei ori mai multe morți de acest fel decât din cauza SIDA, malariei și tuberculozei la un loc și de 15 ori mai multe decât cele provocate de toate războaiele, omuciderile și alte forme de violență“.
Peste tot în lume, atât în țările bogate, cât și în cele sărace există numeroase astfel de „zone de sacrificiu“, unde poluarea afectează oamenii într-un mod „foarte nedrept și disproporționat“. Între exemplele menționate în raport se numără și unul din România, cel al depozitului de deșeuri de la Pata Rât, unde mii de etnici romi sunt expuși poluării cu mercur, plumb, arsenic și alte substanţe toxice.
Planeta noastră devine din ce în ce mai toxică, mai avertizează raportul lui Boyd, care subliniază că deși unele substanțe nocive au fost interzise sau nu se mai folosesc, per ansamblu producția chimică s-a dublat din 2000 până în 2017 și se va dubla din nou până în 2030.• Irina Tomşa
Pata Rât este printre „zonele de sacrificiu“ unde poluarea ucide în masă
Sursa foto: ILO/flickr.com