2.6 C
Bucharest
Wednesday, November 29, 2023
Mai mult

  Persoanele juridice vor fi amendate cu 5% din cifra de afaceri sau 40 milioane de euro dacă colectează, transportă şi tratează ilegal deşeuri

  Sursa foto: Uniunea Europeană

  Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care au ajuns pe 16 noiembrie a.c. Parlamentul European și Consiliul cu privire la protecția mediului prin intermediul dreptului penal. Astfel, cum a propus Comisia în decembrie 2021, noua directivă va îmbunătăți eficacitatea asigurării respectării dreptului penal și va contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European prin combaterea celor mai grave infracțiuni împotriva mediului care pot avea efecte devastatoare atât asupra mediului, cât și asupra sănătății umane.

  După intrarea în vigoare a noii directive, statele membre vor trebui să includă în legislația lor penală o mai mare precizie în ceea ce privește definirea categoriilor de infracțiuni împotriva mediului, precum și sancțiuni eficace pentru infractori. Noul cadru juridic va contribui la asigurarea faptului că infracțiunile grave împotriva mediului nu rămân nepedepsite. Acest lucru va descuraja poluarea și degradarea mediului și va contribui la conservarea naturii pentru generațiile viitoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

  „Acest acord politic între Parlamentul European și Consiliu reprezintă un important pas înainte în combaterea infracțiunilor împotriva mediului. Acest lucru arată că UE ia măsuri decisive împotriva daunelor aduse mediului: noile norme stabilesc standarde la nivelul UE pentru a asigura protecția mediului, prevăzând, în același timp, sancțiuni eficace și disuasive pentru infractori“, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

  Sancționarea prejudiciilor aduse mediului

  Încălcările obligațiilor de mediu, cum ar fi comerțul ilegal și manipularea substanțelor chimice sau mercurul, reciclarea ilegală a navelor, vor trebui tratate ca infracțiuni penale în toate statele membre ale UE.

  Tipuri și niveluri similare de sancțiuni pentru persoanele fizice și juridice se vor aplica în întreaga UE, ceea ce va contribui la asigurarea unei aplicări mai coerente și la sporirea efectului disuasiv al acestora. De exemplu, colectarea, transportul și tratarea ilegală a deșeurilor sau introducerea pe piață a lemnului recoltat ilegal sau a produselor din lemn recoltat ilegal vor fi pasibile de aplicarea unei pedepse maxime cu închisoarea de cel puțin cinci ani în statele membre. Amenzile maxime pentru societățile care comit astfel de infracțiuni nu ar trebui să fie mai mici de 5% din cifra de afaceri totală la nivel global a persoanei juridice sau o sumă echivalentă cu 40 milioane euro.

  Cauzarea unor daune deosebit de grave mediului va trebui tratată ca o infracțiune agravată, cu sancțiuni mai severe. În plus, legiuitorii naționali trebuie să ia în considerare circumstanțele agravante specifice și sancțiunile și măsurile accesorii (în plus față de sancțiunile financiare) pentru a permite un răspuns adaptat la infracțiuni specifice. Persoanele care raportează infracțiuni împotriva mediului și cooperează cu autoritățile de aplicare a legii vor beneficia de măsuri de sprijin în contextul procedurilor penale.

  Detectarea și sancționarea infracțiunilor reale necesită un lanț eficace de acțiuni care să implice agențiile de aplicare a legii, procurorii și instanțele. Pentru a contribui la activitatea de asigurare a respectării legii în practică, autoritățile naționale vor fi însărcinate cu elaborarea unei abordări strategice pentru a asigura un răspuns ferm la comportamentul infracțional. Practicienii care lucrează pe teren, inclusiv inspectorii, ofițerii de poliție, procurorii și judecătorii, vor beneficia de resurse suficiente și de formare corespunzătoare, precum și de instrumente eficace pentru asigurarea respectării legii, coordonare, cooperare și colectarea datelor.

  Având în vedere că infracțiunile împotriva mediului reprezintă un fenomen global complex care necesită eforturi din partea diferitelor autorități și are adesea efecte transfrontaliere, noua directivă va facilita cooperarea și coordonarea autorităților din UE și de la nivel internațional.

  În ultimii ani a existat un decalaj din ce în ce mai mare între răspunsul justiției penale la infracțiunile împotriva mediului și situația criminologică de pe teren. În pofida directivei existente, numărul anchetelor și condamnărilor transfrontaliere în UE pentru infracțiuni împotriva mediului nu a crescut în mod substanțial. În schimb, infracțiunile împotriva mediului cresc cu rate anuale de 5% până la 7% la nivel mondial, cauzând daune de durată habitatelor, speciilor, sănătății oamenilor și veniturilor guvernelor și întreprinderilor. Potrivit estimărilor UNEP și Interpol, publicate în iunie 2016, pierderile anuale cauzate de infracțiunile împotriva mediului se situează între 91 și 258 miliarde de dolari.

  „Infracțiunile împotriva mediului provoacă daune devastatoare mediului, ne afectează sănătatea, precum și economia. De prea mult timp, infractorii au profitat de pe urma sancțiunilor slabe și a lipsei de aplicare a legii. Prin această legislație consolidată, UE își intensifică acțiunile. Aceasta va asigura mai bine faptul că cele mai grave încălcări ale normelor de mediu sunt considerate infracțiuni, că autoritățile de aplicare a legii sunt mai eficace pe teren și că apărătorii mediului sunt mai protejați și recunoscuți“, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit.• ecologic

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole