Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că în 2020 a finalizat peste 51.800 metri cubi capacităţi de stocare a gunoiului de grajd. Investiţiile au fost realizate prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, finanţat de Guvernul României printr-un împrumut de la Banca Mondială.
Proiectul este destinat comunelor şi are ca obiective construirea infrastructurii de prevenire a poluării cu nitraţi a apelor, informarea fermierilor cu privire la bunele practici agricole, precum şi întărirea capacităţii de monitorizare şi raportare a României către Comisia Europeană cu privire la situaţia apelor subterane şi de suprafaţă. Platformele comunale şi setul de utilaje aferente (un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă) deservesc micii fermieri şi gospodăriile de subzistenţă în care se cresc animale. Sistemul public de colectare gestionat de fiecare autoritate locală beneficiară asigură managementul gunoiului de grajd în comună şi îi sprijină pe crescătorii de animale să respecte cerinţele Directivei Nitraţi, precum şi să acceseze fonduri europene prin APIA şi AFIR.
În 2020 Ministerul Mediului a finalizat 30 de platforme comunale pentru gunoiul de grajd şi a livrat 27 de seturi de echipamente. În plus, instituţia a contractat alte 29 de platforme aflate în diverse faze de execuţie şi prima staţie de compostare a gunoiului de grajd.● Irina Tomşa