Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind punerea în aplicare a Directivei privind nitrații (bazat pe datele pentru perioada 2016-2019) avertizează că acești poluanți continuă să fie prezenți în apă la cote dăunătoare. Nitrații proveniți din utilizarea îngrășămintelor agricole sunt periculoși atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu, cauzând pierderea de oxigen și eutrofizarea ecosistemelor. Documentul consemnează că acolo unde a fost realizată, curățarea apelor de nitriți a avut impact pozitiv asupra alimentării cu apă potabilă, biodiversității și a unor sectoare ca pescuitul și turismul.
În perioada 2016-2019 la nivelul întregii Uniuni Europene 14,1% din apele subterane aveau o concentrație de nitrați peste limita stabilită pentru apa potabilă, iar 81% din apele marine, 31% din cele de coastă, 36% din râuri și 32% din lacuri au fost raportate ca eutrofe.
Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Finlanda, Ungaria, Letonia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia și Spania se confruntă cu cele mai mari provocări în ceea ce privește combaterea poluării cu nutrienți din agricultură. Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Italia, Portugalia și România au de asemenea puncte critice în care ar trebui luate măsuri urgente pentru reducerea poluării cu nitrați. Comisia va lua măsuri pentru a îmbunătăți respectarea Directivei privind nitrații, care este o condiție prealabilă pentru atingerea obiectivului Pactului Verde European de reducere a pierderilor de nutrienți cu cel puțin 50% până în 2030. •Alexandra Popescu