Executivul a adoptat în ședința din 25 august a.c. Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea în legislația națională a Directivei europene 2019/904/UE.
Conform ordonanței se interzice comercializarea unor produse de unică folosință ca: pahare pentru băuturi, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, mânere pentru baloane, recipiente și pahare din polistiren expandat și altele.
„Ministerul Economiei a venit în sprijinul Ministerului Mediului și a efectuat testul IMM pe data de 9 iulie, a consultat mediul de afaceri și a făcut o analiză privind impactul acestui act normativ asupra economiei naționale“, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, care a subliniat că „producția în sine este permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara Uniunii Europene, nu în România și nu în alte state membre UE. Drept urmare, nu fabricarea de produse din plastic de unică folosință este interzisă, ci punerea lor pe piață“.
În opinia ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, pungile de plastic nu pot fi înlocuite deocamdată fiindcă ne-am obișnuit cu ele. Filtrele de țigarete care conțin plastic vor trebui recuperate și de aceea în domeniul produselor din tutun se va introduce sistemul de responsabilitate extinsă a producătorilor. „Același sistem se va aplica și producătorilor de pungi de fast-food din plastic subțire“, a mai declarat Barna Tánczos.
Transpunerea directivei europene privind limitarea impactului unor produse din plastic asupra mediului ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iulie a.c. •Matei Dumitru