De anul acesta Marea Britanie a înăsprit sancţiunile financiare pentru încălcarea legislaţiei de mediu, pentru ca aplicarea principiului conform căruia „Poluatorul plăteşte“ să se aplice „corect şi întotdeauna“.
Limita anterioară a sancţiunilor financiare care era de 250.000 lire sterline a fost înlocuită cu „sancţiuni financiare nelimitate“, gama de infracţiuni a fost extinsă foarte mult şi a fost înfiinţat un „Fond special pentru refacerea apelor“.
În plus, a fost introdusă o formă mai rapidă de sancţionare decât urmărirea penală a celor care se fac vinovaţi de poluare. O atenţie deosebită va fi acordată firmelor care se ocupă de epurarea apelor uzate, depozitelor ilegale de deşeuri, instalaţiilor neautorizate de gestionare a deşeurilor, deversărilor cauzate de furtuni şi poluării industrial.
Referindu-se la aceste schimbări, Steve Barclay, secretarul pentru Mediu, a declarat: „Poluatorii nu ar trebui să aibă vreo îndoială că dacă dăunează prețioaselor noastre habitate noastre și căilor navigabile, vor plăti. Prin ridicarea plafonului sancțiunilor înăsprim simultan instrumentele de aplicare și extindem locurile în care autoritățile de reglementare le pot folosi. Aceste modificări vor oferi o pedeapsă proporțională pentru operatorii care își încalcă autorizațiile de mediu și provoacă poluare. Iar prin lansarea Fondului de refacere a apelor, banii strânși din penalitățile impuse companiilor vor fi direcționați către refacerea și protejarea apelor noastre“.● ecologic